Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić: Matične knjige

Autor sjovicicslavuj | 18 Septembar, 2008 | read_nums (872)
  Puls 
    18.09.2008 

  Već desetak dana vodi se velika politička i medijska polemika vezano za vraćanje matičnih knjiga, koje su 1992. godine odnesene iz Dervente i Bosanskog Broda i koje su bile pohranjene u susjednoj Republici Hrvatskoj.

  Tačno je utvrđeno da se radi o 512 knjiga, u kojima su upisana 2.084 građanina Posavine. Kad se kaže građanina, podrazumijeva se, da se radi o Hrvatima koji su prije rata živjeli u opštinama Derventa i Bosanski Brod.

  Sasvim je legalno nastojanje hrvatskih predstavnika iz najviših struktura vlasti u BiH, koji se opravdano zalažu da se svim tim licima iz matičnih knjiga omogući da imaju pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u BiH. I tu ništa ne bi bilo sporno, da nisu druge stvari sporne i skoro zaboravljene.

  Činjenice govore da su se te matične knjige više od 16 godina nalazile u "izbjeglištvu", u Slavonskom Brodu, dakle u Republici Hrvatskoj?! Odmah se postavlja i ključno pitanje - otkud te knjige u susjednoj državi i čiji je bio interes da se one odnesu iz Dervente i Bosanskog Broda i da se pohrane na teritoriji susjedne zemlje. Bez mnogo analiza odgovor je lako pronaći.

  Zapravo, u odgovoru su sadržani mnogo važniji drugi detalji, koji za divno čudo, skoro nikome nisu zapeli za oko. A, oni su toliko važni da naprosto iziskuju mnogo širu i detaljniju elaboraciju

  Dakle, sam pronalazak matičnih knjiga posavskih Hrvata u susjednoj Hrvatskoj, ne smije da zamagli suštinu, a suština je u tome - da ovaj slučaj otkriva pravu istinu o ratnim dešavanjima na tom prostoru. Bez bilo kakve dodatne argumentacije, prvi utisak koji se, sam po sebi nameće, otkriva istinu koju srpski narod na tom području dobro zna, a ta istina jeste neprebolna rana o stradanju srpskog naroda. Ima li još bilo ko - ko nije čuo za nezapamćene zločine u Sijekovcu.

   
   O zločinima nad Srbima na području Broda pisao sam u nekim ranijim tekstovima, kao i o počinjenim stravičnim zločinima u 10. logora, koje su hrvatske ustaše, zajedno sa muslimanskom zločinačkom sabraćom osnovali na području Broda i to samo za Srbe. U kakvim uslovima su živjeli i kakve su sve torture doživljavali govori i ovaj jedinstven zločinački dokument po kojem su hrvatske i muslimanske ustaše mogle iz logora po sopstvenim željama da izvode Srpkinje i da se nad njima seksualno i zvjerski iživljavaju.
   
  Napominjem da sam svu ovu dokumentaciju /13. tomova/ predao tadašnjem glavnom tužiocu Karli del Ponete sa kojom sam se u tri navrata sastao, jednom i na njem poziv u Hagu. Ali, ta spodoba i zvijer u ljudskoj koži nikada nije ni pomislila da podigne optužnice nad Hrvatima i muslimanima koji su počinili nebrojene ratne zločine nad Srbima.
   
  Zločinac Karla del Ponte je imala samo jedan zadatak - da što više optuži Srba i to iz najvišeg civilnog i vojnog rukovodstva, kako iz Republike Srpske, tako i iz Srbije.

  I da zaključim, regularna vojska Republike Hrvatske je, te 1992. godine, izvršila agresiju na BiH i na ta područja, odnosno na srpski narod! Drugo, matične knjige otkrivaju i druge detalje, koji jasno ukazuju da je hrvatska vojska na tom području počinila stravične zločine nad srpskim narodom; da je pored počinjenih zločina od strane hrvatske države u tim krajevima opljačkana sva pokretna imovina, pa je, eto, neko imao toliko vremena da je čak vodio računa da odnese i da sačuva i matične knjige u kojima se vode upisani Hrvati, dok su Srbi ispisani iz tih knjiga o upisanim rođenjima, i upisani su u druge, tužne knjige mrtvih. Dakle, Srbi su zauvijek ispisani iz života, jer su doživjeli stravična stradanja.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva