Slavko Jovičić -

BiH uvozi lišće, granje, sjajne vezice, golubove…

Autor sjovicicslavuj | 12 April, 2011 | read_nums (586)

     
  Utorak, 12 Travanj 2011

  SARAJEVO – Prekomjeran uvoz raznoraznih roba već desetak godina predstavlja ogroman problem za domaće gospodarstvo, ali kako cirkus apsurda tu ne prestaje, svjedoče podaci kako su u našu zemlju samo tijekom prošle godina uvezene znatne količine lišća, grana, golubova, ruža, čekinja domaćih ili divljih svinja, sjajnih vezica za obuću, pa čak i ljudske kose.

  Slavko Jovičić, predsjednik Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Parlamenta BiH, potvrdio nam je kako se u BiH uvozi “sve i svašta”, te kako ono što je nenormalno i nije moguće u bilo kojoj zemlji svijeta u nas predstavlja svakodnevicu.

  “Čudne” robe

  - Primjera radi, tijekom prošle godine u našu zemlju uvezeno je više od 3000 tona oraha?! Isto tako, imao sam nekoliko upita da se smanji carina na uvoz vezica i sjajnih toka za cipele. Prema tome, jednostavno je nevjerojatno što u nas ljudi rade i čime se bave, istaknuo je Jovičić.

   Nadalje, prema podacima za prošlu godinu, u BiH je uvezeno čak 122.035 kilograma lišća, grana i ostalih dijelova bilja, bez cvjetova ili cvjetnih pupoljaka, te trave. Vrijednost tog uvoza iznosila je 185.832 marke.
  Isto tako, prošle godine uvezli smo 68 kilograma golubova, a njihova vrijednost bila je 3312 maraka, 2693 kilograma čekinja domaćih ili divljih svinja u vrijednosti 4111 maraka, pa čak i pet kilograma kose iz Italije u vrijednosti 134 marke.
  Na popisu neobične robe koja stiže iz uvoza su i ručna sita i rešeta, gumbi i kopčice, priplodni magarci, zmije i igle, koji, iako se ne uvoze svake godine, ipak stižu na domaće tržište po potrebi i iz raznih zemalja.

  - Sve navedeno nije za rubriku “vjerovali ili ne” nego za rubriku “ludosti stoljeća”, jer kako običnom građaninu objasniti da smo prošle godine uvezli 125 milijuna maraka pitke vode, zapitao se Jovičić.

  Malverzacije

  On navodi kako se kod uvoza određenih roba prave brojne malverzacije. Tako naglašava da je u BiH tijekom 2007. uvezeno nevjerojatnih 7000 tona goveđih glava. Međutim, tu se radilo o tome da su se zapravo uvozili bifteci, na koje se inače plaća carina, a kroz papire su to provodili kao da su uvozili goveđe glave na koje se ne plaćaju carine.
  - Nažalost, u Parlamentu BiH nikada nije bilo ozbiljnih rasprava o svim ovim anomalijama jer mi se čini da su inozemni uvozni lobiji jači od domaćih političara, ustvrdio je Jovičić.

  Osim navedenog, kao jedan od primjera što se to sve radi u našoj zemlji, kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena, on navodi primjer uvoza tovljenih svinja do 50 kilograma. Naime, prema potpisanom sporazumu s EU-om, naša zemlja ima pravo uvesti do 1500 tona tovljenika do 50 kilograma svake godine.
  - Međutim, naše tzv. stručne službe i razne komisije su pogrešno prevele ovaj sporazum pa umjesto tovljenika u dokumentu stoji uvoz divljih svinja, što našim stočarima pravi ogromne probleme, kaže Jovičić.

  On je imao na desetke sastanaka s predstavnicima EU-a, kako bi se ispravila ova, kako kaže, glupost, ali nažalost do dana današnjeg to nije ispravljeno. Sve navedeno jasno pokazuje nemar i nerad brojnih institucija ove zemlje pa nikoga ne treba iznenaditi što domaće gospodarstvo već godinama propada.

  Prehrambeni proizvodi

  Osim uvoza nekih “čudnih” roba, naša zemlja muku muči i s uvozom osnovnih prehrambenih proizvoda. Tako se, primjerice, uvoze šljive, jabuke, grožđe i drugo voće, a dok ono na stablima u BiH ostaje neubrano, uvozi se krumpir, kupus, luk i drugo povrće, a ono na bh. njivama se često zaorava. Također, uvoze se i svi drugi prehrambeni proizvodi, dok istovremeno poljoprivreda u BiH polako umire. Uvoze se čak otpadci prehrambene industrije, tog otpada je uvezeno u vrijednosti većoj od 153 milijuna maraka. Poljoprivrednici iz naše zemlje godinama upozoravaju na ovakvo stanje, ali bh. vlasti na te zahtjeve uvijek su ostajale nijeme.

  Piše: Dragan Bradvica

  http://www.dnevni-list.ba:bih-uvozi-lie-granje-sjajne-vezice-golubove:dogaaji

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva