Slavko Jovičić -

Zločini nad Srbima u logoru "Silos" još čekaju pravdu

Autor sjovicicslavuj | 27 Januar, 2010 | read_nums (772)  srijeda, 27 januar 2010 

  Оптужнице нема, чекају да помру сви свједоци злочина у Силосу

  Najveći i najozloglašeniji koncentracioni logor u kojem je tamnovalo i mučeno na stotine nedužnih srpskih civila jeste logor "Silos" u Tarčinu.

  To, naravno, neće ni nakon 14 godina od njegovog zatvaranja, priznati nijedan Bošnjak, a kao nebitnu činjenicu doživjela ga je i međunarodna zajednica, jer da nije, do sada bi procesuirala, ne samo počinioce zločina, nego i one koji su odgovorni zbog toga što ovaj logor nije zatvoren odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Izjavio je ovo "Fokusu" poslanik u parlamentu BiH Slavko Jovičić koji je u tarčinskom "Silosu" proveo 1.334 dana i koji i dan-danas osjeća posljedice zlostavljanja i mučenja.

  - Lider SDA, Sulejman Tihić, danas prisustvuje obilježavanju 65-godišnjice oslobađanja logora "Aušvic-Birkenau" i ja to pozdravljam. Međutim, on je, kao i ja bio logoraš, i mislim da bi bilo bolje, ukoliko iskreno želi suživot i pomirenje, da je danas zajedno sa mnom položio vijenac u "Silosu" i tako priznao da je to bio logor i mjesto stradanja srpskog naroda - kaže Jovičić.

  Nažalost, dodaje on, Tihiću "Silos" nije ni nakraj pameti, kao što nije nijednom Bošnjaku, jer niko iz reda bošnjačkog naroda, bez obzira da li se radi o logorašu, političaru, ili običnom građaninu, neće da prizna da je postojao ijedan logor u koji su zatvarani nasumice hapšeni Srbi.

  ---------------------------------------------------------------

  Za zločine počinjene nad srpskim logorašima u "Silosu", od kojih su neki i ubijeni, još uvijek nije niko odgovarao.

  Dokumentacija i dokazi su, gotovo, pet godina u posjedu Tužilaštva BiH, odnosno Posebnog odjeljenja za ratne zločine.

  --------------------------------------------------------------------

  - Predmet "Silos" ne nalazi se kod nas 15 godina, nego pet godina. Šta se s ovim predmetom dešavalo u periodu od 1995. do 2005. kada nam je ustupljen i zašto do tada nije procesuiran mi o tome ne možemo govoriti - kaže portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

  Sugeriše da objašnjenje potražimo u institucijama kod kojih je predmet stajao, a koji je, prema njegovim riječima, formiran na osnovu spisa Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

  --------------------------------------------------------------------------

  - Ovakve izjave su samo još jedan dokaz namjerne opstrukcije prema zločinima koji su počinjeni nad Srbima u "Silosu" koji je i Predsjedništvo takozvane Republike BiH, kao i njegov predsjednik Alija Izetbegović verifikovao kao logor - uzvraća predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić.

  Ovo je, dodaje on, i najbolji dokaz logorašima RS da je njihova odluka da svu raspoloživu dokumentaciju predaju Specijalnom tužilaštvu Srbije potpuno opravdana.

  -----------------------------------------------------------------------

  Logor "Silos" u tarčinskoj opštini Hadžići muslimansko ratno rukovodstvo formiralo je 11. maja 1992. godine, a zatvorilo ga je 27. januara 1996. godine.

  Za mučenja Srba u ovoj tamnici osumnjičeni su, između ostalih, komandant Prvog korpusa Armije RBiH, Vahid Karavelić, i njegov nasljednik Nedžad Ajnađžić, zatim Nezir Kazić, komandant 109. brdske brigade Armije RBiH, te načelnik CJB Hadžići, Enver Dupovac, kao i Vahid Alađuz, Mustafa  Đelović, Asim Kečo, Ibro Fišo, Ethem Tiro, Nermin Kalamber i mnogi drugi.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva