Slavko Jovičić -

ОМОГУЋИТИ УВОЗ 50 000 ТОНА ШЕЋЕРА БЕЗ ЦАРИНА

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2009 | read_nums (565)

                                           
  САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА (СРНА) - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине усвојила је данас у Сарајеву Приједлог закона о допуни Закона о царинској тарифи БиХ, којим се предвиђа увоз 50 000 тона шећера по нултој царинској стопи.

  "Овим смо хтјели да покажемо добру намјеру и олакшамо снабдијевање тржишта БиХ", рекао је у изјави за Срну члан Комисије Славко Јовичић, додавши да је стигло више захтјева привредника из БиХ који се баве увозом дефицитарних производа за снижавање царинских стопа.

  Приједлог закона о омогућавању увоза 50 000 тона шећера без плаћања царине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, наћи ће се пред Представничким домом у сриједу, 18. фебруара.

  Комисија је данас разматрала и Извјештај Министарства спољне трговине и екномских односа БиХ о реализацији Акционог плана за провођење програма мјера у оквиру Цефта споразума с Анализом спољнотрговинске размјене БиХ за 2008. годину.

  "Усвојен је закључак да се Савјет министара БиХ обавеже да у што краћем року припреми краткорочне и дугоричне мјере како би се повећањем извоза смањио дебаланс између извоза и увоза", рекао је Јовичић, истичући да је БиХ у прошлој години у спољнотрговинској размјени са свијетом забиљежила дефицит виши од 9,5 милијарди КМ.

  Према његовим ријечима, највиши дефицит БиХ је забиљежила у размјени са Њемачком, док је суфицит забиљежен једино у размјени са Албанијом, Молдавијом и покрајином Косово.

  Јовичић је подсјетио да се у БиХ од почетка године, на основу Привременог трговинског споразума са ЕУ, примјењује нулта царинска стопа за увоз више од 3,5 хиљада производа, а не за 11 хиљада производа, као што је то у јавности често помињано.

  Он је додао да ће за неке производе царина бити укинута тек за пет година од отпочињања примјене Споразума.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva