Slavko Jovičić -

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ДОПУНИ ЗАКОНА О ЈАВНОМ РТВ СИСТЕМУ

Autor sjovicicslavuj | 6 Februar, 2009 | read_nums (413)

  САРАЈЕВО, 4. ФЕБРУАРА 2009. (СРНА) - Представнички дом усвојио је вечерас у Сарајеву Приједлог закона о допуни Закона о Јавном РТВ систему БиХ, којим се плаћања РТВ таксе ослобађају слијепа и глува лица.

  Савјет министара БиХ задужен је да у буџету обезбиједи средства у висини износа умањених прихода Јавног РТВ система насталих ослобађањем таксе ових категорија становништва.

  Послије вишемјесечне парламентарне процедуре у првом читању усвојен је Приједлог закона о контроли кретања оружја и војне опреме, којим се са ЕУФОР-а на домаће власти преносе надлежности у вези са кретањем оружја и војне опреме.

  Посланици су подржали и принципе Приједлога закона о адвокатури БиХ, уз закључак да се одржи јавна расправа о овом закону.

  Приједлогом закона о адвокатури БиХ предвиђа се оснивање адвокатске коморе БиХ са сједиштем у Сарајеву, као самосталне и независне организације адвоката.

  Више приједлога закона усвојено је у првом читању, док су приједлози закона о спречавању нереда на спортским такмичењима, закона о Гаранцијском фонду и закона о унутрашњој и поморској пловидби, који су такође разматрани у првом читању, враћени Колегијуму Представничког дома на усаглашавање.

  Представнички дом усвојио је закључак да се Савјет министара БиХ задужи за изналажење повољног кредита у износу 400 милиона КМ за повратак, који је Клуб посланика СДА предложио приликом разматрања овогодишњег буџета.

  Посланици су потврдили Одлуку Предсједништва о одобравању учешћа 10 официра Оружаних снага БиХ у међународној војној мисији у Авганистану, те Одлуку Предсједништва о постављењу професионалних војних лица на формацијска мјеста у Оружаним снагама БиХ.

  Представнички дом примио је к знању информацију предсједавајућег Савјета министара Николе Шпирића о именовању директора Дирекције за европске интеграције.

  Извјештај о активностима на пројекту Аутопут на Коридору пет це добио је подршку посланика, као и закључци које је у вези са тим предложила Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома.

  Овим закључцима од Савјета министара БиХ тражи се да Представничком дому достави мапу трасе аутопута Коридор пет це и да информише Представнички дом какве реперкусије на трасу аутопута има приједлог Хрватске да се делта Неретве прогласи заштићеним подручјем.

  Од Савјета министара биће затражено да Представничком дому достави и информацију о реализацији документа о усклађивању издвајања средстава за аутопутеве и брзе путеве из цијене течних горива.

  Посланици су подржали иницијативу посланика Славка Јовичића из СНСД-а за одржавање посебне сједнице оба дома Парламентарне скупштине на којој би била разматрана привредна и економска ситуација у БиХ у свјетлу гобалне економске кризе.
   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva