Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: Srpska opstaje

Autor sjovicicslavuj | 26 Septembar, 2008 | read_nums (913)
  Puls  
   
    Svakim danom umjesto da se politička situacija u BiH relaksira i smiruje, ona se, zahvaljujući neodgovornim političarima iz reda bošnjačkog naroda, samo usložnjava i, rekao bih, komplikuje te dovodi do usijanja i tektonskih poremećaja međunacionalnih odnosa u BiH.

        Politički establišment lociran u Sarajevu čini sve da se ionako komplikovana situacija u FBiH prebaci na teren RS i da se za sve nedaće u BiH, sasvim neopravdano i tendenciozno, optuži Srpska i proglasi kao remetilački faktor unutrašnje (de)stabilizacije prilika u BiH.

        Iako su i Srbi jedan od tri konstitutivna naroda i u Federaciji, kao i u cijeloj BiH - njih tamo niko ništa i ne pita, a i kako bi kad je FBiH skoro potpuno etnički očišćena od srpskog naroda. Ta matrica traje već trinaest godina.

        Dakle, sa njom se krenulo odmah poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i nastavila se vrtiti i realizovati u sarajevskoj kuhinji. Zabrinjavajuće je što se takvoj politici diskriminacije prema i ono još malo preostalih Srba u FBiH, nažalost, ne nazire kraj.

        Na svaki dozvoljen i još više na nedozvoljen i protivustavan način, skoro pa traumatično političko i ekonomsko stanje u FBiH želi se fakturisati RS, što je samo još dodatni vid pritiska na srpski narod i na rukovodstvo RS.

                                                  

        Možda bi se ova situacija mogla i razumjeti kada bi se vezala samo za predstojeće lokalne izbore i nastojanje bošnjačkih političara da se za takvu politiku pridobiju birače! Ali nije tako. Intencije svih bošnjačkih političara, pa usuđujem se reči i svakog Bošnjaka, idu u smjeru osporavanja postojanja Republike Srpske i nama je jasno da takva nastojanja nikad neće ni prestati...

        Ali, nije protivzakonito, niti protivustavno sanjati i živjeti u virtuelnom i imaginarnom svijetu iluzija. Na to svaki pojedinac ima pravo, ali te iluzije se prenose i na kolektivitet. Neostvarene želje Bošnjaka, a one su - ukidanje Republike Srpske, ipak ostaće samo na nivou želja. Jer, stvarnost je sasvim drukčija i dijametralno je suprotna od bošnjačkih ciljeva.

        Republika Srpska je ustavna kategorija, što samim tim implicira i njeno međunarodno priznanje kao entiteta u sastavu BiH i tu nema ništa sporno! Ali, bošnjačka udružena politička i intelektualna elita, potpomognuta bošnjačkim nevladinim organizacijama, pa onda i svim udruženjima građana, te naravno i vjerskom islamskom zajednicom koja se u cijelom ovom projektu nikako ne može zaobići, dakle svi oni zajedno - imaju samo jedan cilj - ukinuti Republiku Srpsku i stvoriti unitarnu BiH.

        Koriste se sva sredstva da se ukinu ustavne nadležnosti RS, da se oslabi ekonomska moć i evidentan napredak Srpske. Jer, svi ekonomski parametri i pokazatelji pokazuju da je RS bolji dio BiH. I umjesto da se FBiH takmiči u svom razvoju sa RS - ne, političari iz Federacije i naravno sa nivoa BiH iz reda bošnjačkog naroda čine sve da umanje značaj napretka Republike Srpske. Čak se prijeti i ratom ako se ne ostvari bošnjački san, a on je nestanak Republike Srpske.

        I da je ovo normalna i demokratska država, svi takvi koji raznim protivustavnim aktivnostima ruše i BiH, odgovarali bi za najteža krivična djela, djela udruživanja radi rušenja ustavnog poretka ove zemlje

        Naša poruka iz Republike Srpske jasna je i na fonu je očuvanja Ustava BiH, i mi ništa drugo ne tražimo, niti imamo neke druge aspiracije. Takođe, moramo dobronamjerno upozoriti Sarajevo da prestane s uvredama i optuživanjem srpskog naroda za sve i svašta.

        Koliki god budu i naredni pritisci i ataci na Republiku Srpsku, a sigurno je da će biti još intenzivniji, još jači, još žešći i još odlučniji - Republika Srpska će, i pored svega, opstati i ostati!

  Napomena: Ovaj tekst će sutra biti objavljen u dnevnim novinama - Fokus kao moja kolumna. Tekst sam već prije dva dana objavio na svom blogu i on je mnogo opširniji i sveobuhvatniji i pod drugim naslovom.  Ali, zbog standarda i prostora u novinama i u novinarstvu, tekst je mnogo kraći, ali nije izgubio na suštini, niti onoj mojoj glavnoj ideji, koju sam imao kad sam ga pisao

   Slavuj.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva