Slavko Jovičić -

Zirojević: Prijedlogom mjera smanjiti nelojalnu konkurenciju

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2009 | read_nums (575)
  24.11.2009 

  zirojevicSARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izrazio je očekivanje da će Prijedlog mjera za poboljšanje stanja u poljoprivredi doprinijeti smanjenju nelojalne konkurencije i stvaranju boljih uslova za poslovanje domaće proizvodnje.

  Zirojević je na prezentaciji Prijedloga mjera za poboljšanje stanja u poljoprivredi istakao da je set mjera izrađen na osnovu Analize politika za poljoprivredu, ishranu i ruralni razvoj, koja je razmatrana na Parlamentarnoj skupštini BiH, zaključaka okruglog stola udruženja poljoprivrednika koji je održan 6. oktobra ove godine i zaključaka Komisije za predlaganje mjera zaštite domaće proizvodnje.

  “Osnovni cilj predloženih mjera je jačanje domaće proizvodnje nizom akcija koje provode sve relevantne institucije na nivou BiH, ali i na entitetskim i nižim nivoima vlasti”, rekao je Zirojević.

  On je naglasio da se nakon pristupa BiH Sporazumu o slobodnoj trgovini /Cefta/ poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz BiH susreću sa nizom dodatnih poteškoća na proširenom i otvorenom tržištu, a posebno sa uticajem konkurencije iz drugih država, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  “Konkurencija se dodatno povećala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i primjenom trgovinskog dijela Sporazuma. Pritisci konkurencije na domaće proizvođače vremenom su postajali sve značajniji, uslovljavajući reakciju privrede i zahtjev za zaštitnim mjerama koje uglavnom nisu bile u skladu sa odredbama ugovora kojim se BiH obavezala da će ga poštovati”, dodao je Zirojević.

  On je podsjetio da je, s ciljem predlaganja rješenja problema i poboljšanja stanja domaće proizvodnje, 22. maja ove godine formirana Komisija za predlaganje mjera zaštite domaće proizvodnje.

  _______________________________________________________________

  Predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić podržao je napore koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa nadležnim institucijama i udruženjima na entitetskom nivou i nivou BiH, ulaže na poboljšanju uslova za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje u BiH.

  “Prioritet nadležnih organa vlasti i institucija u BiH na ovom planu trebalo bi da bude usmjeren ka jačanju stabilnijeg ekonomskog statusa poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Jovičić.

  Prijedlog mjera za poboljšanje stanja u poljoprivredi biće dostavljen Savjet ministara BiH na usvajanje.

  Sastanak na kome je prezentovan prijedlog mjera organizovalo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

   http://www.capital.ba/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva