Slavko Jovičić -

БиХ - Лајчак - реаговања / ЈОВИЧИЋ: НЕМА НИШТА ОД "ДЕЈТОНА 2"

Autor sjovicicslavuj | 14 April, 2011 | read_nums (578)

   


          САРАЈЕВО, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сагласан је са ставом управног директора ЕУ за Балкан Мирослава Лајчака да није потребно сазивати "Дејтон плус".

          "Нема ништа од Дејтона 2, Брисела 1 нити Брисела 100, нема више никаквих конференција, јер већ постоји Дејтонски споразум, који треба до краја испоштовати", рекао је Јовичић данас за Срну.

          Лајчаку и свим међународним представницима задуженим за БиХ Јовичић савјетује да се у тражењу рјешења за ситуацију у БиХ и вишемјесечни застој у формирању власти окрену ка предсједнику СДП-а БиХ Златку Лагумџији.

          "Све кључеве за рјешење овог проблема држе Лагумџија и његова странка, који прво са странкама у Федерацији БиХ треба да ријеше проблеме", истакао је Јовичић, додавши да Република Српска не кочи процес формирања власти.

          Према Јовичићевим ријечима, Лагумџија треба већ једном да постане свјестан да у БиХ није могуће ништа урадити изван уставних категорија три конститутивна народа и два ентитета, али ни без поштовања легитимитата и легалитета политичких странака које су освојиле највећи број гласова на изборима.

          Осврћући се на Лајчаков став да ЕУ акценат треба да стави на јачање свог присуства у БиХ, он је оцијенио да су ЕУ и међународна заједница и сад у БиХ присутни до максимума.

          "ЕУ нека ријеши проблем Белгије, која је рекордер у неформирању власти", рекао је Јовичић, поручивши да у БиХ никакви притисци не могу уродити плодом.

  "Овдје само компромис и договор три конститутивна народа рјешавају проблеме. Нечије присуство неће ријешити проблеме", закључио је посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

  Лајчак је јуче у Бриселу изразио велику забринутост због развоја ситуације у БиХ и указао да ЕУ не сматра да је потребно сазивати нову међународну конференцију "Дејтон плус". Лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија залаже се да до краја године буде организован ''Дејтон два'', конференција на којој би међународна заједница изашла са приједлогом новог уставног оквира за БиХ.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva