Slavko Jovičić -

Masakr iz prevare

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2010 | read_nums (794)

  V. N, 22.03.2010

   Ostaci vojne kolone

  Ostaci vojne kolone

   

  HAPŠENjE Ejupa Ganića u Londonu, na osnovu poternice Srbije zbog sumnje da je umešan u ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ponovo je aktuelizovalo priču o nekažnjavanju zločina nad Srbima u ratovima u poslednjoj dekadi prošlog veka. Iako se zločin u Dobrovoljačkoj ulici desio još 3. maja 1992. godine, počinioci nisu kažnjeni.
  Slučaj je bio i u Haškom tribunalu, ali je vraćen BiH. Iako ova država već četiri godine vodi istragu, optužnica nema. Paralelno, Srbija sprovodi istragu, a Ganić je jedan od osumnjičenih. Kada je u Velikoj Britaniji uhapšen, BiH se setila da traži njegovo izručenje. Da li da ga zaštiti ili da ga optuži, a potom i osudi, ostaje da se vidi.

  Garancije


  SudeĆi prema reakcijama političara u Sarajevu, malo je verovatno da Ganića čeka zatvor. U bošnjačkim krugovima izostaje postavljanje pitanja da li je kriv za nedela za koje ga sumnjiče, nego se insistira na njegovom oslobađanju, kao pojedinca koji se borio za "nezavisnu Bosnu". Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić je, na svoju ruku, bez saglasnosti svog srpskog kolege Nebojše Radmanovića, koristeći državnu infrastrukturu, otputovao u London kako bi oslobodio ratnog druga. Svoje kadrove u Ministarstvu spoljnih poslova BiH je zadužio da čak pošalju protestnu notu Srbiji.

  Zato je važno da Srbija pobedi Bosnu u ovoj borbi za pravdu, zbog žrtava iz Dobrovoljačke i njihovih porodica. Sudeći prema dokaznom materijalu, u koji su "Novosti" imale uvid, neće biti teško dokazati odgovornost Ganića i njegovih saboraca.

  Kako se dogodio jedan od najvećih zločina sa početka rata u Sarajevu?
  Tog 3. maja 1992. godine u komandi Druge vojne oblasti bio je zarobljen muslimanski lider i predsedavajući Predsedništvu BiH Alija Izetbegović. U trostranom sporazumu između JNA, Unprofora i rukovodstva u Sarajevu dogovoreno je da se na bezbedan način evakuiše Druga vojna oblast, a Izetbegović oslobodi.

  U to vreme, vršilac dužnosti predsedavajućeg Predsedništvu Ejup Ganić i komandant Teritorijalne odbrane Hasan Efendić odlučili su da se propusti samo vozilo u kojem se nalazi Izetbegović i komandant Druge vojne oblasti general Milutin Kukanjac, a da se ostatak kolone napadne. Tako je i bilo. Izetbegović i Kukanjac su prošli, a zatim je u Dobrovoljačkoj ulici nastupio pokolj.
  Iz obližnjih kuća naoružani civili, policajci, pripadnici vojnih, policijskih i paravojnih formacija zapucali su na kolonu koju su uglavnom činili mladi vojnici. Likvidacije su bile brutalne. Jedno sanitetsko vozilo je zaustavljeno. Vozaču je prislonjena puščana cev na potiljak, a lice starosti oko 18 godina iz neposredne blizine uputilo je nekoliko smrtonosnih hitaca u glavu pukovnika dr Budimira Radulovića,
  koji je sedeo na suvozačevom mestu.

  Klopka


  Zatim su otvorili zadnja vrata kombija i zapucali. Na licu mesta poginuli su pukovnik Miro Sokić i Armela Šuko. Posebno brutalna likvidacija bilo je ubistvo Miodraga Lukića i Boška Jovanića. Kamion TAM je zaustavljen, naređeno je vojnicima da izađu, odlože oružje i legnu na asfalt. U vozilu su ranjeni i Dragan Stanković, Laslo Pravda, Slobodan Bojanić, Dragoljub Pavlović i Zvezdan Arsić.

  Dokazi o "slučaju Dobrovoljačka", za sada, očigledno pokazuju da je napad na kolonu JNA u povlačenju iz Sarajeva bio planiran. Ovo su potvrdili snimci razgovora koje su vodili muslimanski vojni i politički zvaničnici za vreme samog napada, a koje je su obelodanile vojne službe posle samo nekoliko dana. Epilog je bio sledeći: posle masakra na strani JNA je ostalo 40 žrtava - 18 ubijenih i 22 ranjena.     

  BEOGRADSKA ISTRAGA

  U DECEMBRU 2008. godine istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv 19 osoba, među kojima je i Ganić. Kako nezvanično saznajemo, pored Ganića, to su tadašnji komandant štaba TO BiH Hasan Efendić, zamenik šefa MUP Jusuf Pušina, visoki oficiri bivše Armije BiH Jovan Divjak i Fikret Muslimović, komandant specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač „zelenih beretki“ Emin Švrakić i osnivač „zelene lige“ Zaim Batković Zagi, kao i pripadnici policije Jovica Berković, Rešad Jusufović, Jusuf Kecman, Damir Dolan, Ibrahim Hodžić, Ismet Bajramović Ćelo (u međuvremenu je preminuo) i Dževad Topić Topa.

  *****


  SLAVKO JOVIČIĆ, POSLANIK PARLAMENTA BiH I BIVŠI LOGORAŠ, ZA "NOVOSTI" O STRAVIČNOM MUČENjU SRBA
  REŽISER LOGORA PAKLA


  BANjALUKA - Ejup Ganić mora, pored masakra u Dobrovoljačkoj ulici, da odgovara i za zločine nad Srbima u logorima po Sarajevu i širom BiH. U ovim kazamatima, za šta i postoje dokazi, Srbi su mučeni i ubijani.

  Slavko Jovičić
  , poslanik Parlamenta BiH i logoraš sa najdužim stažom u BiH, objašnjava da član Ratnog predsedništva BiH, i te kako mora da odgovara za logore smrti. I sam Jovičić je proveo 44 meseca u pet logora u BiH, a najveći staž imao je u "Silosu" u Tarčinu kod Sarajeva.

  - Lično sam Karli del Ponte predao transkript 247. sednice Predsedništva BiH iz aprila 1994. godine na kojoj su raspravljali Ganić, tada član Predsedništva BiH, i Alija Izetbegović, predsednik, o logorima u Sarajevu, gde su smešteni Srbi i šta da se radi sa njima. Izetbegović je rekao Ganiću da su to koncentracioni logori, kao kontramera za Srbe. Ganić je sa druge strane potvrdio sve što je Izetbegović govorio, ali mu se suprotstavio kada je predloženo raspuštanje logora - tvrdi Jovičić.

  Prema njegovim rečima, transkript sednice je dokaz da je Ganić znao za logore što bi moglo da dopuni optužnicu.
  - Ganić je kada je ušao u politiku BiH, iako se predstavljao kao Jugosloven, bio veći musliman od Izetbegovića. Na sve načine je pokušavao da postane lider muslimana i potajno se nadao da će da mu Izetbegović prepustiti to mesto - ističe Jovičić.     

  SRPSKI STANOVI

  GaniĆ je prema rečima Jovičića pogotovo zloupotrebljavao svoje mesto člana Predsedništva RBiH u slučaju podele srpske imovine po Sarajevu.

  - Ganić je lično "dodelio" na stotine stanova u Sarajevu, inače vlasništvo proteranih i pritvorenih Srba, svojim prijateljima Sandžaklijama. Za to je nagrađen velikim novcem ali i glasovima na izborima za Predsedništvo BiH - ističe Jovičić.

  (S. M.)
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva