Slavko Jovičić -

OHR bošnjački!

Autor sjovicicslavuj | 26 Septembar, 2008 | read_nums (1185)
  Dan & noć
  M. KREMENOVIĆ | 26.09.2008 

  Uprkos činjenici da je Miroslav Lajčak, aktuelni visoki predstavnik u BiH, osoba koja najbolje poznaje prilike u zemlji, u nagomilanoj birokratskoj strukturi OHR-a još uvijek je dominatan bošnjački lobi, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH.

  - Otuda dolaze zbunjujuće poruke koje ponekad izgledaju radikalne i ishitrene. Lajčak jednostavno nije uspio raščistititi sa strukturama u OHR-u koje su se u tu instituciju smještale od vladavine Volfganga Petriča do autokratije Pedi Ešdauna. Lajčak je kao političku platformu izabrao varijantu razgovora sa građanima BiH, što podrazumijeva i traženje kompromisa. Ta varijanta ne odgovara lobistima unutar OHR-a, koji su zagovornici radikalizma - naveo je Jovičić.

                                              

  On je istakao činjenicu da uprkos postojanju bošnjačkog lobija u OHR-u njihov uticaj je trenutno znatno manji nego ranije.

  Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, upozorio je da u OHR-u odranije rade Bošnjaci koji kreiraju politiku međunarodne zajednice i naglasio da zbog toga ne prihvata OHR, ali da respektuje Lajčaka kao visokog predstavnika u BiH.

                                            

  - U Odjeljenju za strategiju i planiranje OHR-a, rade ukupno tri čovjeka od kojih su dvojica Bošnjaci i jedan stranac, a preporuke ovog odjeljenja predstavljaju produženu ruku bošnjačke politike i okosnicu djelovanje OHR-a, upozorio je izvor "Fokusa" blizak međunarodnoj zajednici.

  On je naglasio da je situacija s nacionalnim balansom zaposlenih u ovoj instituciji slična i u ostalih šest odjela Kancelarije međunarodne zajednice gdje su na ključnim pozicijama zaposleni Bošnjaci s mjestom prebivališta u Sarajevu.

  Izdvojio je primjer Envera Ferhatovića, koji je jedan od trojice zaposlenika u Odjeljenju za strategiju i planiranje OHR-a, koji pored hrvatskog ima državljanstvo Republike Njemačke, a drugi zaposlenik jeste Irham Čečo, takođe Bošnjak.

                                                         

  - Gotovo na svim pozicijama u OHR-u u kojima se kroje planovi koji se upućuju na aminovanje visokom predstavniku u BiH, jesu Bošnjaci. Hrvata i Srba uopšte nema i česte su situacije da političke stranke diktiraju šta će se naći na stolu prvog čovjeka OHR-a - navodi naš izvor.

  - Irham Čečo, visoki zvaničnik OHR-a u Odjeljenju za strategiju i planiranje i političkom odjeljenju, u kojima se kuju planovi od krucijalne važnosti za BiH radi po direktivama političkih partija sa sjedištem u FBiH - rekli su za "Fokus" studenti koji su sa Čečom prije nekoliko godina učestvovali na međunarodnoj razmjeni studenata u SAD.

  Studenti upozoravaju da je Čečo u vrijeme studiranja potpuno narušio odnose između studenata iz RS i FBiH poslavši elektronsku peticiju za ukidanje RS, a nisu bile rijetke ni uvrede na nacionalnoj osnovi koje su na privatnu poštu stizale od ovog visokog funkcionera OHR-a.

  U prilog ovim navodima studenti su "Fokusu" dostavili mejl koji je Čečo u vrijeme studiranja u SAD proslijedio ostalim studentima, a u kojem je pozivao na radikalne akcije, sa ciljem ukidanje Republike Srpske.

  - Ne znam ni šta ste, ni šta mislite o dijasporskim fantazijama. Trebalo bi da se postidiš tog usranog naroda koji se jedno jutro probudio na lijevu nogu pa odlučio klati, i te lažne Srbije, pod pravom kokardom. Ono što ste iskrojili na mapi trajaće taman toliko koliko taj nož i top. Ne više. Republika šumska. Ohani majmune i promijeni gume na traktoru - pisao je Čečo u mejlu obraćajući se jednom od studenata iz RS, a radi se o diplomati koji uživa značajan autoritet u Kancelariji međunarodne zajednice u BiH.

  Sastav OHR-a

   U Kancelariji OHR-a rade diplomate koje šalju vlade zemalja članica PIC-a, međunarodni eksperti koje OHR direktno angažuje, i domaće osoblje iz Bosne i Hercegovine. Od jula 2008. godine, u OHR-u rade 34 strana državljanina, deset diplomata koje su postavile vlade njihovih zemalja, 23 osobe koje su direktno angažovane i 189 članova domaćeg osoblja.

  Sredstva za finansiranje OHR-a dodjeljuje Savjet za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2008/2009. godinu iznosi 11,3 miliona evra od čega EU obezbjeđuje 53 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, Rusija 4 odsto, Kanada 3,03 odsto, OIC 2,5 odsto i ostali 5,47odsto.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva