Slavko Jovičić -

BiH - Ko je krio pukovnika

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2009 | read_nums (359)

  B. K. | 05.08.2009 

  Vlada RS, povodom potvrđivanja identifikacije posmrtnih ostataka pukovnika Avde Palića, najžešće osuđuje višegodišnje pritiske kojima je Republika Srpska bila izložena zato što nije mogla da pronađe posmrtne ostatke pukovnika Palića, a koji su ekshumirani još 2001. godine

  - Vlada Srpske, očigledno, uzaludno je činila maksimalne napore da ispoštuje Odluku Doma za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH, podnosila je intenzivne pritiske od Kancelarije OHR, stranih ambasadora, političara i cjelokupne javnosti iz Federacije BiH, iako su skeletni ostaci pukovnika Avde Palića bili dostupni Komisiji za nestala lica Federacije BiH još prije osam godina - navodi se u jučerašnjem saopštenju Vlade RS.

  U njemu se ističe da je Vlada RS, 21. januara 2006. godine, formirala Komisiju za istraživanje sudbine pukovnika Palića, utrošila više stotina hiljada maraka i angažovala brojne institucije kako bi se pronašli posmrtni ostaci pukovnika Palića, te da je očigledno da je Vlada RS ulagala ogromne napore da pronađe ono što je već bilo dostupno organima Federacije BiH.

  Vlada RS, kako je saopšteno, očekuje izvinjenje Kancelarije OHR i drugih institucija i organizacija koje su vršile neprekidne pritiske da se pronađu posmrtni ostaci pukovnika Palića, iako oni nisu bili dostupni Vladi RS. 

  - Nameće se pitanje ko je imao interes da se posmrtni ostaci pukovnika Palića kriju od javnosti, iako su DNK uzorci njegove porodice bili poznati Komisiji za nestala lica Federacije BiH, a kasnije i Institutu za nestala lica BiH - pitaju se u Vladi Srpske.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je dobro što je pronađeno tijelo Avde Palića, ali da je indikativno da su međunarodna zajednica i nadležne institucije učinile mnogo više na ovom slučaju nego na drugim.

  - Dobro je što je pronađeno Palićevo tijelo, ali šta ćemo sa još 10.000 nestalih, da li će njihove porodice ikada saznati istinu o njihovom stradanju - zapitao je Jovičić i istakao da treba postaviti pitanje zašto se čekalo osam godina na DNK nalaz ako je tijelo ekshumirano 2001. godine.

  On je izrazio sumnju da se namjerno čekalo na objavljivanje DNK nalaza kako bi se vršio pritisak na institucije RS i ucjenjivao srpski narod.

  Dragi Milošević, predsjednik Komisije Vlade RS za utvrđivanje sudbine pukovnika Avde Palića, rekao je da je Komisija uložila maksimalne napore kako bi pronašla tijelo Palića, ali da je sada otkrivena činjenica da su tražili nešto što objektivno nisu mogli pronaći.

  - Odgovor na pitanje ko bi trebalo da snosi odgovornost za višegodišnje političke pritiske na RS zbog slučaja ''Palić'', treba potražiti u Institutu za nestala lica BiH - smatra Milošević.

  Goran Krčmar, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS, smatra da identifikacija Palića pokazuje da je opravdan zahtjev za uspostavljanjem DNK laboratorije RS, koja bi radila u okviru Zavoda za sudsku medicinu RS.

  - Kao građanin Srpske i osoba koja se dugo bavi traženjem nestalih lica u BiH pitam se zašto je bilo potrebno osam godina da se odredi identitet Palića, ako je njegova porodica, koja je sve vrijeme intenzivno tražila svog oca i muža, uredno dala krv za DNK analizu - zapitao se Slobodan Škrba, član Operativnog tima za traženje nestalih lica RS.

  Laboratorija za DNK analizu Međunarodne komisije za nestala lica dostavila je Institutu za nestala lica BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u masovnoj grobnici na lokalitetu Gajevi u selu Vragolovi, opština Rogatica, nalaze posmrtni ostaci pukovnika nekadašnje Armije RBiH i ratnog komandanta Žepe, Avde Palića.

   Mrtvačnica u Visokom krije mnoge tajne

  Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, smatra da je konačna identifikacija tijela pukovnika Palića najbolji dokaz kako bošnjački politički vrh preko OHR, sudova i tužilaštava manipuliše žrtvama rata da bi izvršili politički pritisak na RS.

  - Mislim da je krajnje vrijeme da neko za to snosi odgovornost, prije svega član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović - rekao je Mitrović, koji je pozvao Savjet ministara BiH da hitno formira nezavisnu komisiju koja bi pregledala i zapečatila mrtvačnicu u Visokom, jer postoje osnove sumnje da taj objekat krije mnoge tajne i da se u njemu nalazi dosta neidentifikovanih tijela poginulih pripadnika Vojske RS i civila.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva