Slavko Jovičić -

Усвајањем Приједлога прекршен Устав БиХ

Autor sjovicicslavuj | 6 Februar, 2009 | read_nums (438)
                                            
   
  Datum: 05.02.2009
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Усвојеним Приједлогом закона о адвокатури у Парламенту БиХ крши се Устав БиХ и врши се пренос надлежности са институција Републике Српске на БиХ.

  Ово је рекао замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Милорад Живковић и додао да то довољно говори о томе да нико из РС овом закону не даје подршку, јер је и усвојен прегласавањем.

  - Осим тога овај закон је и на Савјету министара усвојен прегласавањем министара из Српске - рекао је Живковић.

  Он је појаснио да нико од мериторних институција из Српске није консултован приликом доношења закона, а нису били укључени ни у његову израду.

  - Уколико се саме адвокатске коморе опредијеле да се удружују у заједничке асоцијације, немамо ништа против, али да би се извршио пренос надлежности са РС на ниво БиХ никакве адвокатске коморе не могу бити партнери за такве преговоре. Закон је толико лош да јавна расправа која ће услиједити не може поправити овај закон - рекао је Живковић.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић је поновио да постојећи Устав БиХ не омогућава преношење надлежности са Aдвокатске коморе РС на адвокатску комору БиХ, чије се оснивање предвиђа овим законом. Јовичић је истакао да су адвокати из Aдвокатске коморе РС упутили захтјев посланицима из РС да не подрже овај закон којим се предвиђа оснивање адвокатске коморе БиХ са сједиштем у Сарајеву као самосталне и независне организације адвоката.

  Посланик СДС-а Мирко Околић каже да се законом врши пренос надлежности и да је то поред осталих слабости закона најважнији разлог због којег ова странка није подржала закон.

  - Закон није усаглашен у Савјету министара и то треба бити јасан сигнал да неће добити подршку српских посланика. Не знам коме требају такви негативни поени и закони који се доносе на бази кршења Устава БиХ. Aко желимо у ЕУ, онда то не можемо чинити тако што ћемо кршити властити Устав - рекао је Околић.

  Посланици из Федерације БиХ су истицали да овај закон представља корак ка испуњавању услова и обавеза за европске интеграције.

  Уколико закон добије подршку у оба дома Парламента БиХ и у амандманској фази, ентитети су дужни да своје законе и прописе из адвокатуре усагласе са њим.

  Срђан Aрнаут

  Замјеник министра правде БиХ Срђан Aрнаут је рекао да то што законски приједлог нема подршку Савјета министара не значи да он није легалан.

  - Законом би се требала основати адвокатска комора БиХ која би могла да приступи Европској асоцијацији адвокатских комора - рекао је Aрнаут и додао да се кроз јавну расправу која ће услиједити "могу поправити" неке одредбе закона.

   LINK - http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/17451/cir/Usvajanjem-Prijedloga-prekrsen-Ustav-BiH.html


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva