Slavko Jovičić -

БиХ - посланици расправљали о кривичном закону...

Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (416)

   

  САРАЈЕВО, 16. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Министар правде БиХ Бариша Чолак позвао је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ да данас подржи у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, који је један од услова из Мапе пута за либерализацију визног режима.


  Према његовим ријечима, понуђеним рјешењима повећавају се казне за кривична дјела и у Кривични закон уводе нека нова кривична дјела.

  Чолак је истакао да се предложеним измјенама и допунама не имплицира оснивање врховног суда у БиХ.

  И предсједавајући Уставно-правне комисије Представничког дома Шефик Џаферовић позвао је посланике да усвоје у првом читању предложени закон како би се створили услови да 30. септембра, када би требало да буде одржана сљедећа сједница овог парламентарног дома, он буде усвојен и у другом читању, чиме би се реализовао још један од услова потребних за либерализацију визног режима.

  Независни посланик Момчило Новаковић оцијенио је да није добро да се овако озбиљан закон, за који је истакао да је послије Устава други по важности правни акт сваке земље, доноси на брзину.

  Он је предложио да о предложеним измјенама и допунама Кривичног закона буде одржана јавна расправа, али дио посланика сматра да би тиме било доведено у питање усвајање овог закона у предвиђеном року до краја септембра.

  Према Новаковићевим ријечима, Приједлогом закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доводе се у питање кривични закони ентитета.

  И Велимир Јукић из ХДЗ БиХ сматра да је ријеч о озбиљним и обимним измјенама Кривичног закона, што, како је додао, доводи у питање квалитет постојећег законодавства и његове усклађености са легислативом ЕУ.

  Славко Јовичић из Клуба посланика СНСД-а незадовољан је понуђеним рјешењима и најавио је да ће у амандманској фази обновити свој стари захтјев да се за починиоце кривичних дјела тероризма, трговине дрогом, трговине људима, те педофилије предвиде максималне казне.

  "Онда полицијске агенције, тужилаштва и судови неће моћи рећи да су им руке свезане и да не могу казнама превентивно дјеловати на потенцијалне починиоце ових кривичних дјела", закључио је Јовичић.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva