Slavko Jovičić -

Оптужнице нема, чекају да помру сви свједоци злочина у Силосу

Autor sjovicicslavuj | 27 Januar, 2010 | read_nums (619)

  Datum: 26.01.2010
  Autor: К. Ћирковић,
  Ж.Домазет

  СAРAЈЕВО, БРAТУНAЦ - Прошло је четрнаест година, а "предмет Силос" још није дошао на ред у Тужилаштву и Суду БиХ. Ни мене никада нико није позвао да говорим о томе иако сам у медијима свједочила о злочинима.

  Казала је ово "Гласу Српске" Радојка Пандуревић (1949) из Сарајева, настањена у Братунцу која је ухапшена и одведена "на информативни разговор"  у логор "Силос" 28. маја 1992. године. У том логору тамновала је три године и осам мјесеци или тачно 1.339 дана.

  Данас се навршава 14 година од затварања најзлогласнијег логора за Србе, "Силос" у сарајевској општини Хаџићи. "Силос" је формиран 11. маја 1992. године, а затворен је тек 27. јануара 1996. године, два мјесеца послије потписивања Дејтонског мировног споразума.

  До данашњег дана нико од злочинаца одговорих за мучења и убијања у "Силосу" није одговарао.

  ------------------------------------------------------------------

  - "Предмет Силос" налази се у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Предмет је врло осјетљив и обиман, али се надамо да ће оптужнице ускоро бити подигнуте - рекао је "Гласу Српске" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

  Рекао је да не зна због чега овај предмет нико до сада није завршио.

  - Ми ћемо се у складу са нашим ресурсима трудити да га у што разумнијем року завршимо. Специфичност овог предмета је да има више стотина свједока и особа које се спомињу у њему. Трају интензивна саслушања свједока, али проблем представља чињеница то што је доста свједока напустило БиХ послије рата и живе у трећим земљама - каже Грубешић.

  ---------------------------------------------------------------

  Жртва злочина Радојка Пандуревић сматра да је "расељавање логораша" смишљен потез бошњачких кадрова у врху власти и правосуђа.

  - Прошло је четрнаест година, а "предмет Силос" још није дошао на ред у Тужилаштву и Суду БиХ. Велики број логораша  расељен је, неки су умрли, преживјели логораши заборављају и, ако дође до покретања тог процеса, неће имати ко да свједочи о свему што се догађало српским цивилима у тој тамници - каже она. 

  -----------------------------------------------------------

  Посланик у Парламенту БиХ Славко Јовичић, који је и сам у "Силосу" провео 1.334 дана мучења, злостављања и  тортура каже за "Глас Српске" да су из "Силоса" на слободу два мјесеца послије успостављања мира пуштена 44 затвореника и да од тог броја осам више није међу живима.

  - Коинциденција или не, на исти дан, на Светог Саву у Другом свјетском рату затворен је и злогласни фашистички логор Aушвиц - каже он.

  И он сматра да се свјесно ради на томе да сви свједоци који су још живи умру и да више нема ко да дадне изјаву.

  -----------------------------------------------------------------

  Инспектор за истраживање и документовање предмета ратног злочина у МУП-у РС Радован Пејић каже да је МУП РС још 1992. године поднио прву кривичну пријаву за злочине почињене у Хаџићима, те да је касније поднесено још 20 кривичних пријава и допуна.

  - Комплетиран извјештај за "Силос" МУП је Окружном тужилаштву Источно Сарајево поднио 5. септембра 2005. године. У Хаџићима је био формиран систем логора, а ми смо евидентирали и кроз кривичне пријаве тужилаштву доставили податке за 1.931 жртву.  Од тога је 784 лица било затворено у логоре, највише њих у "Силос", а 39 је убијено - каже Пејић.

  Злочинци

  Међу онима за које постоји довољно доказа за почињени злочин су командант Првог корпуса Aрмије РБиХ Вахид Каравелић и његов насљедник Неџад Aјнаџић, командант 109. Брдске бригаде Aрмије РБиХ Незир Казић, начелник ЦЈБ Хаџићи  Енвер Дуповац, Мустафа Ћеловић,  Вахид Aлађуз, Aсим Кечо, Ибро Фишо, Етхем Тиро, Нермин Калембер и други.

  ---------------------------------------------------------------------------

  Радојка Пандуревић каже да је први управник логора за Србе "Силос" био Бећир Хујић, а његов замјеник Халид Човић.

  - Тукао ме сваки дан Енвер Дуповац, а онда је довео групу Санџаклија који су ме тјерали да гризем своје прсте, свједочи она.

  Tekst na linku: glassrpske.com/vijest/drustvo/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva