Slavko Jovičić -

БиХ: Какав пасош имам – боље да га немам!?

Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2009 | read_nums (499)

  13.06.2009.

     ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

   

  Актери и креатори биометријских докумената у Босни и Херцеговини као један од главних аргумената (поред савремености пасоша) наводе повећање безбједности података који ће бити похрањени у јединственој бази, дакако у информационом систему свих личних и скенираних информација о нама, о сваком појединцу, на нивоу земље.

  Ако ништа друго, онда је бар за почетак, у најмању руку, било паметно сачекати искуства других земаља и не журити превише, као што се то овдје стално дешава и то под притиском других, највише под притиском Европске уније и  поготво домаће јавности. Сви они заједно, од домаћих власти траже да се  што прије испуне услови  и да се на тај начин дође до безвизног режима за грађане Босне и Херцеговине.

  Но, и да су ствари у том погледу сасвим јасне и да су потпуно чисте, ипак не може се све свести  само на један аспект, односно само на терен наводне безбједности. Наука без етике је врло опасна ствар! У БиХ је много тих опасних ствари и није препоручљиво играти се са народном вољом. Додуше, власт никада ништа није ни питала народ, нити је била заинтересована за мишљење и за вољу сопствен(ог)их народа. У БиХ постоје три народа и то конститутивна, а самим тим, онда наравно да постоје и три различите народне воље!

  Сви подаци у једном "папиру"!

  Атомске и нуклеарне бомбе, својевремено су били врхунски домети науке и савремених научних достигнућа, али су и истовремено били најнижи домет људске етике и паметног расуђивања о корисности нових научних открића, и излишно је онда посебно наглашавати да су она усмјерена против будућности човјечанства, уоште.

  Ова проблематика биометрије није само примарно технолошког и само безбједносног, већ етичког и друштвеног карактера. Она пријети да из темеља редефинише однос грађанина и власти, зарад прокламоване безбиједности и безвизног режима.

  Биометријске личне карте и пасоши почињу агресивно да се намећу тек послије догађаја од 11. септембра 2001. године, након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон. Нико, међутим, до дана данашњег није објаснио на који начин би биометријска документа могла да спријече евентуалне терористичке нападе?

  Поента је у сљедећем. Многи поборници биометрије у страховитој су заблуди, јер свима је јасно да терористи не крију свој идентитет, већ они увијек крију своје терористичке намјере. Њих никаква биометрија неће моћи спријечити у накани да изврше неко терористичко дјело и зато су они латентна опасност по свјетски мир. То онда имплицира на чињеницу да никакви биометријски пасоши, нити друга документа, неће моћи да продру до менталних склопова терориста и њихових злочиначких намјера. У спрјечавању тероризма се примјењују друге оперативне и техничке мјере и методе, а не само и искључиво биометријски подаци.

  Путуј без "бригe"?

   С друге стране, прикупљањем биометријских података у ултимативном погледу власт шаље сигнал да је неповјерљива према својим грађанима, и то без изузетка и без обзира на националну, религијску или вјерску припадност. Објективност заговорника увођења биометријских пасоша је врло дискутабилна.

  Ниво интересовања медијских кругова када је реч о овом питању је, такође, на веома ниском нивоу. Чак би се могло устврдити да управо медији највише потпомажу увођење биометријских пасоша, а да при том, никада нису направили ниједну озбиљну анализу стварних ефеката биометрије, али и њену будућу и дугорочну погубност и тиранију према сопственим грађанима.

  Биометрија ће потпуно уништити приватност грађана, а то је онда најпогодније тло за разне манипулације и злоупотребе личним и другим подацима грађана. Јер, како иначе тумачити чињеницу да се сваког дана у јавности као мантра понавља да је биометријски пасош услов за безвизни режим за грађане ове земље, а да ниједном није прокоментарисана непопуларна чињеница да Република Хрватска нема такав пасош, а годинама има безвизни режим са земљама чланицама Европске уније. Парадокс се наставља на примјеру Македоније, која више од годину дана има уведен биометријски пасош, а да још увијек нема ни слова „б“ од безвизног режима!?

  Уз то, вриједи ли упитати све нормалне људе и огроман број вјерника који се жале да их нико ништа не пита. А, управо су највећи противници увођења биометријских пасоша вјерске заједнице, а поготово Српска правослана црква и њени вјерници.

  Зашто у штампаним и електронским медијима не можемо да прочитамо да је Влада Немачке под притиском љевичарских странака и мислеће јавности одустала од обавезног узимања биометријских података грађана за нову личну карту? Много је питања која чекају на одговор? Увјерен сам да такав одговор никада неће ни стићи, јер забога, сва динамика и медијска халабука је усмјерена само ка једном циљу – пут без виза у Европу!?

  Ево, нећу да спекулишем, али је сасвим извјесно да су у овој области могуће разно разне злоупотребе личних података појединаца. Као што нема апсолутне безбједности, тако није могуће направити ни такав систем апсолутне заштите  личних података појединаца, који ће бити доступни већем броју службених лица. 

  Само да наведем два еклатантна примјера. Хакери су упадали у "најзаштићеније" системе Пентагона и нуклераних тајни!?  У нашим условима ЦИПС-ов систем издавања личних карти, са малим бројем података је, свједоци смо ових мјесеци, злоупотребљиван у мноштву случајева.

  Биометрија ће погубно утицати на електронско банкарство и финансијске трансакције, без којих ће се савремени безготовински новчани  банкарски систем највероватније распасти итд., итд....

  ВИЗЕ, ВИЗЕ?

  Европа је увијек имала двоструке аршине и увијек се селективно понашала према одређеним државама. Појединац под потпуним скенираним надзором државе, постаће опортуниста у сваком погледу. Стога је важно увидјети сврсхисходност концептуалне стране биометријских система идентификације, а не само садашњу парадигму и фактурисани налог Европске уније и то баш према нама у БиХ!?.

  И на крају крајева, без обзира на то шта ја мислим о биометрији и о наметнутим критеријима о испуњавању преосталих услова и препорука које је пред нас поставила Европска унија – ми ћемо добити биометријске пасоше и у неком будућем времену и безвизни режим, само још нико не зна кад?  Ипак, нисам толики песимиста и могу слободно да потврдим да ће се то догодити - некад!?

  За овакву земљу као што је БиХ - све је услов?! И још ће  их   безброј других бити! И биометријски пасоши и легализација хомосексуалних и лезбејских бракова, па чак и омогућавање да и такви "бракови" усвајају дјецу (???) - само су још један додатни дио услова... Сад је питање - хоће ли бити нормалних бракова који ће рађати дјецу да би их касније  усвајали "педерски бракови" и "бракови педеруша"!? Наравно, да ово није атак на права и слободе тих људи. Али, ово је само упозорење да савремена цивилизација нема будућности ако нема природног циклуса и ако нема продужења људског рода, а он је могућ само природним рађањем нових људских бића...

  У таквом амбијенту неће нам требати, нити ће нам помоћи Конвенција о наводној заштити људских права и слобода хомосексуалаца и лезбејки, јер овдје,  нажалост, нико не штити људска и сва друга грађанска права и слободе нормалних, породичних и здравих људи!!! 

  И да закључим, а тиме и да истакнем, да је Савјет министара БиХ  скоро завршио све неопходне припреме и  да је набававио сву неопходну техничку опрему, што је био предуслов за издавање биометријских пасоша, чије ће издавање  почети почетком јесени ове године...


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva