Slavko Jovičić -

Čengić donacijama kupovao oružje

Autor sjovicicslavuj | 26 Januar, 2010 | read_nums (559)  utorak, 26 januar 2010 

  Komisija za utvrđivanje načina utroška donatorskih sredstava, koja su u BIH pristigla poslije 1995. godine, nastavi li ovim tempom, teško da će ikada utvrditi gdje je nestalo više od 20 milijardi maraka namijenjenih obnovi BiH.

  Kazao je to našem listu član Komisije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, naglasivši da se onda samo može zamisliti koliko je novca progutao ratni vihor u BiH.

  - Dobro je poznata priča o milionima maraka i dolara koji su u BiH pristizali iz arapskih zemalja. Nije tajna da postoje i brojne potvrde, često pisane i na običnom papiru, kojima se potvrđuje da su dotične osobe iz samog vrha SDA i tadašnje ratne vlasti u Sarajevu preuzimale stotine hiljada dolara od raznoraznih navodnih humanitarnih organizacija, a te pare kasnije su trošene za nabavku naoružanja i vojne opreme - podsjetio je Jovičić.

  Jovičićeve riječi potvrđuje i obimna dokumentacija, koja je u posjedu "Fokusa", a iz koje se jasno vidi na koji način je preuziman novac od stranih donatora, ali i kako je podijeljen unutar političkog i vojnog vrha tadašnje Republike BiH. Jedna od tih potvrda nastala je u Zagrebu 8. oktobra 1992. godine, a njome se potvrđuje da je Hasan Čengić, tadašnji glavni logističar Armije RBiH, predao 400.000 američkih dolara današnjem savjetniku hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Željku Knezu. Novac je, obazloženo je u tom dokumentu, namijenjen za nabavku naoružanja za potrebe Okružnog štaba regiona Tuzla Armije RBiH.

  -------------------------------------------------------------------

  Na šta je konkretno taj novac potrošen i od koga je Knez kupovao naoružanje za potrebe Armije RBiH u periodu kada je već uveliko na snazi bio embargo na uvoz oružja, ostalo je nejasno, jer se Komšićev savjetnik juče nije javljao na naše telefonske pozive.

  Hasan Čengić, koga dobri poznavaoci ovdašnjih prilika odavno nazivaju sivom eminencijom i jednim od najuticajnijih bošnjačkih političara, izdao je nekoliko dana kasnije još jednu potvrdu, na osnovu koje je izvjesnom dobavljaču u Zagrebu plaćeno 40.000 tadašnjih njemačkih maraka za nabavku 10.000 pari rukavica za potrebe Armije RBiH. Čengićevo ime našlo se i na potvrdi, napravljenoj u Beču 25. juna 1993. godine, kojom se potvrđuje da je on lično preuzeo pola miliona maraka od osnivača i dugogodišnjeg direktora navodne humanitarne organizacije Agencija za pomoć Trećem svijetu (TWRA), El Fatiha al-Hasaneina.

  Taj novac, navodi se u potvrdi, namijenjen je za potrebe međunarodne zajednice. Ostalo je nerazjašnjeno kakve potrebe i ko se, u stvari, krio iza termina "međunarodna zajednica".

  ----------------------------------------------------------------------

  Na listu papira s oznakom hotela "Hilton" u Beču sačinjena je 22. avgusta 1993. godine u glavnom gradu Austrije potvrda da je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH, Alija Izetbegović, od već pomenutog Al-Hasaneina preuzeo 60.000 maraka "u svrhu potreba u Zagrebu".

  - Izetbegoviću i njegovim saradnicima protekli rat bio je brat, a to se može zaključiti na osnovu ovakvih i sličnih dokumenata. Ovo ujedno dokazuje i nepobitnu činjenicu da je ratno bošnjačko rukovodstvo, bez trunke griže savjesti, kralo sadaku, odnosno pomoć iz islamskih zemalja, namijenjenu narodu BiH. Teško će bilo koja komisija na svijetu utvrditi koliko je tog novca završilo u privatnim džepovima - zaključio je Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

   Armija RBiH bila moćnija od vojske SAD

  Ako je suditi po novcu koji je iz arapskih zemalja stigao u BiH i kasnije usmjeren u kupovinu oružja i vojne opreme, Armija RBiH u tim ratnim godinama bila je jača od vojske SAD, upozorio je Galijašević.

  - Čovjek prosto ne može vjerovati koliko je novca utrošeno na kupovinu vojne opreme, ali samo na papiru. U stvarnom životu taj novac sebi su prisvojili tajkuni i politički podobnici, koji se danas smiju u lice siromašnom narodu u BiH - dodao je Galijašević.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva