Slavko Jovičić -

Simbol srpske nesreće

Autor sjovicicslavuj | 27 Februar, 2010 | read_nums (604)
  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 26 februar 2010
  images/stories/najave/najavna-06.jpg

  Srpski narod nikada neće prihvatiti 1. marta kao Dan nezavisnosti, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja, hiljade žrtava i podjele u BiH, ocjena je srpskih parlamentaraca.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da već godinama razne zvanične institucije i njihovi predstavnici, u saradnji s nevladnim sektorom, pokušavaju da 1. marta uvrste u državne praznike.

  - Prvi marta je simbol nesreće za Srbe, jer je tada organizovan nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ. Dok postoji posljednji Srbin u organima parlamenta BiH, ovaj praznik ne može i neće biti državni - istakao je Jovičić.

  Kako je naglasio, u ponedjeljak će svi Srbi redovno doći na svoja radna mjesta, jer je to običan radni dan.

  - U parlamentu toga dana vlada praznička atomsfera. Iz godine u godinu potvrđuje se da sve manje i manje Hrvata prisustvuje svečanosti povodom 1. marta - kazao je Jovičić, te dodao da će se Srbi 1. marta odazvati samo obilježvanju dana Civilne zaštite.

  On je rekao da se, kao i svake godine do sada, neće odazvati pozivu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i bošnjačkog, Harisa Silajdžića za proslavu Dana nezavisnosti.

  - Ovaj praznik je neprihvatljiv za Srbe i može dobiti samo jedinicu, u skladu s tim da je riječ o broju jedan u samom datumu, što znači da je nedovoljan za nas - kazao je Jovičić.

  ------------------------------------------------------------

  Slobodan Šaraba, samostalni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je 1. marta praznik samo za Silajdžića, Komšića i sve one koji su njima slični, odnosno većinom za bošnjački narod.

  - Insistirajući iz godine u godinu na tome da 1. marta bude praznik u cijeloj BiH i Dan nezavisnosti, Bošnjaci stvaraju samo još veći razdor među narodima u BiH i prizivaju zle duhove - naglasio je Šaraba.

  Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje Bošnjaka i dijelom Hrvata koji praznuju Dan nezavisnosti i koji ga ističu kao državni praznik, samo priziva zle duhove prošlosti i stvara još veći jaz među narodima u BiH, jer je ovaj datum neprihvatljiv za srpski narod i jedan od najsumornijih dana u istoriji BiH.

  --------------------------------------------------------------------------

  Mirko Okolić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je prvi martovski dan bio uvod u početak ratnih dešavanja i nesreća u BiH.

  - Svake godine davanje značaja takozvanom Danu nezavisnosti i insistiranje na njegovom praznovanju neozbiljno je i nedopustivo. Ovo je samo podgrijavanje tenzija i nesporazuma među narodima, te vraćanje ružnih slika iz devedestih godina - kazao je Okolić.

  On je ponovio da je 1. marta bio datum kada je bez srpskog naroda i njegovog učešća odlučeno o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenja BiH od SFRJ.

  - Posljedice toga imali smo priliku da osjetimo i vidimo kroz ratni sukob koji se dešavao u BiH - kazao je Okolić.

  -----------------------------------------------------------

   Ubistvo srpskog svata

  Prije 18 godina ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio se prvi etnički motivisani zločin, kada su Muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovijestilo građanski rat. Cijeli slučaj je prilično jasan, o čemu postoje izjave svedoka ovog zločina, kao i video kaseta cijelog događaja. Prvog martovskog dana 1992. godine, svatovi, okićeni srpskim znamenjima, pokušali su da dođu do Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, gdje je trebalo da bude obavljen svadbeni ručak. Srpska zastava zasmetala je Muslimanima. Pokušaj da je otmu nije im uspio i onda su se odlučili na ubistvo.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva