Slavko Jovičić -

BiH - Bez dogovora o popisu

Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (563)
   DNEVNE NOVINE
   RUBRIKA - Dan & noć
  M. KREMENOVIĆ | 16.09.2009

  Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH vjerovatno neće biti usvojen na tekućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer bošnjački poslanici, sasvim sigurno, neće glasati za predloženo rješenje samo zbog mogućnosti izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti.

  Ovo je "Fokusu" potvrdio poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, najavivši da će u Palama predložiti organizovanje popisa stanovništva, a da će taj primjer, siguran je, slijediti i ostale opštine u RS.

  - Oko ove teme očigledno nikada neće biti postignut dogovor, jer se stalno vraćamo na temu popisa iz 1991. godine. Nijedna relevantna institucija nije verifikovala popis iz 1991. godine. Bošnjaci se pozivaju na taj popis i princip zapošljavanja po tom kriterijumu, a navodno im nije važan nacionalni predznak. To je apsurd - zaključio je Jovičić.

  Do zaključenja ovog broja "Fokusa" poslanici se nisu izjasnili o ponuđenim rješenjima, ali prema najavama, bošnjački poslanici neće dići ruku za zakon o popisu stanovništva. Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, najavio je da će, u slučaju da ne bude uvrštena mogućnost nacionalnog izjašnjavanja, RS organizovati popis na vlastitoj teritoriji.

  Parlamentarci BiH juče su razmatrali i izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, zaključivši da nisu uočeni problemi koji bi onemogućili ili usporili ispunjavanje zahtjeva EU u vezi s liberalizacijom, a trenutno je, od ukupno 52 zahtjeva, 10 u potpunosti ispunjeno.

  Ispunjavanje 38 zahtjeva teče u skladu s planom, konstatovano je u izvještaju o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape pute za liberalizaciju viznog režima. U Izvještaju o ispunjavanju uslova iz Mape puta navedeno je da kod četiri zahtjeva postoje ozbiljni zastoji u ispunjavanju, odnosno kod usvajanja i implementacije modela za razmjenu informacija iz policijskih registara, mjera preduzetih za osiguranje dostupnosti informacija o zaplijenama droge i umiješanim osobama na graničnim prelazima, mjera preduzetih za provođenje dva policijska zakona iz 2008. godine, posebno preostalih imenovanja direktora, kao i napredak prema funkcionalnoj kancelariji ombudsmana.

  Bariša Čolak, ministar pravde BiH, pozvao je poslanike da podrže u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Prema njegovim riječima, ponuđenim rješenjima povećavaju se kazne za krivična djela i u Krivični zakon uvode neka nova krivična djela. Čolak je istakao da se predloženim izmjenama i dopunama ne implicira osnivanje vrhovnog suda u BiH. Klub poslanika SNSD nezadovoljan je ponuđenim rješenjima i najavio je da će u amandmanskoj fazi obnoviti svoj stari zahtjev da se za počinioce krivičnih djela terorizma, trgovine drogom, trgovine ljudima, te pedofilije predvide maksimalne kazne.

  Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, ocijenio je da nije dobro da se ovako ozbiljan zakon, za koji je istakao da je poslije Ustava drugi po važnosti pravni akt svake zemlje, donosi na brzinu. Prema nejgovim riječima, ponuđenim rješenjem dovode se u pitanje krivični zakoni entiteta.

  Na dnevnom redu sjednice bio je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se mandat međunarodnih tužilaca i sudija u odjeljenjima za ratne zločine produžava i nakon isteka 2009. godine.

  Niko ne spori pravo na povratak

  Slavko Jovičić upozorio je i na stalno pominjanje implementacija Aneksa sedam, vezano za povratak. Prema njegovim riječima, niko ne spori pravo na povratak, ali bude li se čekalo da se to u potpunosti dogodi, nikada nećemo imati popis stanovništva.

  - Jasno je da su ljudi koji su namjeravali da se vrate to i uradili. Neka neko iz FBiH pokaže gdje su se u taj entitet vratili Srbi, kao recimo u Kozarac u RS, gdje živi oko 25.000 Bošnjaka - istakao je Jovičić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva