Slavko Jovičić -

Datum za nove podjele među narodima u BiH

Autor sjovicicslavuj | 24 Novembar, 2009 | read_nums (469)
  DNEVNE NOVINE
  S. G. | 24.11.2009

  Za srpski narod i dio hrvatskog naroda u BiH 25. novembra, koji je neradni dan u FBiH, nikad neće biti praznik i dan državnosti BiH, stav je poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je da je dobio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, na prijem povodom Dana državnosti BiH, ali da se neće odazvati ovom pozivu.

  - Dok god sam politačar i dok god sjedim u parlamentu BiH, 25. novembra nikad neće biti državni praznik - kazao je Jovičić, te dodao da ne vjeruje da će bilo ko od srpskih predstavnika prisustovati prijemu.

  -----------------------------------------

  Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić rekao nam je da se neće odazvati pozivu na prijem, ne zato što lično ne poštuje ovaj datum, nego zato što se odnosi na jedan dio BiH.

  ---------------------------------------------

  Slobodan Šaraba, delegat SDS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kaže da se ne bi odazvao da je dobio pozivnicu za prijem povodom 25. novembra, jer to nije zvanični praznik BiH.

  ------------------------------------------------

  Delegat HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović rekao nam je da ne planira da se odazove prijemu, jer smatra da BiH ima dužu tradiciju nego što je to stvaranje u vrijeme socijalizma i bivše Jugoslavije.

  - Ako smo prekinuli socijalizam kao društveni proces ne vidim zašto bi se baš osnovni datum neke zemlje vezivao za te dane - rekao je Jović, te dodao da je neophodno usvojiti zakon o praznicima BiH, koji bi bio plod usklađenosti dogovora sva tri naroda.

  -------------------------------------------------

  Predsjednik NSRS, Igor Radojičić, rekao je da u BiH i dalje nema saglasnosti o obilježavanju značajnih datuma.

  - To je stara priča, duga vjerovatno od dejtonskog datuma do danas. RS ima svoj zakon o praznicima, a FBiH, koliko znam, nema svoj zakon nego se poziva na ratni zakon BiH, po kojem obilježava Dan ZAVNOBIH - kazao je Radojičić.

  --------------------------------------------------

  Politička igra, a ne istorijske činjenice 

  Ranko Pejić, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, kaže da praznovanje 25. novembra predstavlja više provokaciju i političku igru nego što se odnosi na privrženost istorijskim činjenicama.

  - Pošto je na zasjedanju ZAVNOBiH 25. novembra 1943. donesena rezolucija u kojoj se navodi da je BiH federalna jedinica u sastavu Jugoslavije, a da tu federalnu jedinicu čine ravnopravni narodi Srbi, Hrvati i Muslimani, a koja je prihvaćena 29. novembra 1943. na zasjedanju AVNOJ-a, neshvatljivo je da Bošnjaci praznuju ovaj datum kao Dan državnosti jer se tad ne spominje državnost, nego federalnost BiH - naglasio je Pejić, te dodao da se ovaj datum može smatrati kao dan rušenja, a ne kao dan državnosti.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva