Slavko Jovičić -

Jovičić: Odugovlače s novim kaznama

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2009 | read_nums (589)
                                              
  Datum: 16.02.2009
   
  Autor: Vesna Popović

  SARAJEVO - Ministarstvo pravde i Ministarstvo bezbjednosti BiH bili su dužni da u što kraćem roku pripreme izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim se predviđaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina za najteža krivična djela, ali oni to još nisu uradili.

  Na ovo je upozorio Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

  On podsjeća da je Predstavnički dom bh. parlamenta obavezao ova ministarstva da pripreme izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim se predviđa maksimalno povećanje kazni zatvora za najteže oblike krivičnih djela, trgovinu drogom, bijelim roboljem, oružjem, terorizam, silovanje maloljetnica, najteže oblike organizovanog zločinačkog kriminala u privredi.

  ''Nekom očito u BiH ne odgovara da ovaj posao bude završen jer se posao opstruiše i odugovlači u nedogled sa izmjenama Krivičnog zakona. Tražimo maksimalne kazne od 40 godina zatvora za najveće pošasti, teroriste, dilere droge, trgovce bijelim robljem, oružjem, kriminalce u privredi, silovatelje maloljetnica'', kaže on i dodaje da ''mafija mora da bude sasječena u korijenu''.

  Jovičić, na čiji je prijedlog bh. parlament usvojio ovaj zaključak, kaže da je neshvatljivo da se međunarodna zajednica ponosi reformom pravosudnog sistema, a da su kazne minimalne za teška krivična djela.

  ''Za najteže oblike svih krivičnih dijela moraju biti maksimalne kazne. Sramota je za pravosudni sistem da zločinac koji je silovao djevojčicu od devet godina dobije kaznu od šest mjeseci zatvora. To prolazi jer vlast ne interesuju slučajevi budući se radi o običnim građanima, a da je silovano dijete nekog funkcionera svi bi bili na nogama, sve institucije bi bile angažovane'', kaže on.

  "Jovičić je najavio da će, ukoliko ministarstva uskoro ne proslijede prijedlog zakona bh. parlamentu, on predložiti izmjene Krivičnog zakona, jer mu to omogućuje Poslovnik.

  ''Dužni su da to naprave jer su obavezani zaključkom parlamenta da to urade što prije", upozorava on.

  U Ministarstvu pravde BiH nisu mogli precizirati kada će izmjene Krivičnog zakona biti upućene u parlamentarnu proceduru.

  Marina Bakić, portparol Ministarstva, ističe da zajedno sa drugim ekspertima učestvuju u radu tima za praćenje primjene krivičnog zakonodavstva i da će sve što se pokaže da nije kvalitetno i da treba unaprijediti biti unaprijeđeno.

  Ona ističe da se radi na sistematskim i kvalitetnim rješenjima koja će biti upućena parlamentu kada paket mjera bude završen.

  Tarik Sadović, ministar bezbjednosti BiH, ističe da su još u novembru 2007. godine ispunili svoje obaveze iz Strategije za borbu protiv terorizma.

  ''Ministarstvo je predložilo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na prevenciju i borbu protiv terorizma i uputilo ih Ministarstvu pravde BiH kao ovlaštenom predlagaču. Predloženo je uvođenje novih krivičnih djela, kojima će se inkriminirati sve vrste terorističkih aktivnosti, uključujući javno podsticanje na terorizam, regrutaciju i vrbovanje za terorističke aktivnosti, terorističku obuku, te niz drugih odredbi vezanih za krivično djelo terorizma'', kaže Sadović.


  My picture!

Kategorije

Arhiva