Slavko Jovičić -

БиХ - парламент - Јовичић: Треба пратити рад посланика

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2009 | read_nums (474)

  САРАЈЕВО, 15. ЈУНА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да је разочаран захтјевом СДС да овај дом разматра иницијативу Срба и Хрвата оптужених пред судом БиХ о основаности поступања правосудних органа БиХ у погледу процесуирања ратних злочина јер указује на непраћење рада парламента.

  "На сједници Представничког дома 13. маја поставио сам посланичко питање готово истовјетног садржаја које тек сада покреће СДС", рекао је Јовичић.

  Он је затражио да Министарство правде БиХ у писменој форми одговори на питање како је могуће да је БиХ једина земља у Европи у којој се Кривични закон ретроактивно примјењује на оптужена лица за наводна кривична дјела почињеног ратног злочина.

  Јовичић је у образложењу навео тврдње 36 српских и хрватских оптуженика који се налазе у притворској јединици затвора "Кула" у Источном Сарајеву, које је упућено на адресе институција, званичника и медија у БиХ.

  У писму оптужених се наглашава да је Кривични закон БиХ који је наметнуо високи представник 2003. године дискриминирајући и да је селективан у ретроактивној примјени материјалног и процесног права.

  "Не само ова иницијатива СДС, већ и многобројни други захтјеви и иницијативе које на конференцијама за штампу, разним округлим столовима и у саопштењима покрећу политичке странке, многобројне невладине организације и појединаци указују да покретачи таквих захтјева уопште не прате рад посланика у Парламентарној скупштини БиХ, јер да прате, не би се дешавале овакве ствари", рекао је Јовичић.

  Он је са жаљењем додао да још никада од неке организације или појединаца из РС није добио никакву иницијативу за покретање неког питања у Парламенту БиХ, изузев елабората Адвокатске коморе РС о неуставном оснивању јединствене коморе на нивоу БиХ.

  Јовичић каже да је у Представничком дому покретао бројне иницијативе, те да је на најмање десет засједања постављао питање враћања имовине Српској православној цркви у Сарајеву, уз оцјену да ни представници Цркве не прате шта српски посланици раде.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva