Slavko Jovičić -

Тужилаштво БиХ да процесуира злочине над Србима

Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2009 | read_nums (555)

   

  ПАЛЕ, 25. АВГУСТА (СРНА) - Учесници конференције посвећене утврђивању истине о страдању Срба у Сарајеву затражили су данас од свих институција да се организованије ''ухвате у коштац'' и натјерају институције БиХ, првенствено Тужилаштво БиХ, али и тужилаштва у Републици Српској (РС), да питање злочина над Србима ставе у први план како би истина била верификована и путем судских процеса, а злочинци кажњени.

  Са конференције под називом "Истином до правде" упућен је захтјев свим владиним институцијама и невладиним организацијама РС да убудуће годишњице страдања Срба обиљежавају на мјесту злочина.

  ''Нећемо дозволити да институције РС обезбјеђују помене и годишњице по Приједору, Фочи, Сребреници, док се не створе услови да се вијенцима и пригодним поменима обиљеже годишњице страдања у Добровољачкој, на Брчанској малти, у логору Виктор Бубањ, силосу, Пофалићима, на Казанима'', наводи се у закључцима које је прочитао предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.

  Док се на сва стратишта гдје су страдали Срби на територији ФБиХ не поставе обиљежја о тим злочинима, ни једна институција у РС не може, нити смије дати сагласност за постављање обиљежја на територији РС о страдању других народа, пренио је Ћургуз захтјев учесника конференције.

  Он је нагласио да се инсистира на провођењу одлуке Уставног суда БиХ, која се односи на проналажење несталих Срба, од надлежних институција се захтијева да одмах отворе познате и непознате гробнице у Високом настале у току одвожења убијених Срба, те да се приоритетно утврде ДНК налази, а тијела предају породицама.

  ''Савјет министара БиХ морао би одмах размотрити зашто није проведена одлука парламента о формирању комисије за Сарајево и одмах реактивирати рад комисје у новом сазиву, али са прецизним задатком да утврди истину о страдању Срба у Сарајеву'', рекао је Ћургуз, додавши да се тражи и да приоритет у финансирању свих активности морају бити питања истраживања и документовања кривичних дјела ратног злочина.

  Он је нагласио да су и медији одговорни у ширењу истине о злочинима и запитао се шта је са српском интелигенцијом, зашто се недовољно бави питањима истраживања и документовања ратних злочина.

  На конференцији коју је организовала Борачка организација РС подржана је иницијатива за израду стратегије за односе са јавношћу у области ратних злочина и пројекат сортирања и архивирања расположиве документације.

  Кординатор Тима за истраживање и документовање кривичних дјела ратног злочина МУП-а РС Симо Тушевљак истакао је да је МУП РС са 31. јуном ове године надлежним тужилаштвима и Тужилаштву БиХ поднио укупно 795 кривичних пријава против 6 997 лица због сумње да су починили једно или више кривичних дјела ратног злочина над до сада идентификованих 21 848 жртава.

  ''Од тога, 240 пријава или 33 одсто односи се на шире подручје града Сарајева, против 1 496 лица (за злочине) над преко 5 000 жртава'', рекао је Тушевљак и нагласио да је Тим формирао 3 299 досијеа убијених Срба и цивила.

  Тушевљак је нагласио да је идентификовано 179 силованих жена, а више од 5 000 лица је бесправно држано и малтретирано у 126 логора на ширем подручју Сарајева.

  Он је нагласио да је за прва четири мјесеца ове године МУП-у РС достављена 101 наредба о провођењу истраге или захтјев за прикупљање додатних података о почињеним ратним злочинима, а од тога се само пет односило на Сарајево.

  Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић подсјетио је да је Уставном суду БиХ још 2004. године поднио 71 апелацију, коју је послије допунио са још 39, о страдању Срба у Сарајеву и да је ова највиша судска инстанца донијела 2005. године одлуку у корист апеланата и обавезао Владу ФБиХ да одговори апелантима у року од 30 дана, која до данас није испуњена.

  Јовичић је истакао да се треба и мора инсистирати на овој одлуци Уставног суда БиХ.

  Он је нагласио да је ''тунел спаса'', како га називају у ФБиХ, велика заблуда, наводећи да је ту убијено 50 логораша.

  Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић најавио је да ће логораши 11. септембра испред Суда БиХ, некадашњег логора Виктор Бубањ, организовати мирне протесте и захтијевати од Суда и Тужилаштва да покрене поступке против оних који су чинили злочине над српским народом.

  Дукић је нагласио да ће им дати рок до 31. децембра, и ако ништа не ураде, онда ће физички блокирати рад Суда и Тужилаштва.

  Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић истакао је да захтјев за враћање станова и имовине у Сарајеву није поднијело 6 500 особа, јер су то српски станови, а те породице нису пронађене.

  Конференцији на Палама данас су присуствовали представници институција РС, БиХ, града Источно Сарајево и општина у саставу града, као и представници невладиних организација.

  Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да не постоји прецизан број страдалих Срба у протеклом рату у БиХ, а један од разлога је карактер рата, неконтролисан одлазак Срба, број страдалих на почетку рата, као и неорганизованост институција РС на евидентирању броја жртава.

  Велимировић је рекао да се нада да ће предстојећи попис становништва омогућити да се дође до приближног броја страдалих Срба у БиХ, као и у Сарајеву.

  ------------------------------

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva