Slavko Jovičić -

Suhi tekstovi državne himne

Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2008 | read_nums (612)

                
   10.12.2008.
   
  Jovičić: Da se izjasne svi građani
   
  Sadržaj i autori još su tajna...

  Nijedan od dva prijedloga za budući tekst himne BiH, koje je izabrala nadležna parlamentarna komisija, uopće ne sadrži odrednicu BiH, niti bilo kakve etničke ili geografske pojmove.

  - S obzirom na nacionalni sastav BiH i njeno ustavno uređenje, nije bilo moguće prihvatiti bilo šta što bi vrijeđalo ili favoriziralo jedan od konstitutivnih naroda - izjavio je za "Dnevni avaz" član Komisije za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić.

  Komisija bi se trebala ponovo sastati do nove godine, kada će njenim članovima biti predstavljena oba prijedloga, u horskoj i solo izvedbi, a čiji su tekstovi i autori i dalje tajna. Prijedlog koji dobije najvišu ocjenu bit će upućen Vijeću ministara i Parlamentu BiH na razmatranje i potvrđivanje, čime će postati i zvanični tekst himne BiH.

  - Prije toga, kada koverte sa šiframa budu otvorene, pozvat ćemo ova dva autora i dogovoriti se s njima o detaljima, jer imamo pravo na intervencije - rekao je Jovičić, dodajući da tekstovi moraju biti prilagođeni muzici čiji je autor Dušan Šestić.

  Jovičić je predložio Komisiji da se o tekstu himne izjasne svi građani BiH, putem televotinga, jer bi to bilo najracionalnije rješenje.
   
  - Ne znam kako će se cijela priča završiti, ali ne daj Bože da ovo propadne. Tekstovi su "suhi". Pitanje je sada ko će prihvatiti taj neutralni tekst, odnosno ko će se identificirati s njim - kazao je Jovičić.

  Prema riječima Jovičića, među 339 prijedloga za budući tekst državne himne bilo je izuzetno neozbiljnih prijedloga, čiji su autori vjerovatno bili inspirirani nagradom koja iznosi 30.000 KM.

  Autor: A. MUMINOVIĆ

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva