Slavko Jovičić -

СПОРНИ 1. МАРТ, 25. НОВЕМБАР И 11. ЈУЛИ

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2010 | read_nums (485)

   

   

  САРАЈЕВО, 23. МАРТА (СРНА) - Посланици странака из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ не прихватају да 1. март буде проглашен даном независности БиХ, нити да празници буду 25. новембар и 11. јули.

          У расправи о принципима Приједлога закона о празницима БиХ, који је предложио Денис Бећировић из СДП БиХ, посланици из РС су истакли да 1. март, када је 1992. одржан референдум о отцјепљењу БиХ од Југославије, не може бити дан независности, јер је ријеч о датуму који је БиХ увео у рат.

          Славко Јовичић из СНСД-а рекао је да би проглашавање 1. марта даном независности била увреда за српски народ, јер је то датум највеће несреће за српски народ, а противи се и Бећиревићевом приједлогу да се 25. новембар обиљежава као дан државности БиХ.

          "Прогласити 25. новембар за празник, а срушити једну државу без воље једног народа, неће проћи", рекао је Јовичић, који није сагласан ни са проглашавањем 11. јула "даном сјећања на жртве геноцида у Сребреници и свих ратова".

          Као један од противаргумената да 1. март буде празник у БиХ, Бранко Докић из ПДП-а је навео да "БиХ није ни суверена, ни независна", а против је и приједлога да 11. јули буде државни празник.

          "Истиче се једна трагедија, док се друге које су се десиле у БиХ уопштавају", истакао је Докић, који је предлагачу замјерио што у приједлог закона о празницима није уврстио 21. новембар, дан када је 1995. године склопљен мир у БиХ.

          Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић сматра да је Бећировићев приједлог политички чин у служби предизборне кампање.

          Живковић је подсјетио да је СНСД својевремено подржао приједлог закона о празницима Савјета министара БиХ, на који ентитети и Међурелигијско вијеће БиХ нису имали примједби.

          Винко Зорић из ХДЗ 1990 најавио је да ће ова странка подржати предложени закон у првом читању, али да ће "амандмански дјеловати на њега, посебно на преношење празника уколико падају у нерадне дане".

          У расправи о Приједлогу закона о празницима више пута је речено да БиХ треба закон о празницима, али само онима о којима постоји консензус.

          Бећировић за празнике на нивоу БиХ предлаже и Нову годину - 1. и 2. јануара, Међународни празник рада - 1. и 2. маја, 9. мај - Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, те 22. мај као дан приступања БиХ у чланство УН и 27. јули - дан устанка против фашизма.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva