Slavko Jovičić -

Porodice nestalih nezadovoljne

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2010 | read_nums (662)
   
   
  DOGAđAJI DANA
  31-08-2010 02:00
  Porodice nestalih nezadovoljne
   

  Međunarodni dan nestalih koji se u svijetu obilježava 30. augusta, obilježen je jučer i u BiH. Nakon parlamentarane sjednice, na kojoj je prisustvovalo svega tridesetak osoba od toga manje od deset parlamentaraca, upriličena je i protestna šetnja od zgrade Parlamenta BiH do BBI centra.

  Vapaj majki

  Kao i svake godine, učesnici protestne šetnje bili su članovi udruženja obitelji nestalih iz cijele BiH, kao i oni koji još nisu saznali za sudbinu svojih najmilijih. I ove, kao i unazad nekoliko godina čuo se vapaj majki, supruga, članova obitelji nestalih u BiH da se konačno kaže gdje su njihova djeca, muževi, rodbina.

  Nura Begović iz Srebrenice jedna je od onih koja je izgubila svoje najmilije. Najteže joj pada to što joj je majka umrla čekajući da ukopa sina.

  - Ja sam ostala bez 16 članova obitelji. Neke smo pronašli, no mnoge nismo. Brata još nisam pronašla, evo prošlo je 15 godina. Majka je umrla čekajući da joj samo jave da su joj našli sina. Ali, nije mogla dočekati dan, srce joj nije izdržalo - rekla je Begović za "San". Međutim, kako je naglasila, dok je živa, nastaviti će tragati za bratom.

  - Daj Bože da ga nađem, da mojoj patnji dođe kraj. Dok sam živa, ja ću tragati i čekati - kaže Begović.

   -----------------------------------------------------

  Među članovima obitelji nestalih, jučer je bila Refija Kahrica iz Hadžića. Ona traga već 18 godina za kostima svog muža Nezira.

  - Ja već 18 godina molim da mi komšije koje su ga i odvele u maju 1992. godine ispred porodične kuće, kažu gdje su ga ubili i zakopali. No, džaba sve. Neće niko. Svake godine isto, kažu ne znamo gdje su, a mi dobro znamo da su ih odveli u Lukavicu i strijeljali. Pitam Slavka Jovičića, on je dole bio u ratu, da mi kaže gdje su kosti, al' kaže da ne zna. Međutim, sve oni znaju, ali kriju - kaže Kahrica za "San".

  Pronaći mir

  Mejra Đoguz iz Srebrenice. u ratu je izgubila na desetine članova obitelji, među kojima su i tri sina, muž, otac, te unuk. Danas, 15 godina nakon genocida u Srebrenici, kaže da je donekle našla mir, jer je ih je napokon pronašla i ukopala

  - Prošle godine sam ukopala dvojicu sinova. Prije toga, muža, oca i unuka, te jednog sina. Otac je ubijen u Rogatici, a djeca, muž i unuk u Srebrenici. Sve namilije su mi uzeli, nikog nisu ostavili. No,i pored toga, vratila sam se u Srebrenicu. Iako sama, znam da su pored mene, tu u Potočarima - kaže Đoguz, te dodaje da je za razliku od drugih majki barem zna gdje su joj kosti djece. Nana Zuhra Malić iz Potočara, izgubila je dva sina, te više od 15 članova uže i šire obitelji. Kaže za "San" da je pronašla djecu, sina Fuada i Suada koji su ubijeni u srebreničkom paklu. Ukopala ih je u Potočarima, iako nekompletne posmrtne ostatke.

  - Duša me moja boli zbog toga. Nikada im nisu uspjeli naći sve kosti. Bog zna gdje se one nalaze i da li će ih ikada pronaći - ističe Malić.

  M. Aščić

  ---------------------------------------------------------------------------

  Incidenti na sjednici

  Jučerašnja posebna sjednica završila je nemilim scenama unutar zgrade Parlamenta BiH. Naime, nakon što je sjednica završena, Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a, oštro je reagovao na izlaganje Amora Mašovića, predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale BiH koji je prozvao čelne ljude RS da nastavljaju sa diskriminacijom žrtava širom BiH.

  - Ovo je sramota! Ne znam ko je ovo organizovao, ali na ovaj način ne možemo ići naprijed. Mašoviću je dopušteno da sa govornice napada RS, premijera Dodika, a predstavnicima srpskih udruženja je zabranjeno da se obrate, da i mi kažemo ko je nas ubijao - poručio je Jovičić, što je dovelo do naguravanja sa članovima obitelji nestalih koji su stradali od strane vojske i MUP-a RS-a, koji su mu poručili da mu je bolje da kaže gdje su njihova djeca, nego što je ovaj skup iskoristio u predizbornu kampanju.

  - Kako će biti pomirenja, kad godinama krijete gdje su naša djeca - rekao je Muradif Bureković ispred udruženja nestalih Kalesije. Naguravanje je u jednom trenutku izmaklo kontroli, pa je obezbjeđenje moralo da reaguje razdvajajući Jovičića od članova obitelji nestalih.

  ----------------------------------------------------------------

  Traga se za 10.418 nestalih

  Šef de­le­ga­ci­je Me­đu­na­ro­dnog ko­mi­te­ta Crve­nog krsta u BiH Serž Mar­mi izja­vio je da se, pre­ma evi­den­ci­ji ovog ko­mi­te­ta, u BiH još 10.418 li­ca vo­di kao nes­ta­lo, dok je na pros­to­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je broj nes­ta­lih 14. 650. "Činje­ni­ca je da je su­dbi­na ri­je­še­na za vi­še od po­lo­vi­ne pri­jav­lje­nih nes­ta­lih li­ca u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji. Ka­da se upo­re­đu­je sa ne­kim dru­gim po­dru­čji­ma svi­je­ta, to je po­zi­ti­van re­zul­tat. Ja­sno je i da ovaj re­zul­tat ni­je do­vo­ljan i os­ta­je još pu­no to­ga da bu­de ura­đe­no", re­kao je Mar­mi.

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva