Slavko Jovičić -

Нема БиХ без правде за Србе и Хрвате

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2009 | read_nums (435)

  Datum: 11.09.2009
   Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Представници Савеза логораша РС и хрватски логораши окупљени око Удружења "Кроација либертас" у петак су испред капије зграде Суда и Тужилаштва БиХ положили вијенац за жртве које су живот окончале управо у овој згради, која је током рата као касарна "Виктор Бубањ" била логор за Србе.

  Вијенац је положен испред капије, јер судска полиција није дозволила улазак у круг зграде.

  Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић затражио је да их прими предсједник Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац БиХ Милорад Барашин, али су их судски полицајци обавијестили да нико неће разговарати са њима.

  Дукић је испред капије Суда БиХ одржао и Скупштину Савеза на којој је затражио смјену Барашина и одлазак страних судија и тужилаца из БиХ због опструкција приликом процесуирања одговорних за ратне злочине над Србима.

  - Aко се ситуација не промијени и у року од 60 дана не будемо имали никакве резултате на овом плану, логораши ће се окупити још масовније и затражити да се ове институције присиле да раде према нормама права и правде за све. Без свега тога нема ни БиХ, ни помирења ни суживота - казао је Дукић и напоменуо да је кроз логоре у Сарајеву прошло више од 5.000 Срба који су углавном били цивили, да је убијено њих 70 и да се још увијек трага за костима 30 логораша.

  Предсједник "Кроације либертас" Лео Плочкинић је рекао да је рад Суда препун грешака.

  Мирним протестима присуствовао је и бивши логораш, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, који је рекао да се коначно мора почети радити према законима и да странци морају да напусте Суд и Тужилаштво БиХ.

  Супруга Драгана Шуњића, који је осуђен на 21 годину затвора, Мирјела Шуњић каже да се свим Србима и Хрватима у БиХ суди као припадницима паравојних формација и по кривичном закону који је донесен послије почињења кривичних дјела из 2003. године одлуком високог представника, док се Бошњацима суди по законима бивше Југославије.

  Тужилаштво БиХ саопштило је да на рад ове институције "неће утицати ни демонстрације, нити агресивне изјаве у јавности, те да ће наставити да дјелује у складу са највишим професионалним стандардима". У Тужилаштву поручују да неће дозволити да на њих утичу како појединци, тако ни удружења.

  - Нећемо се састати са вођама Савеза логораша и тиме дати тежину, односно кредибилитет ономе у шта то вођство покушава да убиједи своје чланове или јавност. Сарађиваћемо са сваким одговорним чланом било којег удружења који с нама жели да ради на један конструктиван начин, разговорима о суштинским питањима, а не о бесмислицама - наводи се у саопштењу.

  Додик

  Премијер РС Милорад Додик казао је у Источном Сарајеву да српском народу нико не може и не смије да наметне колективну кривицу, као што то покушавају да ураде Суд и Тужилаштво БиХ, који су Србима изрекли 1.400 година затвора, а Бошњацима само 40 година.

  - Као да је 29.000 Срба пуцало само на себе или као да су их побиле неке хуманитарне организације. Гдје је одговорност других - казао је Додик.

  Протест осуђеника

  Осамнаест осуђеника, којима је вишегодишње казне затвора због ратног злочина изрекао Суд БиХ, а који казне издржавају у Фочи, јуче је штрајковало глађу.

  Како су навели у допису јавности, они су на овај начин жељели да се придруже протестима, који су организовани испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ, због дискриминације и селективности ових институција.

   Д. Т.

  http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/Nema BiH bez pravde za Crbe i Hrvate


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva