Slavko Jovičić -

Za NATO ili protiv

Autor sjovicicslavuj | 27 April, 2010 | read_nums (395)

  Autor: Biljana Gagula   
  ponedjeljak, 26 april 2010

  Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose u Banjoj Luci, upozorava da bi ulazak BiH u NATO riješio pitanje bezbjednosti BiH, jer između članica NATO u Evropi više nema potrebe da bude ratova.

  Šolaja kaže da je na putu do NATO potrebno izvršiti velike reforme u svim oblastima društvenog života, od ekonomije, demokratizacije društva, društveno-političkog života, odbrane, prava, pa sve do unutrašnje bezbjednosti.

  - MAP je proces koji kada se provede i traje duže vremena pokaže da li je neko spreman da postane članica NATO ili nije. Svake godine se pravi program i procjenjuje se da li je pojedina država dogovoreno ostvarila. U krajnjoj liniji to je politička odluka. Kako sada stvari stoje, MAP je došao iz potrebe uništavanja i prodaje viška naoružanja i rješavanja vojne imovine, dok su druge reforme u zastoju, što je visoki predstavnik nekoliko puta rekao - naglasio je Šolaja.

  On je dodao da prije odgovora o razlozima za NATO i protiv njega potrebno je znati da NATO ne prima zemlje da mu pristupe, nego poziva, i tamo se ne može ući kada hoćete već kada oni pozovu, tako je i s MAP, uz razliku da se za MAP može podnijeti aplikacija o spremnosti.

  - Ono što bi trebalo da bude dobro jeste da postojeća ustavna struktura BiH buda zadržana i u procesu pristupanja NATO, jer velika većina u RS ne bi prihvatila drugačiji pristup - rekao je Šolaja i dodao da pored stvari koje su dobre pristupanjem u NATO postoje i obaveze koje se odnose na učestvovanje u mirovnim operacijama, njihovo plaćanje i saradnja s drugim.

  Šolaja precizira da postoje standardi koji se odnose na broj i sastav ljudstva, na izdvajanje za odbranu i drugo, što se potpiše moraće biti ispunjeno.

  On ističe da države članice NATO ne moraju da izdvajaju velika sredstva za odbranu, jer svoju bezbjednost rješavaju u saradnji s drugima, što je pozitivno.

  -----------------------------------------------------------------

  S druge strane, Predrag Nikolić, potpredsjednik SDS, veliki je protivnik ulaska u NATO i pita se čemu on služi, prisjećajući se bombardovanja RS i Srbije, kada su tone bombi bačene i kada su ubijene stotine ljudi, porušene i razrovane zemlje.

  - NATO ne služi za očuvanje kolektivne bezbjednosti. Za to služe UN, kao jedina univerzala i reprezentativna međunarodna organizacija. Oni koji zagovaraju ulazak u NATO pominju to kao jedan od uslova demokratije, a ne znaju da NATO ne postoji radi demokratije i ljubavi i mira u svijetu, on je prevashodno instrument sile i u funkciji geopolitičkih interesa SAD - rekao je Nikolić, pitajući zašto bi onda RS i BiH branile tuđe interese učestvujući u vojnim operacijama, koje su mirovne samo po svom imenu, i zašto bi srpski, hrvatski i bošnjački vojnici ginuli za tuđe interese .

  Nikolić naglašava da UN snose troškove mirovnih operacija koje se odvijaju pod njihovim okriljem, dok za iste koje organizuje NATO troškove snose zemlje učesnice.

  On smatra da unitarizaciju BiH, do potpunog nestanka RS, provode NATO i SAD, a da bi ulaskom BiH u NATO RS dala legitimitet njihovoj vojnoj intervenciji iz 1995. godine i svim eventualnim odlukama o statusu RS koje se kose njenim interesima.

  -------------------------------------------------------------

  JOVIČIĆ: Put u NATO zavisi od okruženja

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, kaže da NATO nije samo najjača vojna sila u svijetu, već i politička, koja čak i u zemlje koje nisu članice NATO može da unese nestabilnost.

  - Nema mogućnosti da svjetski mir bude trajan, to je iluzija, ali dobro je da oni postoje, jer su odmah interesi te strukture usmjereni prema nekome ko ima svoje strukture ili su usmjereni protiv nekog - rekao je Jovičić i dodao da bi BiH trebalo da ima trajnu stabilnost i mir, a da li će to biti članstvo u NATO još se ne zna.

  Jovičić smatra da treba vidjeti kako će se prema NATO odrediti zemlje iz okruženja i da ne treba zanemariti kako će se odrediti Srbija. Jovičić smatra da BiH ne može ostati crna rupa na planeti ako će NATO garantovati bezbjednost BiH, ali ako će preko svojih političkih stavova raditi na uništenju dejtonske BiH onda članstvo u njemu nije dobro.

  - Ne treba da se petljaju i nameću svoje uslove kako ćemo mi raditi u BiH. Stvar je tri konstitutivna naroda kako ćemo se dogovoriti i niko drugi ne treba da se miješa u naše odnose - naglasio je Jovičić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva