Slavko Jovičić -

Olakšice za metalce, tekstilce i ratare

Autor sjovicicslavuj | 26 Februar, 2010 | read_nums (520)

  Datum: 26.02.2010
  Autor: Bojana Vučenović

  SARAJEVO, BANJALUKA - Pojedine sirovine za tekstilnu i metaloprerađivčku industriju i poljoprivrednu proizvodnju uskoro bi trebalo da budu potpuno oslobođene carine ili bi carinska stopa trebalo da bude značajno smanjena.

   Ovo je predviđeno Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH, koji je usvojen na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  Slavko Jovičić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je osnovni cilj donošenja ovog zakona podsticanje domaće proizvodnje i povećanje njene konkurentnosti.

  "Na primjer, za uvoz gvožđa carinska stopa je do sad bila pet odsto, a ovim zakonom će biti ukinuta, za uvoz krzna je takođe ukinuta, dok je ranije bila 10 odsto. Uz to, stopa za sirovu kožu je smanjena sa pet na tri odsto, za specijalne tkanine sa 10 na četiri odsto", precizirao je Jovičić.

  On je istakao da je vrlo značajno i što je ukinuta carina na uvoz svinja za tov do 50 kilograma težine, jer će u velikoj mjeri doprinijeti povećanju konkurentnosti među domaćim proizvođačima.

  "Ranije je ta stopa bila 10 odsto, dok je u ostalim zemljama u okruženju bila dosta manja ili je uopšte nije bilo, što je stvaralo velike probleme našim proizvođačima, na čiji zahtjev smo i tražili ukidanje carinske stope", kazao je Jovičić.

  ------------------------------------------------------------------------

  Stojan Marinković, vlasnik svinjogojske farme "Top farm" iz Nove Topole, kazao je da je zaista značajno što su ukinute carine na uvoz prasića za tov jer je to do sada uveliko opterećivalo domaće uzgajivače koji se bave ovim poslom.

  -------------------------------------------------------

  Hrvoje Brajković, sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće FBiH, kazao je da nije siguran da će izmjene navedenog zakona nešto posebno poboljšati stanje u tekstilnoj industriji u BiH.

  "Smanjenje carinske stope na uvoz sirove kože nam nije baš bitno iz razloga što mi ne uvozimo i ne bavimo se u velikoj mjeri proizvodnjom proizvoda od kože. Ako nam i trebaju neke količine, kupujemo domaću kožu", naveo je Brajković.

  On je naveo da ne zna  tačno ni šta se vodi pod specijalnim tkaninama u ovom zakonu, ali da bi to trebalo da budu tkanine koje ne propuštaju vodu ili su otporne na vatru, koje se opet ne koriste u velikoj mjeri u BiH.

  "U najvećoj mjeri mi uvozimo i koristimo štof, pamučnu tkaninu, podstave i za to nam carinska stopa iznosi deset odsto. Pored toga, bilo bi značajno da nam je smanjena carina na uvoz opreme, koju takođe uvozimo, ali ne znam da li je to obuhvaćeno ovim zakonom", kazao je Brajković.

  -------------------------------------------------------------

  Midhat Čehajić, sekretar Asocijacije metalskog i elektro sektora u Spoljno-trgovinskoj komori BiH, kazao je da bi sirovine poput aluminijuma, koje se kod nas proizvode, trebalo da budu zaštićene i da ne bi trebalo podsticati njihov uvoz.

  "Trebalo bi ukinuti carine na sve one mašine i opremu koje ne proizvodimo u BiH, a koje uvozimo, s obzirom na to da mašine koštaju i do milion maraka, pa je suma od 100.000 KM, koliko platimo carinu, sigurno značajna", naveo je Čehajić.

  --------------------------------------------------------------------------

  Carinske stope za pojedine sirovine u postotcima:

   

  Ranije:

  Izmjenama zakona:

   

   

   

  1. Proizvodi za izradu obuće

  5

  3

  2. Krzno

  10

  0

  3. Sirova koža

  5

  2

  4. Specijalne tkanine

  10

  4

  5. Gvožđe

  5

  0

  6. Aluminijum

  10

  7,5

  7. Svinje za tov do 50 kg težine

  10

                              0

   

     
     
     
     
     
     
     
     
     

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva