Slavko Jovičić -

Uhapšeno osam Bošnjaka zbog zločina u ‘Silosu’

Autor sjovicicslavuj | 23 Novembar, 2011 | read_nums (634)

   

  Sarajevo 23. 11. 2011

  Obračun s ubicama Srba u Sarajevu

  Uhapšeno osam Bošnjaka zbog zločina u ‘Silosu’

  Mustafa Đelilović (56), Fadil Čović (58), Mirsad Šabić (57), Nezir Kazić (51), Bećir Hujić (54), Halid Čović (58), Šerif Mešanović (54) i Nermin Kalember (42) uhapšeni su juče na području Hadžića i okoline zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika Srba u logoru „Silos“.

  LOGOR SILOS

  STRAVA I UŽAS

  „Silos", zloglasni logor za Srbe u Tarčinu od 11. maja 1992. do 27. januara 1996.

   

   

   

  Hapšenje njih osmorice obradovalo je Slavka Jovičića Slavuja, poslanika u Parlamentu BiH, koji je 44 meseca proveo u zloglasnom logoru „Silos" u Tarčinu. On za Press RS poručuje da je u priči najmanje bitan on i da je najvažnije to što su prvi put, po nalogu Tužilaštva BiH i uz neoborive dokaze, pohapšeni oni koji su krivi za torture, zlostavljanja, mučenja i ubijanja sarajevskih Srba.

  - Nisu „Silos" samo 24 ubijena za vreme rata, već i najmanje stotinu onih koji su posle rata umrli od posledica toruture, ali i pet stotina onih koji su, svi redom, teško bolesni. Ovo je samo mala satisfakcija koju čekamo 15 godina - poručio je Jovičić.

  Nikad nije kasno

  Vidno potresen, Slavuj nije mogao da obuzda emocije posle vesti da je bar deo onih koji su mu potpuno uništili život završio iza rešetaka.

  - Taj logor formiran je 11. maja 1992. godine, a rasformiran 27. januara 1996. godine, dva meseca posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Mnogo je pitanja na koja će neko morati da da odgovore, od toga zašto su u njemu bili zatvoreni svi muškarci iz Pazarića i Tarčina, zašto je služio kao centar za slanje logoraša u prve borbene linije gde su služili kao živi štitovi, zašto smo mučeni glađu, spavali na betonu i sve ostalo. Sve to ćemo dokazivati na sudu - kaže Jovičić.

  Jovičić kaže da je reč o ljudima koji su odgovorni za osnivanje i rad „Silosa", ali se nada da će proces protiv njih dovesti do onih koji su izdali nalog da se skladište za žito pretvori u logor za Srbe.

  - Nadam se i verujem da će proces istragu dovesti i do svih članova Ratnog predsedništva RBiH, jer stenogrami sa sednica tog organa pokazuju da su i Mirko Pejanović, i Miro Lazović, i Ejup Ganić znali za ono što se događa u „Silosu", a ništa nisu učinili da to spreče. A tek šta će biti sa Vahidom Karavelićem ili Nedžadom Ajnadžićem, koji je u januaru 1994. godine obišao sve ćelije, a sada je kandidat za ministra odbrane BiH! - pita se Slavuj.

  ------------------------------------------------------------------------------------------

  Velimirović: To je samo početak

  Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović kaže da hapšenje osmorice osumnjičenih za zločine u „Silosu" treba da bude samo početak.

  - Ovo ne sme da se završi samo na onima koji su bili u samom logoru. Potrebno je raskrinkati i pred lice pravde dovesti kompletan sistem koji je omogućio da se sve to dešava. Treba utvrditi ko je sve to omogućavao, a verujem da ako Tužilaštvo BiH sada i nema informacije o tome, da će im one biti otkrivene prilikom suđenja ovoj osmorici. Ako se samo na njima završi, praktično ništa neće biti urađeno - kaže Velimirović.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Fakti

  - Mustafa Đelilović bio je predsednik SO Hadžići, predsednik Kriznog štaba i Ratnog predsedništva opštine Hadžići

  - Fadil Čović obavljao je funkciju načelnika SJB Hadžići

  - Mirsad Šabić bio je komandir Policijske stanice Pazarić

  - Nezir Kazić bio je komandant 9. brdske brigade takozvane Armije RBiH, od januara 1993. godine do novembra 1994. godine

  - Bećir Hujić obavljao je funkciju upravnika logora „Silos" od maja 1992. do avgusta 1994. godine, kada je postao zamenik upravnika

  - Halid Čović bio je upravnik „Silosa" od avgusta 1994. godine do januara 1996. godine. Prethodno je bio zamenik upravnika

  - Šerif Mešanović bio je zamenik upravnika „Silosa" i upravnik logora u kasarni „Krupa"

  - Nermin Kalember, zvani Buba, bio je stražar u logoru „Silos" od maja 1992. godine do sredine 1995. godine

  ---------------------------------------------------------------------------------------------

  Radojka Pandurević, koja je u „Silosu" provela 1.339 dana, smatra da je 16 godina predug period da se napokon pohvataju oni koji su odgovorni za zločine u tom logoru. Ona nema poverenja u pravosuđe BiH ni u ovom slučaju.

  Sumnja u pravosuđe

  - Otkako su osnovani Sud i Tužilaštvo BiH, u tim institucijama Srbi su završavali zbog običnog šamara, a tolike godine moralo se čekati da se hapse odgovorni za „Silos", i to sada kada dobar deo svedoka nije više među živima. Plašim se samo da od procesa protiv njih neće biti ništa, jer će ih u sudu dočekati njihov čovek Davorin Jukić, koji će ih pustiti na slobodu, uz izvinjenje - kaže Pandurevićeva.

  Ona se priseća da je krajem maja 1992. godine privedena na informativni razgovor kao „političko lice". Greh joj je bio što je na prvim višestranačkim izborima postala odbornik SDS-a u Hadžićima. Taj „informativni razgovor" potrajao je 44 meseca. Tek posle 28 meseci tamnovanja izvedena je pred Davorina Jukića, koji ju je saslušao bez advokata i odredio joj pritvor.

  - Nikom od zatvorenika nikad nije dokazano da su krivi za ono za šta su optuživani. Dnevno smo dobijali samo jednu krišku hleba i pet-šest kašika nekakve kisele tečnosti. Svaki dan je neko padao u komu od gladi - priča Pandurevićeva.

  Žarko Marković

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Uhapseno osam Bosnjaka zbog zlocina u Silosu


  My picture!

Kategorije

Arhiva