Slavko Jovičić -

ПРОПАСТ РЕЗОЛУЦИЈЕ О УСТАВНИМ ПРОМЈЕНАМА

Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2009 | read_nums (571)

  БАЊАЛУКА, 18. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је да бошњачки лобисти у САД узалуд настоје да БиХ врате у жижу интересовања америчке спољне политике, што показује и најновија резолуција о уставним промјенама у БиХ, упућена америчком Конгресу.

  "Ово је само један у низу очајничких потеза бошњачких лобиста. Свима је јасно да САД у овом тренутку имају преча посла, како на домаћем терену, тако и у Авганистану, Ираку, Блиском Истоку", рекао је Јовичић за "Фокус".

  Предсједник невладине организације "Кроација Либертас" Лео Плочкинић упозорава да је прича о овој резолуцији "само јадна илузија званичног Сарајева, јер је свима, мање - више већ јасно, да је бошњачки лоби, посебно у САД, ствар прошлости".

  "САД не жели за пријатеља земљу која отворено подржава ирански нуклеарни програм, а БиХ је то урадила. Тешко да баш нико у Конгресу, Сенату и Стејт департменту на крају крајева, не зна да званично Сарајево и људи из самог бошњачког политичког врха сваки јавни наступ и манифестацију користе као прилику да упуте отворену подршку палестинским терористичким организацијама, док истовремено славе сваки неуспјех америчке војске у Авганистану и Ираку", нагласио је Плочкинић.

  Он је истакао да је и самом Харису Силајџићу у два наврата у САД јасно поручено да народи у БиХ, уколико не желе да живе заједно, треба да се раздвоје.

  "Да се нешто драстично мијења у америчкој политици према БиХ говори и најављени одлазак амбасадора САД Чарлса Инглиша из БиХ, али и већ припремљени опозив првог замјеника високог представника међународне заједнице Рафија Грегоријана", тврди Плочкинић.

  Разлог за доношење такве одлуке, навео је Плочклинић, јесте чињеница да су превише наклоњени актуелној бошњачкој политичкој елити.

  Политички аналитичар Предраг Лазаревић нагласио је да се ниједна земља на свијету не може и не треба мијешати у уставне промјене унутар БиХ, а тога су свјесне и велике силе, најприје САД и Русија.

  С друге стране, навео је Лазаревић, САД сада брине далеко већу бригу - како се повући из очигледног пораза у Авганистану и како изаћи на крај с нарастајућим таласом насиља на Блиском истоку.

  "Чисто сумњам да ће Америка инсистирати на останку ОХР, јер свима је јасно да БиХ с ОХР не може у Европу", нагласио је Лазаревић.

  Група америчких конгресмена, окупљена око предсједавајућег Комитета за спољну политику Конгреса САД Хауарда Бермана, предложила је резолуцију о БиХ, којом се даје подршка уставним реформама и стварању ефикасне државе, уз активније учешће САД у реорганизацији Канцеларије високог представника у БиХ.


  My picture!

Kategorije

Arhiva