Slavko Jovičić -

Hrvatima federalna jedinica u Federaciji

Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2008 | read_nums (817)
                 M. S. 18.09.2008 

  Oktobarski lokalni izbori u Republici Srpskoj, politički i ekonomski stabilnoj sredini, ne mogu napraviti velike promjene, ocIjenio je juče Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS i lider SNSD, uz napomenu da Srpska bilježi konstantan rast društvenog proizvoda, koji je u prošloj godini bio za pola milijarde maraka veći nego u Federaciji BiH.

                                            

  Dodik je još jednom podsjetio da velike probleme RS ima samo u funkcionisanju s BiH, gdje se svaki dan otvaraju nova pitanja.

  - Politika tenzija će se zadržati. Ne zato što RS tako hoće, nego zato što naši partneri u BiH ne žele da riješe problem, sa ciljem da zadrže međunarodnu zajednicu, koja reperesivnim mjerama na pojedinca i institucije u RS treba da obezbijedi provođenje njihovih političkih programa iz Sarajeva - pojasnio je Dodik, te podvukao da će predstavnici vlasti RS, u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i dalje štititi isključivo interese Srpske.

  - OHR treba svesti na ono što je njegova osnovna uloga, a to je posao vezan za ratne zločine, ali ne davanje uputstava na evropskom putu BiH - upozorio je Dodik.

  Predsjednik Vlade RS podsjeća da bošnjački i hrvatski lideri u BiH konstantno potenciraju pitanje Ustava, ali s različitim motivima.

  - Hrvati žele federalnu jedinicu u BiH, i možemo da ih podržimo, pod uslovom da politička i teritorijalna organizacija RS ne bude dodirnuta. Ne negiramo BiH, ali ne dozvoljavamo da neko negira RS i nijedna nadležnost RS se više neće prenijeti na BiH - poručio je Dodik i podsjetio da polazište za bilo kakve razgovore o Ustavu mora da bude "Dejton", a u okviru njega, kako je rekao, pismena izjava učesnika u razgovoru oko Ustava, na bilo kojem nivou.

  Dodik je rekao da veliki projekti koji se realizuju ili su u pripremi, poput Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja će proraditi u oktobru, te definisanja i realizacije strategije mreže autoputeva, govore da će se makroekonomski pokazatelji dodatno stabilizovati, što je osnova za poboljšanje životnog standarda stanovnika RS.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva