Slavko Jovičić -

BiH - Identitet Avde Palića bilo nemoguće ranije utvrditi

Autor sjovicicslavuj | 6 Avgust, 2009 | read_nums (402)

  Datum: 05.08.2009
  Autor: Nataša Krsman

  SARAJEVO - Posmrtni ostaci Avde Palića, pukovnika Armije RBiH, identifikovani su osam godina nakon ekshumacije zato što ranije nije postojala savremena metoda DNK analize, na osnovu koje bi sa sigurnošću mogao biti utvrđen njegov identitet.

  Identitet Avde Palića bilo nemoguće ranije utvrditi

  Potvrdio je ovo juče Adnan Rizvić, zamjenik direktora forenzičkog programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), koja je nadležna za identifikaciju posmrtnih ostataka.

  "Pukovnik Palić ekshumiran je 2001. godine iz grobnice Vragolovi, kod Rogatice, a njegova porodica dala je uzorak krvi za DNK anlizu. Za sve analize koje su urađene do sada nije bilo podudaranja koštanih uzoraka sa uzorcima njegove porodice. Od novembra 2008. godine imamo metod demineralizacije, na osnovu kojeg su omogućene dodatne genetske informacije. Radili smo reviziju oko 1.500 koštanih uzoraka i utvrđena su podudaranja na osnovu kojih smo identifikovali posmrtne ostatke pukovnika Palića", objasnio je Rizvić.

  Palićevoj supruzi Esmi prije dva dana saopšteno je da je identifikovan njen muž, osam godina nakon ekshumacije, a juče je imala sastanak u ICMP-u, gdje je potražila objašnjenje zašto je čekano do sada.

  "Kazali su da sve ove godine nisu mogli doći do rezultata na osnovu kojih će identifikovati moga muža, jer tek od prošle godine koriste neke savremene metode. Olakšanje je što smo ga našli, ali smiraj će biti tek onda kada oni koji su odgovorni za njegovu smrt izađu pred lice pravde", kazala je Palićeva.

  Esma Palić godinama je podnosila apelacije institucijama za ljudska prava, sudovima i međunarodnim organizacijama kako bi vlasti Republike Srpske dostavile informacije u vezi sa nestankom njenog muža u julu 1995. godine u regiji Srebrenice. Dom za ljudska prava, Ustavni sud BiH i visoki predstavnik od 2000. do 2006. godine više puta su naložili vlastima RS da formiraju komisije za utvrđivanje istine o nestanku Palića. Pored formiranja komisija koje su radile na istrazi o nestanku Avde Palića, Vlada RS je, postupajući po odluci Doma za ljudska prava BiH, 2001. godine Esmi Palić isplatila odštetu od 65.000 KM.

  Jasmin Odobašić, član komisije koju je Vlada RS formirala radi rasvjetljavanja Palićeve sudbine, ocijenio je juče da su Institut za nestale osobe BiH i ICMP odgovorni su što su posmrtni ostaci Avde Palića identifikovani tek osam godina nakon ekshumacije.

  "Vlastima u RS nije bilo u interesu da kriju Palićevu sudbinu", rekao je Odobašić.

  Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da sumnja da se godinama nije znalo gdje su posmrtni ostaci Avde Palića, ali da je sve to vrijeme održavan pritisak međunarodne zajednice na institucije RS i na njega.

  Izjavio je da očekuje od OHR-a da će izaći sa činjeničnim stanjem i jasno naglasiti da je to pitanje riješeno i da se, nažalost, osam godina posmrtni ostaci nalaze u FBiH, a ne u RS, koja je prošla određenu torturu.

  Dodik je naglasio da mu je drago zbog porodice Palić što je to pitanje riješeno i izrazio nadu da oni svu gorčinu koju su imali prema RS zbog nenalaženja posmrtnih ostataka mogu sada sagledati na realan način.

  Dušan Šehovac, predsjedavajući UO Instituta za nestala lica BiH, naglasio je da ovaj slučaj ne treba politizovati.

  "Vijest da je identifikovano tijelo Avde Palića, čiji su ostaci bili osam godina na groblju u Visokom, govori stvarno o potrebi stvaranja institucije na nivou BiH koja će objektivno, stručno i odgovorno, bez diskriminacije, raditi svoj posao'', rekao je Šehovac.

  Dragomir Andan, nekadašnji direktor policije RS, za vrijeme čijeg su mandata pokretane opsežne potraga za tijelom Avde Palića, tvrdi da je Amor Mašović, član Kolegijuma direktora Instituta, svjesno prikrivao informaciju da se Palićevo tijelo godinama nalazi u mrtvačnici u Visokom.

  Andan je podsjetio da je Vlada RS potrošila stotine hiljada KM da pronađe posmrtne ostatke Palića, a on lično doživio je poniženja, uvrede i pritiske, jer nije bilo rezultata istrage, zbog čega očekuje izvinjenje i satisfakciju.

  Mašović je juče u saopštenju Instituta za nestale, hronološki naveo šta je sve naloženo Vladi RS da učini u vezi s ovim pitanjem i šta nije urađeno, te izrazio nadu da će pravosuđe okončati ovaj slučaj kažnjavanjem počinilaca zločina. Milan Bogdanić, direktor Instituta, kazao je da ne zna za ovo saopštenje, ali tvrdi da je proces identifikacije komplikovan i ne mogu ga tumačiti oni koji se time ne bave.

  OHR tek čeka ekshumaciju

  Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), odakle su najviše insistirali da vlasti RS pomognu u potrazi za nestalim pukovnikom Avdom Palićem, juče je saopšteno da je "dobra vijest što je identifikovana lokacija posmrtnih ostataka".

  "Zahvaljujući kontinuiranim naporima ICMP-a na razvijanju i primjeni inovativnih tehnika i mjera koje garantuju tačnost u proceduri identifikacije, posmrtni ostaci Avde Palića konačno su locirani i bit će ekshumirani u skladu uz zakonsku proceduru", izjavio je juče Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika.

  U saopštenju OHR-a navodi se da su "u mislima i molitvama sa Esmom Palić i njenom porodicom".

  Mnogobrojne reakcije

  Dragi Milošević, predsjednik Komisije Vlade RS koja je radila na istrazi o Paliću, rekao je da su redovno proslijeđivali izvještaje Tužilaštvu BiH, koje raspolaže kompletnim predmetom, zaključujući da u ovom slučaju postoji odgovornost nekih lica nedostupnih bh. pravosuđu. Tvrdi da su uložili maksimalne napore, ali "su tražili ono što objektivno nisu mogli naći".

  Branislav Dukić, Predsjednik Saveza logoraša RS, pozvao je Milana Bogdanića i Amora Mašovića da podnesu ostavke na direktorske funkcije u Institutu za nestale zbog opstrukcije identifikacije posmrtnih ostataka Avde Palića i srpskih žrtava u proteklom ratu.

  Slavko Jovičić, poslanik u bh. parlamentu, smatra da je dobro što je pronađeno Palićevo tijelo, ali se zapitao da li će međunarodna zajednica insistirati na istini o još 10.000 nestalih.

  Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, smatra da je konačna identifikacija Palića najbolji dokaz kako bošnjački politički vrh preko OHR-a i pravosuđa manipuliše žrtvama radi političkog pritiska na RS.

  Vlada RS očekuje izvinjenje OHR-a

  Vlada RS očekuje izvinjenje OHR-a i drugih institucija i organizacija koje su vršile neprekidne pritiske u vezi s pronalaženjem posmrtnih ostataka pukovnika Avde Palića iako oni nisu bili dostupni Vladi RS.

  U saopštenju se dalje navodi da je Vlada RS, očigledno uzaludno, činila maksimalne napore, podnosila pritiske OHR-a, stranih ambasadora, političara i cjelokupne javnosti iz FBiH, iako su skeletni ostaci pukovnika Palića bili dostupni Komisiji za nestala lica FBiH još prije osam godina.

  "Nameće se pitanje ko je imao interes da posmrtni ostaci pukovnika Palića budu skriveni od javnosti iako su DNK uzorci njegove porodice bili poznati Komisiji za nestala lica FBiH, a kasnije i Institutu za nestala lica BiH", istaknuto je u saopštenju.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva