Slavko Jovičić -

Milijarde u džepovima Bošnjaka i kriminalaca

Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2012 | read_nums (561)

  Napisala:  Dobrila Majstorović

  utorak,03 april 2012


  Gdje su završile milijarde maraka i kako, koje su na ime donacija tokom rata i u poslijeratnom periodu sa svih strana svijeta stizale u BiH, najbolje znaju bošnjački političari, kojima ni danas nije u interesu da se istina o trošenju ovog novca razotkrije do kraja.

  Mišljenje je ovo potpredsjednika parlamentarne Istražne komisije za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava, poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Borislava Bojića, koji smatra da je dobar dio tog novca korišten za lobiranje protiv srpskog naroda, a dobar dio "donatorskog kolača" završio je u rukama kriminalnog miljea.

  Bojić je rekao da Komisija, koja je formirana prije 30 dana i koja ima mandat od 60 dana, ne može postići nikakav rezultat, ukoliko se u taj proces ne uključe sve nadležne državne institucije.

  - Tražiću izvještaje šta su o ovom pitanju do sada radili SIPA, Tužilaštvo BiH, revizorske kuće i ministarstva - rekao je Bojić.

  Prema njegovom mišljenju, da su se ove institucije od početka uključile u raspetljavanje donatorskog Gordijevog čvora, danas bi zatvori bili puni onih, preko čijih su ruku prešle stotine, hiljade, pa čak i milioni maraka, dolara i ko zna kakvih valuta, namijenjenih svim narodima BiH.

  Bojić je podsjetio da je Istražna komisija Parlamentarne skupštine BiH o zakonitosti i načinu trošenja donatorskih sredstava, kojom je do 2005. godine predsjedavao Tihomir Gligorić, utvrdila da se od 17 milijardi KM koje su, prema nepotpunim podacima, stigle u BiH od 1996. do 2005. godine, izgubio svaki trag 8,6 milijardi KM donatorskih sredstava, dok je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH evidentiralo da je u BiH ušlo svega 7,2 milijarde KM tih sredstava.

  Prema njegovim riječima, ova komisija, kojom je nakon Gligorića predsjedavao Sefer Halilović, uputila je nepotpune izvještaje Tužilaštvu BiH, koje je odavno trebalo da utvrdi zakonitost trošenja donatorskih sredstava, ali do toga nije došlo.

  - Očigledno je da istražni organi, odnosno Tužilaštvo BiH, nisu sposobni ili im možda nije ni stalo da utvrde ko je zlupotrijebio donatorska sredstva i da oni, koji su to uradili, budu izvedeni pred lice pravde - istakao je Bojić.

  ----------------------------------------------------------

  Sličnog je mišljenja i član Komisije, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić, koji smatra da je odgovore na sva škakljiva pitanja o trošenju donacija, treba potražiti u Stranci demokratske akcije.

  - SDA je tokom rata bila glavna adresa, na koju su stizale donacije iz svijeta, ali su isto tako njeni zvaničnici obilazili druge zemlje, u potrazi za finansijskom podrškom. Nije nikakva tajna da su se milioni dolara iz arapskog svijeta slivali u Sarajevo, a da im se danas ne može ući ni u trag - naglasio je Jovičić, rekavši da se upravo zbog te činjenice godinama opstruiše i sama namjera da se jednom za sva vremena svedu računi i utvrdi koliko je ko novca prigrabio u ratnom i poratnom vremenu.

  Koliko je taj sistem uvezan, naglasio je on, uvjerila se i prethodna parlamentarna komisija, koja je tražila podatke o iznosima donacija od brojnih organizacija, ustanova, agencija, čak i vjerskih zajednica, prije svega Islamske vjerske zajednice u BiH. Tek mali broj njih dostavio je tražene podatke, koji, navodi Jovičić, nisu bili potpuni i nisu odražavali pravo stanje stvari.

  - Najveći lopovluk s donacijama dogodio se u periodu od 1996. do 2002. godine i najteže je ući u trag novcu, koji je tada stizao u BiH - naglasio je on.

  --------------------------------------------------

  Predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, Dževad Galijašević, smatra da bi sve odgovore o donacijama prvo trebalo potražiti u Islamskoj vjerskoj zajednici, jer je sasvim sigurno da njen poglavar, reis Mustafa Cerić najbolje zna gdje je i u koje svrhe potrošena svaka marka ili dolar.

  - Preko Cerićevih ruku prešli su milioni maraka, počev od septembra 1992. godine, kada je saudijski kraljevski dvor obećao 400 miliona dolara pomoći bosanskim muslimanima, pa sve do današnjih dana, jer se u njegovu kasu i dalje sliva ogroman kapital sumnjivog porijekla - siguran je Galijašević.

  Da se nešto čudno iza brda valja, svojevremeno je upozorio i predsjednik Sabora Islamske vjerske zajednice, Sakib Softić, koji je federalnim medijima izjavio da više nema nikakve sumnje da je bilo određenih zloupotreba donatorskih sredstava, kako od domaćih predstavnika, tako i od pojedinaca iz međunarodnih krugova, koji su boravili u BiH.

  - Mislim da je ovoj zemlji zaista "opran" ogroman međunarodni kapital - zaključio je tada Softić.


  Zahtjevi bez odgovora

  Slavko Jovičić podsjetio je da je Komisija, kojom je predsjedavao Sefer Halilović, uputila zahtjeve za dostavljanje podataka o trošenju donacija na više od četiri hiljade adresa, ali da odgovor nije stigao s 2.700 naslova.

  - Možemo samo da pretpostavimo zašto je to tako. Jasno je da se u BiH ništa nije moglo podijeliti bez znanja Islamske vjerske zajednice i SDA, koju je do smrti predvodio bošnjački ratni lider Alija Izetbegović. Neki od njegovih najvjernijih saradnika i danas su u vlasti na gotovo svim nivoima u BiH - dodao je Jovičić.

  http://www.fokus.ba/nws.fokus.ba/u-fokusu/-milijarde-u-depovima-bosnjaka-i-kriminalaca


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva