Slavko Jovičić -

Srpski i hrvatski logoraši protestovali u Sarajevu

Autor sjovicicslavuj | 12 Septembar, 2009 | read_nums (604)

  Sarajevo, 12.09.2009.

  Dosta skrivanja ratnih zločina!

  Više od 100 srpskih logoraša, podržani od Koordinacije hrvatskih udruženja žrtava rata, zatražili od suda i tužilaštva BiH da prestanu sa ponižavanjem srpskih žrtava i skrivanjem zločina nad Srbima

  Sramota.. Logorašima nije dozvoljeno da unesu venac u zgradu suda i tužilaštva BiH
   

  Više od stotinu logoraša iz RS juče je u Sarajevu protestovalo ispred zgrade tužilaštva i suda BiH, zahtevajući od čelnika tih institucija da prestanu sa omalovažavanjem srpskih žrtava i opstrukcijama u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu!

  Logoraši, kojima su se u protestu pridružili i predstavnici Koordinacije hrvatskih udruženja žrtava, zapretili su da će, ukoliko se u roku od dva meseca ne ispune njihovi zahtevi, organizovati masovne proteste i blokirati rad najviših pravosudnih institucija u BiH.

  - Gospodo tužioci i sudije, zgrada pred kojom se nalazimo nekada je bila zloglasni logor „Viktor Bubanj" za više od 5.000 Srba, od kojih je 70 ubijeno, a za 30 se još traga. Sedite na kostima i krvi srpskih žrtava i ne činite ništa - poručio je predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, govoreći ispred zgrade u kojoj je tokom rata i sam bio zatočen.

  Blokada suda BiH

  Logoraši su pred zgradu tužilaštva i suda BiH stigli organizovano, u nekoliko autobusa, pod jakom pratnjom policije. Incidenata tokom protesta nije bilo, iako logorašima nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu i polože venac za srpske žrtve zločina.

  ---------------------------------------------------------

  Jovičić: Stranci, pakujte kofere!

  Protest logoraša RS pred zgradom suda i tužilaštva BiH podržao je i Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u Parlamentu BiH, nekadašnji zatočenik logora „Silos" u Tarčinu i još četiri sarajevska logora za Srbe, u kojima je proveo 44 meseca.

  - Ovo još nisu pravi protesti, ali će ih biti jer nema pravde za Srbe. U Sarajevu nema ljudi koji su spremni da kažu da su stradali Srbi, kao što sam ja u Srebrenici rekao da su stradali Bošnjaci. Sve dok tako ne bude, dok se ne otkrije puna istina, ovo će biti virtuelna država i nema ništa ni od nje, ni od evropskih integracija. Došao sam i da stranim tužiocima i sudijama poručim da pakuju kofere! Ovih dana trpimo strašne pritiske, ali nema tih pritisaka koji će me naterati da u Parlamentu BiH glasam za njihov ostanak - poručio je Jovičić.

  - Neće da nam se obrate?! Ne daju nam unutra, niti nam dozvoljavaju da položimo ovaj venac na mestu zločina. Neka vam je to na čast, gospodo! Na čast vam i ovaj venac. Evo ga, tu je, ispred zgrade, pa ga šutirajte kao što ste nam šutirali vence u Tuzli, na Brčanskoj malti - rekao je Dukić, koji je odbio da odgovara na pitanja brojnih novinara sarajevskih medija.

  On je podsetio da su logoraši RS u junu ove godine nadležnim pravosudnim organima predali tužbe za 536 logora za Srbe na području BiH, naglasivši da nijedna od tih prijava nije procesuirana.

  - Evo vam, gospodine Barašine i Švendimene. Ovde su papiri koji govore o bebi koja je imala svega šest meseci kada je s majkom zatvorena u logor, papiri o devojčici koja je silovana sa svega 13 i po godina. Pozabavite se ovim! Pozabavite se Dobrovoljačkom, Tuzlanskom kolonom, Sijekovcem, Brodom, „režiserom" Dudakovićem, koji ubija, pali i kolje sve što je srpsko! Prioritet su nam i zloglasna kasarna „Viktor Bubanj" ispred koje se nalazimo, „Silos"‘ u Tarčinu, Čelebići, zapadno Podrinje, Bratunac, Skelani, Srebrenica i Milići, dolina Neretve i zapadna Hercegovina, logori u Posavini, srednja Bosna, Ozren i Vozuća, bihaćki region i 13 zapadnokrajiških opština, gde su počinjeni i genocid i urbicid pod pokroviteljstvom najviših bošnjačkih političara i vojnih komandanata - upozorio je Dukić, pokazujući novinarima krivične prijave upućene glavnom tužiocu BiH i njegovom zameniku.

   
   

  Hrvatska podrška

  Novinarima se pred zgradom tužilaštva i suda BiH obratio Leo Pločkinić, predsednik nevladine organizacije „Kroacija libertas", koji je upozorio da su procedure po kojima se sudi Hrvatima i Srbima prepune propusta i da su hrvatskim i srpskim optuženicima uskraćena temeljna prava na odbranu i zdravstvenu zaštitu.

  - Naši naredni protesti biće masovniji, sa transparentima i hrvatskim zastavama - rekao je Pločkinić, koji je odbio da odgovori na pitanje da li su i kada Hrvati „razvezali" svoje zastave sa Bošnjacima.

  - Ne tražimo ništa na šta nemamo pravo i što nije naše. Imamo pravo na hrvatski entitet, kao i druga dva naroda u BiH. FBiH je bošnjački entitet u kome žive Hrvati - poručio je Pločkinić.

  Dodik: Pravosuđe BiH izgubilo legitimitet

  Predsednik Vlade RS Milorad Dodik kaže da protesti logoraša imaju njegovu podršku jer je očigledno da su pravosudne institucije na nivou BiH izgubile legitimitet, koji pokušavaju da vrate preko nekih predstavnika međunarodne zajednice. On je poručio da visoki predstavnik nema pravo i mandat da nametne izmene zakona o tužilaštvu i sudu BiH i ponovio da će RS, uz pomoć „važne kancelarije iz inostranstva", za nekoliko meseci tužiti ranijeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

  - Bilo koji zakon koji nametne visoki predstavnik neće biti prihvaćen i primenjivan u RS! Sazvaćemo sednicu Skupštine RS i doneti takvu odluku, a oni koji misle da nelegalno nameću zakone, neka razmisle o tome - upozorio je Dodik.

  Protestantima pred zgradom tužilaštva i suda BiH juče se niko nije obratio. Iz tužilaštva je naknadno saopšteno da na rad ove institucije neće uticati bilo kakve demonstracije ili agresivne izjave u javnosti, nego da će nastaviti da deluju „u skladu sa najvišim profesionalnim standardima". Opravdane zahteve srpskih logoraša podržalo je 18 zatvorenika KPZ Foča, osuđenih zbog ratnih zločina, koji su juče stupili u štrajk glađu.    

  Z. ŽUŽA


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva