Slavko Jovičić -

Republika Srpska ne želi državnu advokaturu

Autor sjovicicslavuj | 5 Februar, 2009 | read_nums (434)

                                          

  Četvrtak, 05 Veljača 2009 

  SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o principima Prijedloga zakona o advokaturi BiH. Međutim, ovaj zakon sigurno neće biti usvojen, jer zastupnici iz Republike Srpske to ne žele pod objašnjenjem da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu, pa su zatražili da se zakon povuče iz parlamentarne procedure.

   Jovičić: Krši se Ustav BiH

  Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić kazao je u raspravi da važeći Ustav BiH ne omogućava prijenos nadležnosti s Advokatske komore RS-a, na Advokatsku komoru BiH. Jovičić je dodao da  Advokatska komora RS-a ne podržava prijedlog ovog zakona i da glasuju protiv.

  Predloženim zakonom se osniva Advokatska komora BiH i uspostavljaju njezina tijela.   
  Definirano je da se pravnici čiji se uredi, odnosno pravnička društva nalaze na teritoriju BiH slobodno udružuju u Advokatsku komoru BiH, kao samostalnu i nezavisnu organizaciju pravnika osnovanu ovim zakonom. Predviđeno je da Advokatsku komoru čine pravnici učlanjeni u Advokatsku komoru FBiH i Advokatsku komoru RS-a. Donošenje ovog zakona predstavlja blagovremenu pripremu za ispunjavanje obveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji.

  Slijepi neće plaćati RTV taksu

  Zastupnički dom obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH. Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma usvojila je amandman na predloženi zakon kojim je definirano da se od obveze plaćanja RTV takse oslobađaju vlasnici prijemnika koji su trajno izgubili vid i žive sami u domaćinstvu ili sa starateljem. U amandmanu se navodi da je Vijeće ministara BiH dužno u državnom proračunu osigurati sredstva u visini iznosa umanjenih prihoda Javnog RTV sustava BiH nastalih zbog oslobađanja plaćanja RTV takse navedenih osoba. Zastupnik Sefer Halilović uložio je amandman da se od plaćanja RTV takse oslobode i osobe koje su trajno izgubile sluh.  

  Piše: R. Dautefendić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva