Slavko Jovičić -

Po pravdu do Strazbura

Autor sjovicicslavuj | 24 April, 2010 | read_nums (460)

  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 23 april 2010

  Ako neće Sarajevo, hoće Strazbur!

  Ovim bi se, u najkraćem, moglo opisati raspoloženje porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, koji su zaprepašteni tvrdnjom premijera FBiH, Mustafe Mujezinovića, da federalna vlada nema ništa s utvrđivanjem istine o stradanju sarajevskih Srba.

  ---------------------------------------------------------------

  Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS, Nedeljko Mitrović, podsjetio je da vlasti FBiH imaju obavezu po osnovu odluke Doma za ljudska prava RS i Ustavnog suda BiH da utvrde istinu o stradanju Srba u Sarajevu, ali ako to ne žele uraditi, porodicama iz RS ne preostaje ništa drugo nego da pravdu potraže u Strazburu.

  On ne očekuje gotovo nikakve reakcije OHR u ovom slučaju, iako je više nego jasno da federalne vlasti nemaju namjeru da urade svoj dio posla.

  - Sumnjamo da će OHR iskoristiti svoj autoritet kada je u pitanju FBiH. Oni samo intervenišu i žestoko reaguju kada je u pitanju Srpska i ono što njih interesuje, a to je Srebrenica - kazao je Mitrović.

  --------------------------------------------------------------------

  Staša Košarac, šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Vlade RS, kazao je da u Vladi FBiH ne postoji politička spremnost da se pokrene istraživanje stradanja Srba.

  - Ne može federalni premijer bježati od odgovornosti što ništa nije urađeno i što ništa ne planira da uradi ili da se pravi nevješt u vezi s ovim događajem - kazao je Košarac i dodao da je očigledno da SDA, iz koje dolazi Mujezinović, ne želi da se bavi ovim pitanjem.

  - Upozorićemo sve relevantne međunarodne institucije da FBiH ne primjenjuju odluku Ustavnog suda BiH - kazao je Košarac.

  On je naglasio da ovdje treba potencirati i pasivan odnos OHR, jer nije primorao institucije FBiH da se ponašaju u skladu s odlukama Doma i Ustavnog suda BiH.

  -  Sve ovo govori da u administraciji OHR rade ljudi koji su bliski SDA i kreiraju stavove OHR - istakao je Košarac.

  -------------------------------------------------------------------------

  U OHR u petak nismo mogli dobiti odgovor na pitanje hoće li Kancelarija preduzeti neke konkretne mjere poslije izjave federalnog premijera.

  Slavko Jovičić, u ime Gradske organizacije logoraša Istočno Sarajevo i Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijskog regiona, kao ovlašteni zastupnik, još 24. februara 2004. godine podnio je Ustavnom sudu BiH 71 apelaciju o nestalim Srbima u Sarajevu i taj predmet je 21. maja iste godine dopunio s još 39 dodatnih pojedinačnih apelacija.

  - Ustavni sud BiH, na plenarnoj sjednici 27. maja 2005. godine, donio je odluku u našu korist, kojom je obavezao Vladu FBiH da putem svoje komisije za traženje nestalih podnosiocu apelacija i porodicama oštećenih najkasnije u roku od 30 dana dostavi sve podatke o članovima njihovih porodica nestalih u toku rata - kazao je Jovičić.

  Jovičić je rekao da je, s obzirom da su u odluci Ustavnog suda označene institucije Vlade FBiH koje su bile obavezne da u cijelosti i bez odlaganja ispune sve zahtjeve 20. aprila 2006. godine, Tužilaštvu BiH i glavnom tužiocu, Marinku Jurčeviću, podnio tužbu protiv dva najodgovornija lica, Ahmeta Hadžipašića i tadašnjeg predsjednika Komisije za traženje nestalih FBiH, Amora Mašovića, koji su ignorisali odluke Ustavnog suda BiH.

  ---------------------------------------------------------------

  VASIĆ Bošnjaci prikrivaju zločine

  Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, rekao je da bi FBiH bila najsrećnija da tamo Srba nikada nije ni bilo.

  - Federalni političari i kada govore o nekom stradanju kažu da su tamo stradali nebošnjaci. Njima je teško reći da su stradali Srbi i sudeći po svemu neće se to pitanje nikada istražiti. Mi treba da budemo jasno i načisto s tim da Sarajevo i sarajevski bošnjački krug želi da predstavi Srbe kao divljake i agresore, a Bošnjake kao žrtve i zato im ne ide u prilog niti jedan otkriveni zločin nad Srbima i oni o tome ne žele da urade bilo šta - istakao je Vasić, te dodao da ne vrijedi tražiti odgovornost Mujezinovića ili nekog drugog, jer je OHR na njihovoj strani, kao i dobar dio međunarodne zajednice.

  --------------------------------------------------

  ĆUZULAN Vlasti FBIH pozvati na odgovornost

  Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS, smatra da je sasvim jasno da bi trebalo da se pokrene pitanje odgovornosti vlasti u FBiH, ali da je očigledno da od strane međunarodne zajednice ne postoji volja da se vrši pritisak na stav FBiH, zbog čega srpski narod trpi posljedice.

  - OHR očigledno ne pokazuje nikakav ozbiljan interes da se uđe u taj proces - kazao je Ćuzulan.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva