Slavko Jovičić -

KOMISIJE PROGUTALE 10 MILIONA!

Autor sjovicicslavuj | 30 Mart, 2009 | read_nums (488)

  SARAJEVO, 30.03.2009

              

  U BiH postoji više od 300 komisija koje godišnje potroše najmanje 10 miliona maraka, iako su rezultati njihovog rada uglavnom nula


  Rasipaju pare... Zgrada zajedničkih institucija u Sarajevu

  Zajedničke institucije BiH formirale su više od 300 komisija koje godišnje progutaju čak 10 miliona maraka iz budžeta, iako uglavnom „prodaju maglu" i čiji se rezultati nigde ne vide!

   

   

  Borenović: Špirić kao Čerčil!

  Potpredsednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić najodgovorniji za to što se milioni maraka iz budžeta izdvajaju za rad raznih komisija i radnih grupa. On ističe da izvršna vlast formiranjem svakakvih komisija pokazuje nesposobnost.

  - Bivši britanski premijer Vinston Čerčil rekao je da „ako imaš problem koji ne želiš da rešiš, treba samo da formiraš komisiju". Čini mi se da se Špirić bukvalno drži te devize - kaže Borenović.

  Neko mlati pare

  Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović kaže da je izdvajanje desetina miliona maraka za rad „kojekakvih komisija", koje pri tom ne daju nikakve rezultate, čist bezobrazluk.

  _________________________________________________

  Sagovornik Pressa RS blizak zajedničkim institucijama BiH tvrdi da je većina komisija formirana bez zdravorazumskih kriterijuma, a jedini razlog za to je da se „namaknu" dodatni prihodi bh. zvaničnicima.

  - U nekim komisijama članovi su i sekretarice i vozači funkcionera u Savetu ministara BiH. Očigledno je da neko samo želi da im namesti honorare. Oni se sastaju jednom ili dvaput godišnje, raziđu se bez zaključaka, ali njihovi članovi trpaju masne honorare u džepove - kaže sagovornik Pressa RS.

  Kao u „Alanu Fordu"

  On dodaje da u okviru zajedničkih institucije deluju i „takva tela" kao što su Komisija za pripremu izbora Saveta ministara BiH, Komisija za upravljanje granicom, Komisija za izradu prečišćenog teksta Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova, Komisija za koordinaciju pitanja mladih, Komisija za utvrđivanje stvarnog iznosa duga za isporučeni ruski gas...?!

  - Pa, ako ne znaju koliki je dug BiH prema Rusiji za isporučeni gas, onda se postavlja pitanje šta su do sada radili nadležni organi koji su za to plaćeni - kaže naš sagovornik.

  On napominje da je prosto neverovatno kakve sve komisije postoje u BiH.

  - Mi imamo „komisiju za reviziju zaključaka prethodnih komisija", ili „komisija za izvršenje odluka prethodne komisije" - kaže naš sagovornik._______________________________________________

   
   
   

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da je pre dve godine od Saveta ministara BiH tražio podatke o tome koliko se budžetskih para godišnje troši na rad komisija i radnih grupa, ali da ih nije dobio!

  - Do takvih podataka je nemoguće doći. Narodne pare troši ko kako stigne. Štaviše, svi se trude da što više potroše dok su na nekakvom položaju. Zamenici pomoćnika ministara voze službene automobile, sekretaricama i šoferima se plaćaju telefonski računi, a naknade za rad u komisijama i radnim grupama prima ko god stigne - ističe Jovičić.

  Nemam ništa protiv, dodaje on, ako se nekom ekspertu plati rad u komisiji, ali ne može se onome ko radi u ministarstvu finansija davati naknada za rad u komisiji koja priprema zakon o porezima, ako on za to prima redovnu platu!

  - Ako se ovako nastavi, uskoro će biti formirana i komisija koja će se baviti problemom „razmnožavanja kišnih glista u Semberiji" ili „uticajem Tamilskih tigrova na stanje zdravlja porodilja u srednjoj Bosni" - kaže Jovičić.


  ________________________________________________________________________________

  fakti

  * U Savet ministara BiH stigli zahtevi više od 60 komisija da im se isplati naknada za rad

  * Članovi prošle Komisije za popis državne imovine dobijali su mesečno po 1.200 maraka, plus plaćene putne i troškove smeštaja, te dnevnice i ostale prinadležnosti

    * U pojedinim komisijama mesečna naknada iznosi i više od 2.000 KM

  __________________________________________________________________________________

  - Tome se pod hitno mora stati u kraj. Komisije se formiraju za sve i svašta i ne bi me iznenadilo da se uskoro formira „komisija za istraživanje ruda i gubljenje vremena" kao u „Alanu Fordu". Treba ispitati ko su sve članovi komisija, jer sam uveren da ima „supermena" koji rade po deset poslova odjednom i koji na ime članstva u tim komisijama svakog meseca u džep strpaju po nekoliko hiljada maraka - kaže Borenović.

  Njegovo mišljenje deli i samostalni poslanik u Parlamenta BiH i član DP-a Momčilo Novaković. On kaže da je praksa o formiranju komisija za sve i svašta nedopustiva.

   

    Troše pare na gluposti... Momčilo Novaković, poslanik u Parlamentu BiH

  - Stalno se formiraju nekakve komisije i radne grupe za izradu zakona, ili drugih akata i na njih se troše silne pare bez ikakve kontrole! Ne vidim potrebu da radnik ministarstva prima naknadu kao član radne grupe za izradu zakona koji predlaže njegovo ministarstvo. To je suludo! Sličan problem postoji i u Parlamentu i ostalim institucijama BiH, i tome se najzad mora stati u kraj - kaže Novaković.

  D. MOMIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva