Slavko Jovičić -

BiH - I sudije krše zakon

Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2009 | read_nums (555)

  S. MIŠLjENOVIĆ, 14.06.2009

   

     
   SRBI i Hrvati kojima se pred Sudom BiH sudi za navodne ratne zločine, počinjene u periodu 1992-1995, već dve godine pokušavaju da isteraju pravdu i dobiju pošteno suđenje. Obraćali su se entitetskim i institucijama BiH, OHR, predstavnicima političkih partija, sa zahtevom da im se sudi po Krivičnom zakonu koji je važio u trenutku izvršenja dela za koja su optuženi, a ne po daleko rigoroznijem Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine. Na njihovu gomilu pisama i zahteva, Sud BiH zasad ostaje nem i nastavlja da radi po svome.

  Da paradoks bude veći, sve ostale pravosudne institucije u BiH, računajući kantonalne i entitetske sudove, primenjuju zakone koji su bili na snazi u vremenu kad su navodna krivična dela i počinjena.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za "Novosti" da je krajem maja postavio poslaničko pitanje u Parlamentu BiH, gde je zatražo da ministarstvo pravde BiH odgovori kako je moguće da samo Sud BiH, kao nijedan sud u svetu, primenjuje zakon retroaktivno.

  - Taj zakon je Parlamentu BiH nametnuo 2003. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH, Pedi Eždaun
  , i nemoguće je da se po njemu sudi osobama za navodna krvična dela koja su počinjena u periodu 1992-1995. na ovom području. Nažalost, još nisam dobio odgovor od Ministarstva pravde BiH i sumnjam da ću da ga dobijem - tvrdi Jovičić.

  Politička javnost u BiH je podeljena kad je u pitanju primena ovog zakona. Bošnjaci su, naravno, zadovoljni sadašnjim zakonom, koji "tera vodu" na njihov mlin. Srbi i Hrvati su ogorčeni i kažu da ja nametnuti zakon izlobirala bošnjačka strana, koja je i učestvovala u njegovoj izradi. Politički stav Srba i Hrvata je da je pomenuti zakon iz 2003. godine nametnut samo kako bi se što više Srba i Hrvata osudilo za ratne zločine, jer, ako bi se primenjivao zakon koji je u vreme navodnih zločina bio na snazi, mnogi Srbi i Hrvati bili bi oslobođeni optužbi, i slika ratnih dešavanja znatno bi bila promenjena. Sadašnji zakon srpskim i hrvatskim optuženicima ne ostavlja ni minimum šansi za slobodu.

  Premijer RS Milorad Dodik je u više navrata podsećao da je Sud BiH politički izmanipulisan od Bošnjaka, a pomenuti zakon je uzimao kao jedan od primera.

  I SDS je uputio zahtev da se na sledećoj sednici Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, koja će biti održana 24. juna, razmatra inicijativa Srba i Hrvata optuženih pred Sudom BiH o osnovanosti postupanja pravosudnih organa BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina.
  - Primena Krivičnog zakona BiH, na krivična dela počinjena tokom rata, u suprotnosti je s Međunarodnim paktom o građanskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koji su propisali da se nikome neće izreći teža kazna od one koja se može primeniti u trenutku kad je krivično delo izvršeno - objasnio je predsednik SDS Mladen Bosić.

  PRETE ŠTRAJKOM GLAĐU

  DVADESET i jedan pritvorenik srpske i hrvatske nacionalnosti Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u Istočnom Sarajevu obratio se pre nekoliko dana Parlamentu BiH, institucijama RS i BiH, OHR, nevladinim organizacijama i političkim partijama, sa zahtevom da se za procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH primenjuje Krivični zakon SFRJ ili Statut Haškog tribunala. Ukoliko nadležne institucije ne budu reagovale na njihovo pismo, pritvorenici su najavili štrajk glađu, bojkot Suda BiH i druge mere, kako bi zaštitili svoja elementarna ljudska prava.

  RETROAKTIVNO

  SUD BiH je Srbima do sada izrekao 1.133 godine zatvora! Hrvati su prošli mnogo bolje, sa 150 godina, a Bošnjaci samo sa 41, što dovoljno govori na čiju štetu je načinjen pravni presedan da se optuženima retroaktivno sudi. Osim toga, nedopustivo je, prema rečima Mladena Bosića, da se u Sudu BiH za ista krivična dela izriču duplo veće kazne od onih pred drugim sudovima u Bosni i Hercegovini.
   
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva