Slavko Jovičić -

SPALA HIMNA NA DVA SLOVA!

Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2008 | read_nums (709)

  SARAJEVO, 09.12.2008

  Od 339 predloga za tekst himne BiH, komisija izabrala dva „neutralna", optimisti predviđaju da bi građani BiH na proleće mogli i da dobiju kompletnu himnu

  KO ĆE PRVI ZAPEVATI... Himna BiH se već deset godina intonira bez teksta

  Od čak 339 predloga pristiglih na javni konkurs za izbor teksta himne BiH, posebna komisija Parlamenta BiH izbor je svela na samo dva! Jedan od njih će do kraja godine biti upućen Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini na razmatranje, pa optimisti veruju da bi na proleće naredne godine „nema himna" BiH konačno mogla da dobije i tekst.

  Jovičić: Srećom, nema Holbruka!

  Slavko Jovičić napominje da je bio šokiran pojedinim predlozima koji su pristigli na konkurs za himnu. Tvrdi da je neke predloge odmah odbacio, jer su autori „omanuli u startu".

  - Svi radovi su stigli pod šifrom i članovi komisije ne znaju ko su autori. Očigledno je ipak da je mnogima ovaj konkurs poslužio da pokažu autorsku neozbiljnost. Nije mi jasno kako je neko mogao i pomisliti da bi tekst u kojem se pominju „agresija na BiH", „tisućljetna državnost Bosne" ili „Kulin ban" dobiti podršku članova komisije iz svakog naroda! Čudi me da niko nije pomenuo Dejtonski sporazum, a moram priznati da sam očekivao i da ću nabasati i na Ričarda Holbruka. Na sreću, njega niko nije pomenuo - navodi Jovičić.

  Dva predloga koja su ušla u uži izbor u narednom periodu biće usklađena sa muzikom koju je napisao banjalučki kompozitor Dušan Šestić i oni će se ponovo naći na dnevnom redu parlamentarne komisije, posle čega bi državni organi trebalo da donesu konačnu odluku! Tako bi sportisti, politički zvaničnici i svi građani BiH najzad dobili priliku da, shodno svojim osećajima prema toj državi, počnu i da pevaju njenu himnu, koja se već 10 godina izvodi kao instrumentalna verzija pod nazivom „Intermeco".

  Od Kulina do Alekse

  Press RS saznaje da je među 339 predloga teksta himne bilo svakojakih pokušaja, od kojih se neki mogu ubrojiti u humorističke. Kao potpuno promašene pokušaje naši izvori iz Parlamenta BiH navode stihove iz jednog predloga: „Morem preko Dinarida do Posavine/ Bosna i Hercegovina pro patria semper"???

  U pokušaju dokazivanja „tisućljetne" državnosti BiH neki „autori" su posegnuli i za Katarinom Kosačom: „Katarina, bosanska posljednja kraljice/ čuvaćemo Bosnu, čuvaćemo njeno srce", a neki opet za Kulinom banom: „Bosno i Hercegovino, zemljo Kulinova/ tisućljetni ponosu svog naroda".

  Članovi komisije koji su morali da pročitaju prispele predloge imali su priliku da saznaju da i „ćilim cveta sred Balkana", da je Bosna „od Konjica do Vakufa", ili da su „horde gazile ovaj divan kraj/ za sve dušmane ovo je bio pravi raj"... Među predlozima koji nisu prošli bilo je, kako saznajemo, i klasičnih plagijata, pa je tako jedan autor poslao kompletan tekst pesme „Ostajte ovdje" Alekse Šantića.

  Nije patriotska

  Član Komisije Slavko Jovičić Slavuj ističe da, iako je dobar deo posla odrađen, on još nije potpuno priveden kraju.

  - U dva predloga koja su ušla u najuži izbor, osim što se ne pominje BiH, nigde se ne pominje niti jedna nacija koja živi na ovom prostoru. Sada od predstavnika svakog naroda zavisi da li će prihvatiti takav tekst, a postavlja se pitanje da li će uopšte da zaživi u narodu - kaže Jovičić.

   

  PRIJAVILI SU SE SKRIBOMANI... Ranko Risojević, član komisije

  On dodaje da bi svaka himna trebalo da budi nekakve patriotske emocije i osećaje pripadnosti državi, ali i da mu se čini da se to sa predloženim tekstovima neće postići.

  - Ostaje takođe da odlučimo da li će himnu pevati solista ili hor. Ipak, nakon što otvorimo koverte i saznamo ko su autori tekstova, pozvaćemo ih na dodatne konsultacije, jer će na oba teksta biti potrebno napraviti manje intervencije. U samom konkursu je ostavljena mogućnost da članovi komisije imaju pravo na sugestije u dogovoru sa autorom i to pravo ćemo sigurno upotrebiti - objašnjava Jovičić.

  On ističe da je u ovom trenutku teško predvideti kako će se, prema konačnom predlogu, odrediti organi BiH. Bilo je predloga, kaže Jovičić, i da ova dva predloga, kada se ukomponuju sa muzikom, budu predstavljena javnosti koja bi dala svoj sud. Jovičić dodaje i da, što se tiče odabira tekstova, odnosno eliminacije neprihvatljivih radova, za većinu predloga nije bilo teško doneti odluku.

  Član Komisije, ugledni banjalučki književnik Ranko Risojević, kaže da o detaljima tekstova koji nisu zadovoljili kriterijume konkursa ne može da govori dok ceo posao ne bude završen.

  Mnogo posla

  - Očigledno je da su se na konkurs prijavili razni skribomani i prilično neobavešteni ljudi, koji nisu želeli da uvaže realnost! Radi se o veoma složenom pitanju o kome će konačan sud dati organi BiH! Nakon što sve bude završeno, moći ćemo da uradimo neku rekapitulaciju celog procesa - ističe Risojević za Press RS.

  Podsećamo, Komisiju za izbor teksta himne ima multietnički karakter i čini je 11 članova, šest iz Parlamentarne skupštine i pet književnika, kompozitora i publicista. Nagrada autoru teksta čiji predlog postane himna BiH iznosi 30.000 maraka.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva