Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 30 Avgust, 2013 | read_nums (410)
Љепоти се ништа не додаје,
 нити се  одузима....
Поглед који расањује,
 слика која задивљује...
 
Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2013 | read_nums (405)

 

 
 

 

Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2013 | read_nums (430)

 СлАвКо ЈОВИЧИЋ Славуј

Јутарња
Госпојинска киша,
разгаљује ми мисли
и расхлађује
узаврела
сјећања о њој...

Само још
стари кишобран
чува ми главу
и успомене
на клупу у парку
и на звјезадне ноћи
проведене са њом...

Биће још
јутарњих киша
и буђења
са мислима о њој...
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2013 | read_nums (467)
НАПОМЕНА: Моја маленкост у разговору са нашим патријархом.
 
Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2013 | read_nums (614)
ЉУБАВ ЖИВИ....
 
Славко ЈоВиЧиЋ СЛАВУЈ

У пијаној ноћи 
и звијезде 
тетурају на небу...
Земља подрхтава 
од заглушујуће буке.

Таласи мора 
пењу се на врх панина,
она и он, загрљени, 
живе најљепше снове,
 саткане од љубави,
 која разбија морске таласе.

Уздисаји одјекују 
у звјезданој ноћи 
и распаљују 
заспале осјећаје....

Љубав живи....
Живот траје...
 

Autor sjovicicslavuj | 23 Avgust, 2013 | read_nums (396)

 ПИШЕ: Славко ЈоВиЧиЋ Славуј


 
Гледам морске таласе, 
који се ваљају 
у тмурној и у тамној ноћи, 
а мисли ми иду према теби...
иду далеко преко океана...

Распамећене 
и неповезане мисли 
разбијају се на пућини,
 као брод на немирном мору, 
којег таласи бацају, 
као дијете тек 
купљену играчку...

Сједим и чекам,
 али не знам шта чекам, 
нити кога чекам. 

Тебе сам испратила 
и пожељела ти срећу, 
а ко ће мени да пожели 
бар ово чекање,
чекање никога... 

Ко ће у јаву да претвори  
 снове што их будна сањам...
 
 
 
 

 

Autor sjovicicslavuj | 28 Jun, 2013 | read_nums (391)

 

Пламен упаљених свијећа
нек' обасја земљу
и Свето српско Косово.

Нек' стигне на небо
до душа свих српских јунака
и Светог цара Лазара,
што својом чашћу и јунаштвом
исписаше славну
вјековну српску историју.

Молитвама васколиког
српског рода,
помолимо се светим апостолима
и Драгом Господу Богу
што у Царству небеском
плету коло радости
за нас грешне на земљи.

Сваки пламен прислужене свијеће
нек' освијетли врата
небеског раја
за све упокојене душе
видовданског страдања
и погрома нашег постојања,
који над српским родом
непријатељи учинише,
али који нас никада не сломише.

Колијевку нашег рађања
и постојања морамо вјечно чувати,
јер ни злотвори неће вјечно трајати.

Не може се изгубити
оно што није њихово,
а ми никада не смијемо заборавити
оно што је наше.
А наш је Видовдан. 
 
Видовдан мора да нас уједини,
оплемени и стално подсјећа
на сабор све српског васкрснућа
у суманутом времену пролазника
и цивилизацијских штеточина
опасних за опстанак цијелог човјечанства.

Зато Господе боже,
обасјај и отвори небеска врата
и помилуј све српске душе
у свом Царству небеском.
На многаја љета
и у вијекове вијекова.

АМИН!

Љета Господњег
на Видовдан,
28. јуна 2013. године.
Славко Јовичић Славуј. 
             
Autor sjovicicslavuj | 21 Jun, 2013 | read_nums (353)


Пише: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ


Како и кад изабрати прави тренутак да пронађемо прави пут и да донесемо исправну одлуку? Мислим да једноставног одговора на ово питање нема, јер се у понуди налази мноштво различитих одговора и сви се своде на - да или на не, односно на одлучност, па чак и онда кад се прави исход не може чак ни предвидјети!

Ипак, свако има могућност да промијени сопствени ток историје. Јер није исто некога загрлити кад то баш некоме треба, а загрљај треба и теби или отићи тек тако, остављајући некога на милост и на немилост судбини. Све оно што се догоди или што је већ било ми кажемо: Ма била је таква судбина.

Могуће су и опције бјежања и сакривања у мишије рупе, али само фигуративно, а никако и физички, јер не може се човјек смањити на физичке пропорције миша, али може као миш побјећи и сакрити се. Но, и скривање има рок трајања! Уосталом, мишија рупа нема врата, али врата љубави кад се једном залупе испред носа онога ко те воли и ко још увијек вјерује у тебе, тешко ће се поново било кад више отворити.

Не постоји нулто вријеме кад би могао у сред љета и ових паклених врућина да се заледиш и претвориш у неко друго агрегатно стање. Али, можеш бар привидно и привремено да „искочиш из свог тијела“ и да однекуд са пристојне дистанце гледаш и анализираш гдје те могла да одведе једна или друга одлука.

Прије свега, треба имати воље, па онда и снаге да наступиш из позиције оног бољег ЈА, пожељног, очекиваног, непоколебљивог, снажног и одлучног.
И док тако размишљаш не смијеш дозволити да те спутава оно кукавичко, колебљиво, неодлучно ЈА, а оно је увијек склоно бјежању и сакривању испод женске сукње, ако је се икада докопаш!?

Како год да је и шта год да је у питању застани – није то филм у којем ти је Кустурица додијелио главну улогу.

У томе леже и сва питања и сви одговори, али јеси ли спреман или ниси да одговориш на све изазове живота? То је основна ствар око које се све врти. Некад нас вуку центрипеталне, а некад центрифугалне силе само је питање да ли према правом циљу?! О томе се ради друшкане мој, па ти добро размисли о овоме што на брзину све овако написах. Али, барем ти имаш времена да ову моју брзину развучеш на реално вријеме и да у том раздобљу све ствари посложиш на права мјеста.

На карају ипак морам да те упозорим да живот није филм и да никад нико неће написати улогу како ћеш живјети живот. Бог само зна шта те све чека на животном путу...
Зашто сам све ово написао?

Има много разлога, јер модерна цивилизација је препуна разних изазова и непредвиђених ствари, али и даље ће се наставити све оно што је започето од настанка цивилизације...почињаче и трајати ратови, технолошки напредак ће и помагати, али и спутавати развој цивилизације. Остаће да трају и усамљеност и отуђење људи једих од других, појављиваће се и оне, сад за сад,  нама још увијек непознате и бесмислене ствари.

Али, трајаће и љубав и људска доброта, мада се плашим да се то не сведе на појединачна испољавања људскости.

Не може нека умишљена и самозвана естрадна звијезда више ни помислити да  очекује стотину хиљада (!!!) посјетилаца на концерту на Ушћу. Многе извикане звјездице мораће се вратити у стварност и мораће се задовољити наступом у некој дискотеци у Маринковој бари, ако се већ и овако не уваљују у бару и у блато. Јер, заправо ради се о ликовима чије  музичке вриједности никада нису ни постојале, а ни доказане.

Међутим, има и оних који се сликају по интернету и новинама и који и које испред себе држе написане плакате: ЈМБГ (!!!). Убијеђен сам да сви они немају појма о чему се ради и да ЈМБГ у БиХ, уопште није проблем, али таквим сликама и оглашавањима ваљда желе  на себе да скрену пажњу, само не знам чију?

Признајем, ево и мене су заинтересовали, али само да бих барем у овом тексту могао да их поменем као негативне и безначајне ликове у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, а оно фамозно „и шире“, ма не интересује ме.

Паде ми на ум једна пјесма: "Хеј животе луталицо“, али морам признати да ми је само назив остао у сјећању, а ко ту пјесму пјева и каква је мелодија стварно не знам...

Срећан вам почетак љета, ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ 2013. године!

 

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2013 | read_nums (327)
Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2013 | read_nums (368)

 

 

       ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СлАвУј

 

 

Чекам одговоре на бројна посланичка питања која сам постављао ни сам више не знам колико пута. 

 

Постављао сам их надлежним институцијама БиХ /Министарству правде/, код којих се региструју невладине организације. Потпуно разумијем зашто не добијам одговоре, јер је скоро немогуће и одговорити на таква моја питања.

 

Наиме, по Закону о Удружењима и фондацијама БиХ, за регистрацију неке невладине организације потребна су три лица /особе/ и то је сва процедура коју треба испунити. 

Наравно има ту и оних формалних услова, а то су да рад такве организације није усмјерен против уставног поретка БиХ итд. итд...

 

Не треба да губим вријеме и да  образлажем услове за регистрацију таквих организација, јер поента мог текста је сасвим друге природе.

 

Елем, три неке особе формирају "невладину организацију", направе неке назови програме, статут и испуне све формалности за регистрацију. 

 

Након тога слиједи најважнији пут, а то је тражити спонзоре и од њих узимати паре, онако ни за шта и без било каквих оправданих разлога.

 

Оно што треба посебно истаћи је да такве организације углавном немају својих чланова, нити су интересно организоване, осим оног наравно најважнијег личног интереса. 

 

Дакле, узимај паре ко год нуди и буди бржи од конкуренције, јер и друге сродне или сличне "невладине организације" вребају иза ћошка и као запета пушка чекају кад ће се на неком сајту, наравно страном, појавити конкурс за додјелу средстава тзв. невладином сектору. 

 

Ту предњаче разни Сороши и други бјелосвјетски олоши, који издвајају огромна средства и то намјенски, тако што финансирају невладин сектор и тако га стимулишу за рушење легалних и легитимних органа власти у државама које тзв. свјетски поредак, боље речено моћници, одреде као наводну сметњу за развој демократије и цивилног друштва.

 

 Према последњим информацијама до којих сам дошао, истина оне нису званичне, али у БиХ је регистровано преко 10 хиљада (!!!) тзв. невладиних организација. 

 

Као што сам већ рекао, такве организације имају мање чланова од било којег тамбурашког оркестра, али у својим "органима управљања" имају врло сналажљиве људе који знају да нањуше гдје су паре и ко их најлакше даје за финансирање таквих групица, које себе називају "невладиним сектором". Те групице сналажљивих ликова колико остварују прихода за себе - то је непознаница и на таква питања нема одговора.

 

 Медији се напросто утркују дајући таквим анонимусима огрому пажњу и простор само да би попунили странице новина, односно простор на порталима или у телевизијским емисијама.

 

Мислим да је ситуација у Србији још гора и још драстичнија у односу на БиХ.

 

Нека живи невладин сектор о којем сам говорио и којег треба одвојити од правих и аутентичних невладиних организација иза којих стоји чланство и резултати.

 

Слоган је јасан:  

 

                      КО ГОД ДАЈЕ ЛОВУ 

                       САМО УЗИМАЈ  

                  И НИШТА НЕ ПИТАЈ

                         САМО ГРАБИ!

 

 

Autor sjovicicslavuj | 9 Maj, 2013 | read_nums (876)
Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2013 | read_nums (2227)
Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2013 | read_nums (370)

Autor sjovicicslavuj | 1 Maj, 2013 | read_nums (363)

 

 

   ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ Славуј


Тако то дође са годинама или је, заправо, било потребно много времена да прође, па да схватим да у претходном периоду многе ствари нисам знао и да тек сад долазим до многих истина. Много раније оне су ми биле чак и потребније, како бих разумио и како бих посложио све чињенице везане за вријеме у којем сам живио.


 Имао сам срећу да се дружим са неким паметним људима, мада би ближе истини могло да буде - да сам врло често био у друштву паметних људи. Тада сам мислио да је било лако да се приближим тим људима. 


А баш то лако, које ми се тада чинило, уствари било је само пука случајност или стицај разних околности, које су се дешавале, онако спонтано, али са крајњим циљем да за почетак нешто паметно чујем, без неких великих претензија и да то што чујем и запамтим, па да онда некад, кад ми за многе одлуке буде било потребно много више памети то и искористим, свакако у своју корист.


Увијек или мало касније, мислио сам да су такве ствари једноставне и да сам остварио циљ, самим тим, што ми се то десило, а тај циљ је био много далеко, далеко, па можда и још даље и од саме близине људи са којима сам био у друштву.  


Иако су ми многи циљеви били достижни, они су се губили у мојим нереалним очекивањима.  Послије тога упуштао  сам се у јурњаву са временом и да све оно што сам пропустио, а пропустио сам много тога, касније и надокнадим. Kако тада то и данас траје.

 

 

 

    My picture!

Kategorije

Arhiva