Slavko Jovičić -

Poslanici iz RS najbolji advokati

Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2009 | read_nums (457)
   
                               M. KREMENOVIĆ | 05.02.2009               

  Na slici /prvi red/ - poslanici Slavko Jovičić Slavuj i Drago Kalabić - jedinstveno i odlučno u zaštiti i odbrani institucija Republike Srpske i njene ustavne pozicije...

  Zakon o advokaturi koji je u prvom čitanju usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH biće oboren prilikom sljedećeg glasanja s obzirom na to da je neustavan i predviđa prenos nadležnosti, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH

   - Oblast advokature nije predviđena na nivou BiH. Advokatska komora FBiH i političari iz Sarajeva žele napraviti jedinstvenu asocijaciju. Kada god guraju takve inicijative, kao opravdanje u prvi plan stavljaju kako je to uslov za pristupanje EU. To nije tačno - rekao je Jovičić.

  On kaže da evropska praksa poznaje postojanje nekoliko advokatskih komora rekavši da u minimlano desetak zemalja EU egzistira i po pet takvih asocijacija.

  - Imamo loše iskustvo s nametanjem sličnih zakona i institucija od strane visokog predstavnika u BiH, koje su pokazale potpunu neefikasnost. Prije svega kada su u pitanju Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Od Advokatske komore RS dobio sam elaborat u kojem odbacuju takve mogućnosti, strahujući da će advokati iz RS biti onemogućeni da zastupaju predmete na nivou BiH - rekao je Jovičić.

  On ističe da prije inicijative za usvajanje nekog zakona treba postaviti pitanje potrebe formiranja i gomilanja agencija na državnom nivou kao i njihove efikasnosti.

  - Gotovo da zahtjevi idu do te mjere u besmisao pa se traži formiranje jedinstvenih udruženja poslastičara, frizera. Ovakav zakon o advoakturi ne može dobiti podršku, jer se radi o prenosu nadležnosti na BiH. Na posljednjoj sjednici nije bio prisutan neophodan broj poslanika iz RS kako bi zakon bio oboren mehanizmom entitetskog glasanja. U drugom čitanju, to će biti urađeno. To je protivustavan pokušaj. Ustav BiH je na snazi i mora da se poštuje - rekao je Jovičić.

  Jovan Čizmović, predsjednik Advokatske komore RS, rekao je da očekuje da ovaj zakon i prije drugog čitanja u Predstavničkom domu bude oboren na Domu naroda parlamenta BiH.

  - Imamo razumijevanje za to što se dogodilo s obzirom da je većina poslanika bila opravdano odsutna. S druge strane, to mora biti oboreno već na narednoj stepenici i siguran sam da će se to dogoditi - rekao je Čizmović.

  On se ranije žestoko usprotivio inicijativi za formiranje jedinstvene advokatske komore rekavši kako nastojanje da se preko Zakona o advokaturi BiH uspostavi advokatska komora BiH jeste pokušaj da se sve što nije u Sarajevu stavi na nivo lokalnog karaktera, a najvažniji advokatski poslovi budu mogući samo kroz članstvo u centralizovanoj komori.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva