Slavko Jovičić -

Parlamentarci u Sarajevu spavaju prema entitetskoj podjeli

Autor sjovicicslavuj | 28 Septembar, 2008 | read_nums (692)
   
   
        
   
   
                        
   
      Link: http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bih/3176075/index.do
     
   

  Autor : Zlatko Tulić 

  DOZNAJEMO Uskoro će se raspisati novi natječaj za odabir prenoćišta koja koriste zastupnici iz državnoga parlamenta

   Budući da je u BiH sve politika, ne čudi što su i prenoćišta postala političkim pitanjem. Netko bi mogao zaključiti kako je to nevažan i potpuno marginalan problem, što bi ustvari i trebao biti, međutim ako uzmemo u obzir mnogo ozbiljnije stvari poput uporabe jezika, stalnog preglasavanja zbog malobrojnosti, onda je prirodno da i prenoćišta postanu političkim pitanjem.

  Vinko Zorić, zastupnik HDZ-a 1990. u zastupničkom domu PS BiH, prije godinu dana je, zbog činjenice što su noćenja ograničena na dva hotela, postavio pitanje opravdanosti ograničenog noćenja za zastupnike.

  Noćenje u dva hotela

  Od Zajedničke administrativne komisije Parlamenta BiH zatraženo je da, kod Ureda za reviziju institucija, ispita je li opravdano to što su noćenja zastupnika ograničena samo na hotele Radon plaza, smještene u poslovnoj zgradi Avaza i Tereks, koja se nalazi u Istočnom Sarajevu. Kako se i očekivalo, u odgovoru je stajalo kako su oba spomenuta hotela odabrana zakonskim putem nakon raspisanog natječaja.

  U izjavi za Večernjak Zorić je kazao kako je nakon toliko vremena nevažno što je bilo prije godinu dana, no i danas se protivi ograničavanju noćenja u samo dva hotela.  Smatram kako nitko nema pravo limitirati zastupnike gdje će spavati, ističe Zorić.

  No, prema informacijama iz Zajedničke administrativne komisije Parlamenta BiH, a prema Zakonu o javnim nabavkama, uskoro bi se mogao raspisati novi natječaj za odabir više hotela. Ovo nam je potvrdio i Božo Rajić.  Najvjerojatnije će se ovaj put izabrati tri kategorije hotela bez podjela na entitete kao što je to trenutno, tvrdi Rajić.

  Hrvati najštedljiviji

  Iako većina srpskih zastupnika spava u Istočnom Sarajevu u hotelu Tereks, pojedini srpski zastupnici prespavaju ponekad i u hotelu Radon plaza. Poznato je od ranije da u Tereksu često spavaju Nikola Špirić, Mladen Ivanić, Dušanka Majkić, Branko Dokić. S druge strane, gotovo svi bošnjački zastupnici koji nisu iz Sarajeva spavaju u hotelu Radon plaza.

  Najekonomičniji su hrvatski zastupnici. Tako Ilija Filipović i Branko Zrno iz HDZ-a BiH, zastupnici u Domu naroda PS BiH, zajedno stanuju u jednom stanu. I za Martina Raguža se može kazati kako je štedljiv, jer, prema njegovim riječima, rijetko spava u Sarajevu.  Obično se isti dan vraćam u Mostar, a ako zbog obveza moram ostati, tada spavam kod punice u Sarajevu, kaže Raguž.

  Jedan od najvećih zagovornika da i Hrvati imaju svoj hotel u kojem bi mogli prenoćiti jest Slavko Jovičić - Slavuj, zastupnik SNSD-a iz Istočnog Sarajeva.

  Slažem se s činjenicom kako Hrvate nitko ništa ne pita. Ne branim niti želim braniti RS preko hrvatske komponente, međutim sve dok Hrvati ne riješe svoja pitanja od njihova vitalnog interesa, nema rješenja u BiH.

  Premda je u ovom slučaju riječ o bizarnom problemu, on kao takav bi se morao riješiti. Konstitutivnost naroda prvo se mora poštovati na razni države, bez toga nema onog što zovu suživotom, smatra Slavko Jovičić.

  Do raspisivanja novog natječaja, na kojemu bi se trebale prihvatiti tri različite kategorije hotela bez podjela na entitete, zastupnici će i dalje spavati na određenim mjestima kao i do sada.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva