Slavko Jovičić -

Teško ćemo zapjevati himnu

Autor sjovicicslavuj | 11 Decembar, 2008 | read_nums (520)
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  SARAJEVO - Od čak 339 prijedloga pristiglih na javni natječaj za izbor teksta himne BiH, posebno Povjerenstvo državnog Parlamenta izbor je svelo na samo dva. Jedan od njih će najvjerojatnije sljedeće godine biti upućen Parlamentu na razmatranje. Optimisti vjeruju da će se nova BiH himna s tekstom početi intonirati na proljeće sljedeće godine. Član državnog Povjerenstva za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić Slavuj, koji zastupa RS u Zastupničkom domu, najglasniji je zagovornik da bh. himna dobije i tekst.

  Neki prijedlozi odmah odbačeni

  U razgovoru za Dnevni list ističe da je bio šokiran pojedinim prijedlozima koji su pristigli na natječaj za himnu. Tvrdi da je neke prijedloge odmah odbacio. Svi radovi su stigli pod šifrom i članovi Povjerenstva ne znaju tko su autori. “Očigledno je da je mnogima ovaj natječaj poslužio da pokažu autorsku neozbiljnost. Nije mi jasno kako je netko mogao i pomisliti da bi tekst u kojem se spominju “agresija na BiH”, “tisućljetna državnost Bosne” ili “Kulin ban” mogao dobiti podršku članova Povjerenstva iz svakog naroda. Čudi me da nitko nije spomenuo Daytonski sporazum, a moram priznati da sam očekivao i da ću naći tekst i o Richardu Holbruku. Na sreću, njega nitko nije spomenuo”, pojašnjava Jovičić.

  Dva neutralna teksta

  “Ne znam zašto meni pripisuju da se samo bavim bh. himnom kada je od 11 članova Povjerenstva svaki član pregledao po deset pristiglih tekstova. Sada su ostala dva prijedloga i predlažem da televotingom ovi tekstovi idu u javnost, pa neka se narod izjasni što mu bolje zvuči”, kazao je Jovičić izražavajući sumnju samo u jednoj varijanti – je li moguće napisati tekst himne koji će odgovarati željama tri konstitutivna naroda i da ostali prepoznaju tekst državne himne. “Po momom mišljenju svaki tekst himne izražava patriotizam. Veliko je pitanje kako svaki narod shvaća taj patriotizam i hoće li se prepoznati u ponuđenom tekstu”, pojašnjava Jovičić i dodaje da su izabrana dva neutralna teksta u kojima se ne spominju ni geografski pojmovi, imena rijeka, ni planina.

  Tko će pjevati - solista ili zbor?

  “Tako je 'moj neki Srbin' napisao da se treba pjevati o pogači i kiseljaku, baš kao da je na nekoj krsnoj slavi. Bilo je i plagijata, kao što je recimo pjesma Alekse Šantića 'Ostajte ovdje'. Mislim da je mnogima bila primamljiva nagrada od 30.000 maraka”, kazao je Jovičić. Povjerenstvo će na kraju pozvati za sada dva anonimna autora i u suglasnosti s njima ispraviti, ako bude potrebno, tekst predloženih himni te će odlučiti hoće li tekst pjevati solista ili zbor, hoće li zbor biti mješoviti, ili samo žene ili muškarci. No, Jovičić kaže da u svom tom poslu ima još mnogo nedoumica.

  Piše: R. Dautefendić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva