Slavko Jovičić -

PIŠI PROPALO!

Autor sjovicicslavuj | 17 Februar, 2009 | read_nums (559)
               
  D. MAJSTOROVIĆ | 17.02.2009  

  Bošnjački lobisti u Sjedinjenim Američkim Državama uzalud nastoje da BiH vrate u žižu interesovanja američke spoljne politike, iako je svima jasno da SAD u ovom trenutku imaju preča posla, kako na domaćem terenu, tako i u Avganistanu, Iraku, Bliskom Istoku..

  Ovo je "Fokusu" rekao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, naglasivši da je i najnovija rezolucija o ustavnim promjenama u BiH, upućena američkom Kongresu, samo jedan u nizu očajničkih poteza bošnjačkih lobista.

  Naime, grupa američkih kongresmena, okupljena oko predsjedavajućeg Komiteta za spoljnu politiku Kongresa SAD, Hauarda Bermana, predložila je rezoluciju o BiH, kojom se daje podrška ustavnim reformama i stvaranju efikasne države, uz aktivnije učešće SAD u reorganizaciji Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

  Predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija Libertas", Leo Pločkinić, upozorava da je priča o ovoj rezoluciji samo jadna iluzija zvaničnog Sarajeva, jer je svima, manje - više već jasno, da je bošnjački lobi, posebno u SAD, stvar prošlosti!

  - SAD ne želi za prijatelja zemlju, koja otvoreno podržava iranski nuklearni program, a BiH je to uradila. Teško da baš niko u Kongresu, Senatu i Stejt departmentu, na kraju krajeva, ne zna da zvanično Sarajevo i ljudi iz samog bošnjačkog političkog vrha svaki javni nastup i manifestaciju koriste kao priliku da upute otvorenu podršku palestinskim terorističkim organizacijama, dok istovremeno slave svaki neuspjeh američke vojske u Avganistanu i Iraku - naglasio je Pločkinić.

  On je istakao da je i samom Harisu Silajdžiću u dva navrata u SAD jasno poručeno da narodi u BiH, ukoliko ne žele da žive zajedno, treba da se razdvoje.

  - Da se nešto drastično mijenja u američkoj politici prema BiH govori i najavljeni odlazak ambasadora SAD Čarlsa Ingliša iz BiH, ali i već pripremljeni opoziv prvog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice Rafija Gregorijana - tvrdi Pločkinić.

  Razlog za donošenje takve odluke, naveo je Pločklinić, jeste činjenica da su previše naklonjeni aktuelnoj bošnjačkoj političkoj eliti.

  Politički analitičar Predrag Lazarević naglasio je da se nijedna zemlja na svijetu ne može i ne treba miješati u ustavne promjene unutar BiH. Toga su svjesne i velike sile, ponajprije SAD i Rusija. S druge strane, naveo je Lazarević, SAD sada brine daleko veću brigu - kako se povući iz očiglednog poraza u Avganistanu i kako izaći na kraj s narastajućim talasom nasilja na Bliskom istoku.

  - Čisto sumnjam da će Amerika insistirati na ostanku OHR, jer svima je jasno da BiH s OHR ne može u Evropu - naglasio je Lazarević.


  My picture!

Kategorije

Arhiva