Slavko Jovičić -

ОМОГУЋИТИ УВОЗ 50 000 ТОНА ШЕЋЕРА БЕЗ ЦАРИНА

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2009 | read_nums (582)

                                           
  САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА (СРНА) - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине усвојила је данас у Сарајеву Приједлог закона о допуни Закона о царинској тарифи БиХ, којим се предвиђа увоз 50 000 тона шећера по нултој царинској стопи.

  "Овим смо хтјели да покажемо добру намјеру и олакшамо снабдијевање тржишта БиХ", рекао је у изјави за Срну члан Комисије Славко Јовичић, додавши да је стигло више захтјева привредника из БиХ који се баве увозом дефицитарних производа за снижавање царинских стопа.

  Приједлог закона о омогућавању увоза 50 000 тона шећера без плаћања царине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, наћи ће се пред Представничким домом у сриједу, 18. фебруара.

  Комисија је данас разматрала и Извјештај Министарства спољне трговине и екномских односа БиХ о реализацији Акционог плана за провођење програма мјера у оквиру Цефта споразума с Анализом спољнотрговинске размјене БиХ за 2008. годину.

  "Усвојен је закључак да се Савјет министара БиХ обавеже да у што краћем року припреми краткорочне и дугоричне мјере како би се повећањем извоза смањио дебаланс између извоза и увоза", рекао је Јовичић, истичући да је БиХ у прошлој години у спољнотрговинској размјени са свијетом забиљежила дефицит виши од 9,5 милијарди КМ.

  Према његовим ријечима, највиши дефицит БиХ је забиљежила у размјени са Њемачком, док је суфицит забиљежен једино у размјени са Албанијом, Молдавијом и покрајином Косово.

  Јовичић је подсјетио да се у БиХ од почетка године, на основу Привременог трговинског споразума са ЕУ, примјењује нулта царинска стопа за увоз више од 3,5 хиљада производа, а не за 11 хиљада производа, као што је то у јавности често помињано.

  Он је додао да ће за неке производе царина бити укинута тек за пет година од отпочињања примјене Споразума.
   

  My picture!

Kategorije

Arhiva