Slavko Jovičić -

Protesti ispred zgrade pravosudnih institucija BiH

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2009 | read_nums (520)

   

   Федерална новинска агенција

   

  Sarajevo

  Objavljeno 11.9.2009 

   Pred zgradom pravosudnih institucija BiH u Sarajevu okupilo se danas stotinjak članova Saveza logoraša RS-a i nevladine organizacije "Croatia Libertas" da bi izrazili nezadovoljstvo radom Suda i Tužiteljstva BiH.

  Kako je saopćio predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić, povod za okupljanje jeste održavanje vanredne sjednice Predsjedništva ove organizacije zbog "opstrukcije Suda BiH u procesuiranju onih koji su počinili zločine nad Srbima u toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine".Uz negodovanje zbog toga što im se nije obratio niko od pravosudnih dužnosnika, Dukić je p(r)ozvao predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina i njegovog zamjenika i rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine državnog tužiteljstva Davida Schwendimana da urgentno poduzmu sve zakonske radnje za procesuiranje vinovnika ratnih zločina počinjenih nad Srbima.


  "Pozivam ih da konačno počnu da rade svoj posao i zahtijevam da nam u roku od 60 dana dostave prve rezultate", kazao je Dukić, upozoravajući da nezadovoljstvo članova Saveza logoraša RS-a može dovesti do protesta koji neće biti samo mirno okupljanje.

  Naveo je da je pravosudnim institucijama BiH podneseno 836 krivičnih prijava protiv 7.100 osoba za koje postoje osnovi sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela nad više od 22.000 žrtava.

  Po Dukićevim riječima, dosad je Srbima koji su procesuirani pred Haškim tribunalom (ICTY-om) i bh. pravosuđem izrečeno kazni u ukupnom trajanju od 1.422 i po godine, Hrvatima 310 i po godina, a Bošnjacima 103 i po godine.

  ----------------------------------------

  Predsjednik Croatia Libertasa Leo Pločkinić izjavio je da su zatvorenicima, osumnjičenima i osuđenicima koji su pod jurisdikcijom Tužiteljstva i Suda BiH uskraćena temeljna ljudska prava, odnosno pravo na odbranu i pravo na zdravstvenu zaštitu.

  Ustvrdio je, također, da pravosudni organi BiH ne poštuju utvrđenu proceduru, te najavio da će naredni protesti biti masovniji s transparentima i hrvatskim zastavama.

  -------------------------------------------

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Pralamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić izjavio je kako stranci nisu potrebni u pravosuđu BiH, pitajući se šta jedan Francuz, Španac ili Nijemac znaju o ratnim zločinima počinjenim u BiH.

  Napomenuo je da će na parlamentarnom zasjedanju 16. septembra ultimativan zahtjev biti "da stranci pakuju kofere", bez obzira na pritiske.

  -------------------------------------------

  Vanrednoj sjednici Predsjedništva Saveza logoraša RS-a prethodilo je polaganje vijenca u pomen žrtvama zločina.

  Inače, okupljanje pred Sudom i Tužiteljstvom BiH proteklo je bez incidenata, što je u izjavi za medije potvrdio šef Ureda policijskog komesara Kantona Sarajevo Dragan Mioković, navodeći da je mirnom protestu prisustvovalo oko 85 članova Saveza logoraša RS-a i dvadesetak članova Croatia Libe
  rtasa.

  (Fena)

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva