Slavko Jovičić

30 Avg, 2010

Novo poniženje

— Autor sjovicicslavuj @ 23:26


 

 KOLUMNA

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

ponedjeljak, 30 avgust 2010

Srpske žrtve i predstavnici nestalih Srba još jednom su u Sarajevu poniženi. Centralna izborna komisija BiH odlučila je da Amor Mašović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih BiH i poslanik u federalnom parlamentu, nije u sukobu interesa, a predstavnicima nestalih iz RS na sjednici povodom Međunarodnog dana nestalih, nije omogućeno da pričaju o ovoj problematici.

Nespojivost funkcija i postojanje sukoba interesa kod Amora Mašovića postoji već godinama. Još kad je 2006. godine postao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrarne skupštine FBiH uložio sam prigovor CIK BiH i tada CIK BiH ništa nije uradila.

S obzirom da su sad utvrdili da ne postoji sukob interesa, pitanje je i kako će se završiti priča o utvrđivanju nespojivosti funkcija. Ne bi trebalo zaboraviti ni da su glasački listići za predstojeće izbore odštampani i da se na njima nalazi i ime Amora Mašovića, kandidata SDA za poslanika u Skupštini Sarajevskog kanotana. Sada jedino preostaje da se uloži prigovor CIK i podnese apelacija Ustavnom sudu BiH.

Mašović je najveća kočnica za pravičan proces traženja nestalih, a od samog početka bio sam protiv formiranja Instituta. Posebno je sada problem Mašović koji se bavi samo traženjem nestalih Bošnjaka.

Mašović je i juče u parlamentu BiH, prilikom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih lica, potvrdio priču da zloupotrebljava poziciju na kojoj se nalazi. Gotovo polovinu govora iskoristio je da baci ljagu na RS i na predsjednika Vlade RS, a onda je uopšteno govorio o traženju nestalih ističući da je prošle godine identifikovano oko 1.200 nestalih.

Međutim, nije želio da kaže da je od ovog broja samo 29 Srba, a ni nama, predstavnicima iz RS, nisu dozvolili da o tome pričamo. Predsjedavajuća Zajedničke komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku u parlamentu BiH, Lejla Klokić, nije nam dozvolila da i mi javno, za govornicom, pričamo o traženju nestalih.

Pred skupštinskom salom došlo je do verbalnih napada, a čak je jedan predstavnik nestalih iz Kalesije pokušao da me fizički napadne, zbog čega je intervenisalo obezbjeđenje, a sve zato što sam se zalagao da se govori i o identifikaciji nestalih pripadnika srpskog naroda. Negodovali smo pred skupštinskom salom na ovakav stav, jer su predstavnici iz FBiH, te nadležni s nivoa BiH, imali mogućnost da govore i generalizuju proces traženja, ne želeći da kažu koliko je identifikovano Srba, Hrvata i Bošnjaka, a niko iz RS nije imao pravo ni na jednu jedinu riječ.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs