Slavko Jovičić -

ПРИЈЕ 14 ГОДИНА ЗАТВОРЕН ЛОГОР СИЛОС

Autor sjovicicslavuj | 27 Januar, 2010 | read_nums (606)

          САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА (СРНА) - На Светог Саву прије 14 година данас је распуштен посљедњи концетрациони логор у БиХ - Силос, и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума.
          
          Из логора Силос, у којем је било затворено више од 600 српских цивила, тог 27. јануара 1996. године изашла су 44 логораша, посвједочио је Срни Славко Јовичић који је и сам био затвореник у овом логору.

          Логор је отворен 11. маја 1992. године, а затворен је истог датума када и злогласни фашистички логор из Другог свјетског рата Аушвиц.
          
          Јовичић је рекао да су, према његовим сазнањима, 24 српска логораша убијена тортурама, свакодневним физичким злостављањем, пребијањем и мучењем глађу.

          "У 'тунелу српског страдања'`, који су муслимани назвали `тунел спаса`, око 50 логораша је убијено, шест из Силоса, а остали су били цивили из Храснице", додао је Јовичић.

          Он је истакао да су у Силосу били затворени мушкарци од 14 до 90 година и 11 жена, од којих једна у шестом мјесецу трудноће.

          ''Осим 11 војника који су били резервни војници ухваћени на линији у Хаџићима, сви остали били су цивилна лица. Кроз логор Силос прошло је, према мојим сазнањима и евиденцији, више од 600 српских цивила, углавном са подручја Пазарића и Тарчина", рекао је Јовичић, који је посланик у Представничком дому парламента БиХ.
          
          Он је истакао да су логораши сваки дан добијали по пет кашика неке текућине и парче хљеба.
          
          "За прва 63 дана, од 77 килограма колико сам имао, изгубио сам 43, тако да сам имао свега 34 килограма. Да није било коже кости би се саме растављале. Вагали смо се на вагама које су служиле за вагање жита'', рекао је Јовичић.
          
          Он је додао да је 1993. године почело одвођење логораша из Силоса на прве одбрамбене линије муслиманске војске у Храсницу, гдје су даноноћно копали прилазе, правили утврђења, ровове, бункере.
          
          ''Логор Силос је најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ зато што је најдуже трајао и што су, како су утврдили стручњаци на основу исказа свједока, логораши у том логору мучени на 167 начина'', нагласио је Јовичић.

          Он је рекао да је сва документација о томе била предата бившој главној тужитељки Хашког трибунала Карли дел Понте, али да нико не жели да процесуира злочине за које постоје докази. Он је нагласио да је 70 српских логораша у међувремену умрло.

          "Логор Силос је стравична патња за српски народ. То данашњи свијет и цивилизација не могу да разумију'', рекао је некадашњи затвореник у овом логору Славко Јовичић за Срну.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva