Slavko Jovičić -

Za kriminal i terorizam zatražene maksimalne kazne

Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2008 | read_nums (606)
   

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  SARAJEVO- Vijeće ministara, odnosno državno Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo sigurnosti, zaduženo je da u što kraćem roku pripremi amandmane na postojeći Kazneni zakon BiH, a čiji je cilj omogućavanje izricanja najviših kazni za djela organiziranog kriminala, terorizma, te ostalih teških kaznenih djela. Inicijator izmjena postojećeg zakona, izaslanik SNSD-a Slavko Jovičić, za Dnevni je list potvrdio kako je njegova inicijativa urodila plodom u državnom Parlamentu, koji je nakon toga zadužio Ministarstvo pravosuđa da krene u realizaciju izmjena postojećeg zakona.

  Kriminal ne poznaje granice

  Nužnost provedbe ovog zahtjeva, objašnjava Jovičić, krije se u poražavajućoj činjenici kako se za najteža kaznena djela izriču nezamislivo male kazne, što je uz blago sačinjene optužnice pogodovalo razvoju različitih oblika organiziranog kriminala i terorizma u BiH. “Mi smo tranzicijska zemlja, i upravo stoga smo plodno tlo za različite oblike današnjih pošasti. Međutim, država konačno mora aktivno krenuti u suzbijanje organiziranog kriminala i terorizma”, upozorio je Jovičić, podsjetivši na nedavne događaje u zemlji, ali i susjedstvu koji su na najizravniji način pokazali kako organizirani kriminal ne poznaje granice.

  Stanje je kaotično

  Kad će Ministarstvo pravosuđa završiti svoj dio posla, Jovičić nije mogao kazati, međutim, prema njegovu mišljenju, BiH si ne može priuštiti odlaganje reforme pravosudnog sustava ukoliko želi postati sigurna zemlja, spremna za euroatlantske integracije. “Kako ćemo u EU i NATO ukoliko nam je stanje u zemlji kaotično”, pita se Jovičić, te najavljuje kako bi spomenute izmjene Kaznenog zakona upravo trebale pridonijeti smanjivanju kaosa, a krajnji je cilj, tvrdi, omogućiti da se građani koliko-toliko osjećaju sigurno. Inače, nedavno je i Bariša Čolak, državni ministar pravosuđa, za Dnevni list potvrdio kako njegov tim konstantno prati sve inicijative koje dolaze od parlamentaraca te da će one za koje se utvrdi da omogućuju lakšu borbu protiv kriminala, kao i oduzimanje imovine, biti uzete u obzir. Naime, on je naglasio da je cilj rada njegova tima otklanjanje nedostataka koji su dosad državi držali vezane ruke kad je u pitanju učinkovita borba protiv organiziranog kriminala.

  Piše: Dario Pušić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva