Slavko Jovičić -

На месту вољно "генерале"!!!

Autor sjovicicslavuj | 20 Maj, 2009 | read_nums (403)

   General Divjak jedan je od 19 državljana BiH za kojima je raspisana potjernica.

  “Podsjećam da Tužilaštvo BiH radi na tome i da nema dovoljno elemenata za podizanje optužnica. Ovo miješanje Srbije u domaće poslove pokazuje i potvrđuje da su oni učestvovali u agresiji na BiH. Kad-tad doći će do osude Haga i drugih koja će potvrditi da je Beograd učestvovao u genocidu nad građanima BiH”, kazao je Divjak.

                ЈОВАН ДИВЈАК

  Dodao je da nikakvu zvaničnu obavijest o raspisivanju potjernice nije dobio, kao ni ostalih 18 bh. državljana. “Raspisivanje potjernica me nimalo ne uzbuđuje. Zajedno s ostalih 18 bh. državljana branio sam Sarajevo i BiH od agresije”, odlučan je Divjak.

                                                                 

  Muslimanski vojnici pored likvidiranih vojnika JNA u Sarajevu...

  _______________________________________________________________________

  НАПОМЕНА: Горњи део је само „извод“ из текста којег је написала Џенана Карабеговић, новинар „Слободне Европе“.

  ______________________________________________________________

  ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  Овај увод је изјава Јована Дивјака, ратног генерала муслиманске војске, а односи се на расписивање Интерполове потернице од стране Републике Србије. Баш бих се изненадио да је Јован Дивјак, онако јуначки што и доликује једном „генералу“, признао да је учествовао, а суд ће утврдити и да ли је и организовао злочиначку акцију муслиманских војних и паравојних формација у Добровољачкој улици у Сарајеву – 02. маја 1992. године, у којој су на мучки и монструозан начин убијена 42, рањена 73 и заробљено преко 200 војника и официра, тада регуларне Југословенске народне армије, која се је мирно и по договору требала извући из Друге армијске команде у Сарајеву.

  У заблуди је Јован Дивјак кад каже да Тужилаштво БиХ нема довољно елемената да га заједно са још 18 истакнутих Муслимана и Хрвата оптужи и процесуира. Кад је сигуран у то и у своју „невиност“, зар као „генерал“ да се плаши? Откуд да се једном генералу увуче страх у кости и још у неке делове? Једина истина у целом предмету названом "Добровољачка" је:  Прву кривичну пријаву за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву још 1993. године поднио МУП Републике Српске надлежним правосудним институцијама. Такође, тај предмет  се већ годинама налази у Тужилаштву БиХ и више пута је од стране МУП-а Републике Српске допуњаван новим сазнањима о извршиоцима и о многим другим доказима о почињеном ратном злочину.

  ТУЖИЛАШТВО БиХ

  То што до сада Тужилаштво БиХ ништа није урадило, осим што се оглашава путем свог портпарола и то уобичајеним несувислим фразама: "предмет је у раду и проводи се истрага...", је само одуговлаћење поступка који, ево, траје више од 15. година?!

  Ето, генерал „јуначина“ узима себи за право да сам себе амнестира од доказане одговорности. Кажем доказане, јер постоје многобројни документи, филмски записи, а што је и најважније - постоје преживели сведоци, који ће на суду доказати  стварну и изван сваке разумне сумње и личну одговорност Јована Дивјака за почињени ратни злочин. И не само тај! Има их још и сви су почињени над српским народом, за које је, између великог броја починилаца, одговоран и Јован Дивјак. Примећујем да се Јован Дивјак   теши и, онако узгред, „на глас размишљам“ и чудим се кад каже да га ни мало не узбуђује потерница Интерпола? Па, кад је тако, како он мисли, зашто онда диже галаму и друге оптужује? Рекао бих: полако „јуначе“! Изађи на суд и докажи своју невиност и не бој се, јер се ниси плашио да са организованим муслиманским формацијама на најперфиднији начин пресечеш колону возила и дозволиш да се невини голобради младићи ЈНА зверски ликвидирају.

  ЧЕКИЋ (НЕ)ПРАВДЕ???

  Види, види...сад би Јован Дивјак мењао и пресуду најважније светске правосудне институције – Међународног суда правде у Хагу. Захваљујући жени монструму, главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте, Јован Дивјак и остали, избегли су онај други суд у Хагу – Хашки трибунал. Али, то је било могуће, јер је тај суд формиран да суди само Србима и злогласну Карлу дел Понте нису интересовали почињени злочини над српским народом. Зар је Јован Дивјак, „генерал и стратег“, поткован „војничком доктрином“ заборавио да Међународни суд правде у Хагу није донео пресуду против Републике Србије или, како он каже Београда, за „учествовање у геноциду и агресији на БиХ“! Но, он не заборавља да истакне и помене и своје заслуге у одбрани Сарајева од „агресије“? Чије? Ко је то извршио агресију на Сарајево? Но, немам ја никаквих претензија да „генералу“ постављам било каква питања, јер то ће му постављати тужиоци, судије и сведоци који су успели да преживе масакр у којем је, заједно са својим саборцима учествовао у ратном злочину почињеном над припадницима регуларне ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

  Уосталом, нисам ја ни тужилац, нити судија да му ја пресуђујем. То је надлежност правосудних институција и у БиХ, али и у Србији, јер то дозвољава међународно право. Учествовао је у ратном злочину у којем су вечином страдали и поубијани држављани Републике Србије. За његово недело може да му суди сваки суд у било којој земљи света и то је, по правилима Римског пута, надлежност свих светских судова. Зато, нека још мало сачека. Каже да га нико није обавестио о „црвеној“ интерполовој потерници? Ма, обавестиће га они који су за то надлежни. А, јасно се да закључити да је „генерал“ са целим поступком добро упознат и зато „генерала“ треба охрабрити да се не плаши! Све је, дакле, у рукама полицијских и правосудних институција...


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva