Slavko Jovičić -

Istok i Zapad!?

Autor sjovicicslavuj | 24 Septembar, 2008 | read_nums (832)

                                                 

  PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                                                                                  Predizborna kampanja za lokalne izbore u Republici Srpskoj ulazi u svoj finiš. Do 5. oktobra kada će biti održani lokalni izbori ostalo je još svega desetak dana.  Svi politički subjekti koji su ušli u izbornu trku,  trude se da svojim biraćima objasne sa kakvim programima razvoja i boljeg života izlaze pred glasaće.

   U svim opštinama u Republici Srpskoj trenutno se radi o dva dijametralno suprotna interesa i koncepta. Uglavnom, na lokalnom nivou bitka se vodi izmedju dva ključna politička  subjekta - SNSD-a i SDS-a. Tu su zatim i PDP, pa i Socijalistička partija, Demokratski narodni Savez, Srpska radikalna stranka i još desetine drugih, po snazi, manjih političkih  aktera sa mnogo manjim političkim uticajem na birače.

   Ono što se sa sigurnošću može pretpostaviti jeste činjenica, da će u mnogim opštinama u kojima je do sada lokalnu vlast imao SDS, od ovih izbora lokalnu vlast preuzeti SNSD.               

   Iako se radi o lokalnim izborima i temama najvažnijim za gradjane koji žive u tim zajednicama, ipak nije se moglo pobjeći, niti je trebalo, da se u kontaktima sa narodom govori i o temama važnim za Republiku Srpsku, njen prosperitet, pa onda i o onim globalnim temama na nivou  BiH.

   Od stvaranja Republike Srpske, pa sve do danas, neodgovorni političari su bez ikakvih razloga pokušavali da neprirodno, nepotrebno i neodgovorno dijele Republiku Srpsku, na tzv. Zapadni i tzv. Istočni dio. Takve podjele su besmislene i samo su koristile voluntarističkim i avanturističkim političarima. Takvim aktivnostima oni su  dodatno razdirali jedinstveno tkivo Republike Srpske i  dodatno su vršili čak i podjele medju narodom i ne rijetko su, na taj način, pravili razne animozitete izmedju tzv. Zapada i tzv. Istoka!?.                      

                                        

  Geografski, samo geografski - postoje Zapad i Istok. Nijedna druga vještačka podjela cjelovite Republike Srpske nije moguća, niti je to u stvarnosti tako.

  Istina je da se mnogo brže razvijala Banja Luka i čitava ta regija u odnosu na opštine koje gravitiraju uz Drinu i prema granici sa Crnom Gorom.

   Ali, to je bilo i logično, jer su gradjani mnogo ranije prepoznali snagu i odlučnost SNSD-a i najpopularnijeg lidera najjače stranke u BiH Milorada Dodika, koji je znao šta hoće i šta može. I rezultati nisu izostali.                                            

   Vlada Republike Srpske je odlučna da se ravnopravno i ravnomjerno razvija svaki pedalj Republike Srpske, jer zaostajanjem u napretku bilo kojeg dijela Republike Srpske, nema srećnije budučnosti za Republiku Srpsku. Dakle, jedini interes je jedinstvena i cjelovita Republika Srpska.

   Bilo kakva podjela na tzv. Zapad i tzv.Istok, ili na neku regiju, Republiku Srpsku bi vodila u ambis. Takve podjele bi išle samo u prilog nestanaku Republike Srpske i ostvarenju sna bošnjačkih političara iz Sarajevo o uredjenju BiH kao zemlje regija.

   Zato – ne smije biti nikakvih podjela Republike Srpske. Republika Srpska je jedinstvena i ona je jedna cjelina i tako će i ostati. Jer, ako samo postoji tzv. Zapadni dio, onda nema Republike Srpske. I obrnuto, ako postoji tzv. Istočni dio onda opet nema RS.

   Zato je Vlada Republike Srpske u razvoj tzv. Istočnog dijela  uložila preko 70 odsto  sredstava od ukupnog investicionog fonda za razvoj, prvo privrednih kapaciteta koji moraju stvarati novu vrijednost, koja onda mora biti zamajac u privrednoj revitalizaciji potpuno posurnulih i devastiranih privrednih kapaciteta. Ta privredna agonija i stagnacija u razvoju  trajala je skoro trinaest godina. Bogami dosta dugo, ma i predugo!

  Vrijeme je za promjene, i to na bolje, a one dolaze samo sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, što je vidljivo na svakom koraku i što se jasno osjeća u svim segmentima društva.                                             

   Takodje, ogroman iznos finansijskih sredstava uložen je i u obnovu infrastrukturnih objekata i to u najvećem broju opština. Izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta i obnovom ratom uništenog, stvaraju se prduslovi koji moraju  biti osnova za privredni i svaki drugi napredak U Republici Srpskoj.

  Sve su to aktivnosti koje Vlada Republike Srpske sprovodi i realizuje i to sve sa jednim ciljem - Republika Srpska, politički stabilna, ekonomski jaka, pravno uredjena, ustavno i teritorijalno jasno definisana...jednom riječju -  moja (naša kuća)! Republika Srpska je postala veliko gradilište i nema opštine u Republici Srpskoj u kojoj se nešto ne gradi, obnavlja, rekonstruiše i stavlja u funkciju boljeg života svakog njenog stanovnika. To pokazuju mnogi ekonomski parametri i egzaktni podaci.

   Zato na izbore! Zato sa SNSD-om i Miloradom Dodikom u bolje i srećnije sutra i u još napredniji, uspješniji i bolji dio BiH, a to je i sad, a biće i ubuduće - REPUBLIKA SRPSKA!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva